Caut coleg – compromisurile traiului la comun

By  | 

 

Fie te-ai mutat din oraşul natal într-un oraş centru universitar, fie pur şi simplu vrei să te muţi de acasă, de cele mai multe ori eşti în situaţia de a împărţi locuinţa cu altcineva. Iar locuitul la comun vine atât cu beneficii cât şi cu multe compromisuri.

Iată la ce trebuie să te gândeşti înainte să tastezi ”caut coleg”…

1. Impune-ţi limitele. Nu poţi să îi reproşezi ceva colegei tale de apartament dacă tu nu ai stabilit dinainte anumite limite, care trebuiesc respectate. Spre exemplu, dacă obişnuiţi să împrumutaţi haine una de la cealaltă, spune-i că nu e ok să îţi umble prin lucruri atunci când nu eşti acasă.

2. Veşnica problemă a banilor. Înainte să semnaţi contractul de închiriere, faceţi un calcul lunar estimativ care să includă toate cheltuielile pentru a fi sigure că vă permiteţi chiria. Nu e ok să rămâneţi cu datorii sau să vă cheltuiţi toţi banii pentru o locuinţă pe care nu v-o permiteţi. 

Un alt aspect financiar pe care trebuie să îl stabiliţi de la început este ”fondul de cheltuieli comun”, pe care îl folosiţi să cumpăraţi lucrurile pe care pe folosiţi amândouă. Aici intră de la banala pâine, la detergentul de vase, prosoapele de bucătărie şi multe, alte mărunţişuri. Dacă nu stabiliţi acest aspect, vor apărea situaţii în care veţi rămâne fără cele necesare fix în momentul în care aveţi nevoie de ele.

3. Curăţenia nu se face, se menţine. Dacă tu eşti genul de persoană ordonată, care face mereu curăţenie în urma sa, asigură-te că şi viitoarea ta colegă va face la fel. Degeaba este o tipă super cool, dacă seara când te întorci de la cursuri sau de la job, găseşti dezordine.

4. Eşti gata să rişti o prietenie? De multe ori apelăm la prieteni pentru a împărţi locuinţa. Şi deşi vă înţelegeţi excelent, este posibil, totuşi, să apară tot felul de problemuţe între voi care să vă îndepărteze sau chiar să vă strice iremediabil prietenia. Dacă aţi mai încercat şi în trecut locuitul la comun şi a mers, puteţi să o faceţi şi acum. Dar ai grijă să nu pierzi o prietenă din motive stupide!

5. Cum împărţiţi responsabilităţile traiului la comun? Trebuie să vă împărţiţi sarcinile de la început, nu să vă aşteptaţi ca cealaltă să facă ceva anume. Aşa cum fiecare are într-o companie o fişă a postului, în care sunt trecute responsabilităţile fiecăruia, în mod asemănător trebuie să procedaţi şi voi.

Dacă vă organizaţi de la început, veţi evita multe supărări inutile. Aşadar, primul lucru pe care tu şi colega ta de apartament trebuie să îl faceţi este să trasaţi lista de responsabilităţi, fără să omiteţi nici cel mai mic detaliu. Veţi descoperi că aveţi viziuni diferite, dar cine ştie, poate că vei descoperi o bună, bună prietenă…

 

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *