Ce am invatat de la mama

By  | 

Mama. Prima persoană pe care o vedem, o simţim şi o auzim. Prima persoană (şi poate singura) care ne iubeşte necondiţionat şi neîncetat. Persoana care a făcut atât de multe sacrificii pentru noi. De care suntem legate pentru toată viaţa. Care a avut grijă de noi când eram bolnave şi care s-a bucurat odată cu noi la prima nouă bună luată la un examen. Este greu să descrii în cuvinte o persoană ca mama.

Poate că mama mea nu este perfectă şi poate că am judecat-o pentru alegerile pe care le-a făcut uneori. Poate că nu am avut niciodată cea mai bună relaţie mamă-fiică, dar este, chiar şi acum, prima persoană pe care o sun atunci când am o veste bună sau o problemă. Consider că datorită ei am devenit o persoană mai bună, mai puternică.

Semnificatia zilei de 8 martie

Ziua Femeii m-a făcut să mă gândesc la mama şi la tot ce am învăţat de la ea de-a lungul timpului.

„Banii nu cresc în copac”. Aşa cum şi alţi copii au auzit replica aceasta când voiau ca mami să le cumpere cine ştie ce lucru nefolositor, şi eu am auzit-o. Pe moment eram tristă sau frustrată că nu primesc ce îmi doresc, dar acest lucru m-a învăţat care este valoarea banilor. Ar fi ideal să moştenim fiecare o avere de la părinţi, dar realitatea este că trebuie să punem burta pe carte şi să ne găsim un job cel puţin decent pentru a avea un trai bun. Cu cât înţelegem acest lucru mai devreme, cu atât mai uşor ne va fi în viaţă.

„Numără până la 10”. Ca toate adolescentele, şi eu aveam certuri cu mama. Într-o zi, când eram nervoasă, mi-a spus să tac puţin şi să număr până la 10. Nu am înţeles de ce, dar a insistat. După ce am făcut-o, mi-a spus că aşa trebuie să procedez de fiecare dată când mă enervez – să număr până la 10 pentru a mă calma, ca să nu spun ceva ce aş regreta după. Am zâmbit şi am realizat că are dreptate, iar cearta noastră nu a continuat.

„Nu te mai grăbi”. De foarte multe ori, atunci când eram mică, mă grăbeam să termin ce am de făcut, fie că era vorba de teme sau să o ajut pe mama prin casă. Dar tocmai pentru că mă grăbeam nu acordam suficientă atenţie sarcinii, aşa că nu iesea mereu bine. Din fericire, mama m-a învăţat că graba strică treaba, iar dacă vrei ca ceea ce faci să fie perfect, trebuie să ai puţină răbdare.

Cum iti imbunatatesti relatia cu mama

„Ia ce e mai bun de la oamenii pe care îi cunoşti”. Fiecare om are atât calităţi, cât şi defecte. Este inevitabil ca atunci când cunoaştem pe cineva să învăţăm câte ceva de la ei, dar e foarte important să luam doar lucrurile bune. În felul acesta evoluezi ca persoană.

„Nu îl lua pe nu pot în braţe”. Mama m-a învăţat să fiu perseverentă, pentru că este nevoie de această calitate dacă vrei să îţi atingi obiectivele. Nimic nu este imposibil atât timp cât faci eforturi pentru a-l îndeplini.

„Pune-ţi căciula să nu răceşti”. Poate sună amuzant, dar este important să conştientizăm că sănătatea este un lucru de care trebuie să ne pese zilnic. Chiar dacă în adolescenţă preferam să las căciula acasă pentru că nu îmi plăcea sau să port o jachetă prea subţire pentru că era mai frumoasă, în ultimii ani am înţeles că nu contează dacă porţi două ore o căciulă care nu te avantajează atâta timp cât te protejează de o răceală gravă care te ţine o săptămână.

Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care mama m-a învăţat şi pentru care îi sunt recunoscătoare. Tu ce ai învăţat de la mama ta? 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *