Cat de sexy poti fi la birou

By  | 

Una e ca firma la care lucrezi să permită ţinute lejere vinerea, şi alta să porţi zilnic la birou haine demne de… cluburile de noapte; cu toate astea, fenomenul e destul de prezent. Hai să vedem cum stau lucrurile şi cât de sexy te poți îmbrăca la birou de fapt.

În drum spre birou, şi nu doar în zilele călduroase, vezi o chestie tare ciudată pe stradă: multora dintre tinere le-au cam intrat hainele la apă, sau mă rog, sunt foarte… sumare. Până şi fetele ceva mai conservatoare au intrat în hora asta. În America chiar s-a inventat un termen pentru stagiarele sexy: „skintern”-, adică un fel de stagiară cu pielea la vedere. Fenomenul a născut destule reacţii: tot în America s-a organizat, prin intermediul unui site, un concurs care avea ca scop „încoronarea” celei mai sexy angajate. Însă nu toate atitudinile faţă de acest curent au fost pozitive: mulţi au încruntat sprâncenele a dezaprobare. Şi nu s-au limitat doar la asta: multe companii de pretutindeni au reactivat sau au introdus coduri vestimentare obligatorii pentru a putea împiedica defilarea bluziţelor sumare, fustelor mini şi mai ales a hainelor mulate purtate la birou. Probabil că tinerele de care vorbim se inspiră serios din ţinutele clasei muncitoare a… divelor din filme, dacă ne gândim la poliţistele sexy din CSI Miami sau la doctoriţele provocatoare cu fuste mini din Anatomia lui Grey

Cum ne imbracam iarna la birou – Sugestii de tinute

Haina chiar face pe om!

Unii experţi în resurse umane sunt de părere că moda asta mult prea golaşă la birou ţine foarte mult de independenţa şi non-conformismul caracteristice lumii în care trăim, precum şi de faptul că femeile îşi aleg ţinutele provocatoare cu un scop. E mai mult o chestie specifică generaţiei actuale, care parcă ne-ar spune: „Trăiesc în ritmul meu. Sunt mândră să fiu eu însămi!”. Fenomenul cunoaşte o amploare mai mare în rândul generaţiei proaspăt ieşite de pe băncile şcolii: ei tind să se îmbrace aşa cum simt, nu cum se cere în mediul în care activează. Probabil că cei mai mulţi dintre ei gândesc aşa în momentul de faţă, pentru că zilnic mass-media le inoculează ideea şi le întăreşte convingerea că ei reprezintă viitorul şi se află, deci, într-o poziţie privilegiată. În plus, mai toate celebrităţile care „mănâncă” zeci de centimetri pătraţi din ziare şi reviste se învârt în jurul vîrstei de 20 de ani. Apoi, sute de site-uri de Internet şi motoare de căutare sunt create tot de tineret. Aşa că nu e cazul să încercăm să ne explicăm de ce s-a întors totul cu susul în jos. În plus, conceptul de ţinută lejeră de vineri s-a cam extins pentru mai toată săptămâna, de nici nu ştii ce să mai pui pe tine, în sensul că acest concept – „lejer” sau „casual”, cum i se mai spune -, a căpătat noi semnificaţii. Până nu demult, asta însemna că poţi purta colanţi, fuste de o anumită lungime, blugi – însă limitele în care să te încadrezi au dispărut cu totul. Şi unde mai pui că moda pare să ţină cu adeptele ţinutelor sumare! Sexy, sexy… însă oamenii observă şi n-au prea multe cuvinte de laudă la adresa fetelor cu asemenea ţinute. Şi, ce-i drept, dacă porţi o rochiță transparentă la birou, atunci la plajă ce-ţi mai pui?

Tinuta office perfecta pentru corpul tau

La ce te expui ?

Problema e mai serioasă decât crezi! Consecinţele alegerii unei ţinute provocatoare la serviciu sunt semnificative. Şi n-o spunem noi, ci specialiştii care au „disecat” fenomenul.  Acum câțiva ani, o revistă de psihologie din America a efectuat un studiu de cercetare, în cadrul căruia au supus câţiva participanţi unui test. Li s-a arătat întâi un filmuleţ cu o femeie de afaceri îmbrăcată în taior (pantaloni cu dungă, cămaşă albă, sacou, pantofi închişi, cu toc jos, machiaj discret) şi altul cu o femeie îmbrăcată provocator (machiată strident, cu părul nearanjat, rochie aproape mulată până la genunchi, jachetă şi tocuri înalte). În primă fază, când li s-a spus că ambele femei deţin posturi de conducere, participanţii au evaluat-o pe cea de-a doua ca fiind mai puţin inteligentă şi capabilă decât cea îmbrăcată „serios”. Însă când li s-a spus că cea de-a doua e de fapt recepţioneră, rezultatele au fost aceleaşi. Aşadar, există un dublu standard în acest caz. Bărbaţii nu au prea multe variante când e vorba de ţinuta de serviciu. Însă pentru că femeile au infinite posibilităţi în acest sens, se pot face o mulţime de presupuneri după modul cum acestea se prezintă. Din păcate, femeile sunt încă împărţite în trei categorii: gospodine, femei de carieră şi femei… sexy. Dacă vrei să migrezi puţin într-o altă categorie, îţi pierzi dreptul de a-ţi ocupa locul în cealaltă. Problema e că în mass-media şi predominant în televiziune tendinţa e să se accentueze latura sexy a femeilor profesioniste; însă în viaţa reală, acest fenomen poate constitui o capcană periculoasă.

Cum sa excelezi la interviu

Unde ne oprim?

Ce trebuie să reţii foarte clar: în sfera profesională, adică la serviciu, îţi creezi propriul brand – TU – iar imaginea ta contează enorm şi lucrează pentru tine. Prima regulă – decenţa! Cea de-a doua – adaptează-te mediului tău! Nu în ultimul rând, fii cu ochii în patru la ce îmbracă cei din jur, cu precădere superiorii. O situaţie decisivă, în care n-ar trebui să alegi altceva decât o ţinută conservatoare, este primul interviu de angajare într-o companie. Indiferent dacă ştii de la prietena-fratelui-colegei-vecinului că în acea firmă nu există reguli stricte privind vestimentaţia. E drept că unele domenii oferă o oarecare libertate: în publicitate, Web-design, relaţii publice (în special organizatorii de evenimente), o ţinută lejeră sau chiar sexy poate fi mult mai… din peisaj, iar costumele scrobite uşor nepotrivite. Însă şi aici există limite. N-a zis nimeni că trebuie să renunţi la stilul care te reprezintă sau să îţi limitezi sex-appeal-ul la zero. Însă dacă vrei ca percepţia altora despre tine la serviciu să fie bună, e cazul să ţii fusta scurtă numai pentru întâlnirea cu iubitul sau cu fetele din gaşcă.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *