Cartile de self-help chiar sunt bune pentru tine?

By  | 

Cartile de self-help au potențialul de a fi considerate o alternativă la psihoterapie, însă studii recente arată că dacă te bazezi prea mult pe ele pot avea chiar acțiune contrară.

Îmbunătățește-ți viața prin detoxifierea minții

Documentează-te înainte să… citești

„Cum să treci peste divorț“, „Cele mai bune moduri de a obține jobul de vis“, „Gândește pozitiv. Cum să ai vise mărețe.“ – nu e nimic rău în a căuta în paginile acestor cărți puțină îmbărbătare și încurajare psihică, însă e important ce titluri alegi. În cazul cărților de auto-ajutorare, contează enorm nu doar abordarea scriitorului, dar și pregătirea acestuia în psihologie, psihoterapie, sexologie etc. De exemplu, faimoasa carte Bărbații sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus s-a vândut în peste 50 de milioane de copii și a fost cea mai vândută carte de nonficțiune a anilor ’90, conform unei statistici efectuate de CNN. John Gray, autorul acestui bestseller tradus în peste 45 de limbi străine și care este considerat până în ziua de astăzi manualul relaţiilor de dragoste, are un statut dubios: deși se autointitulează doctor în psihologie, titlul său nu a fost obținut oficial, în urma unei licențe atestate, ci primit la o facultate neacreditată.

Cărți pentru sănătatea ta fizică și mentală

Fiecare problemă cu rezolvarea ei

Atunci când alegi să deschizi paginile unei cărți de self-help trebuie să te orientezi către cele care tratează exact problema de care te plângi. Astfel, o carte de self-help poate fi scrisă foarte bine de către un autor respectat în domeniul său, fiind bazată pe tratamente psihologice cercetate temeinic, dar care nu oferă soluții valabile pentru toată lumea. Caută acele cărți care îți oferă  îndrumări foarte specifice cu privire la cum să le folosești pentru dilema ta şi cum să îți monitorizezi îmbunătăţirea.

Efectul de bumerang al manualelor salvatoare

Cărțile despre care vorbim îți sugerează să te încurajezi, să îți repeți tot timpul că ești cea mai bună în tot ceea ce faci, că vei reuși 100% în tot ce îți vei propune, fiind gândite și scrise pentru a-ți ridica moralul și a-ți mări încrederea în sine, dar și pentru a-ți transforma neîncrederile în acțiuni pozitive. Însă, conform unui studiu publicat în SUA, acest gen de gândire ar putea, de fapt, să îți dăuneze. „Persoanele care au un respect de sine mai scăzut sunt cele mai predispuse să se simtă și mai deprimate repetând acel gen de încurajări, în timp ce, dacă ești o persoană stăpână pe forțele proprii, ai toate șansele ca acel gen de replici pozitive să îți fie benefice“, explică psihologul Joanne Wood, unul dintre conducătorii studiului efectuat pe două grupuri de persoane (cu și fără încredere de sine). Wood mai spune că întocmai ca laudele exagerate, și încurajările nerezonabile pot stârni sentimente contradictorii în persoanele cu un respect de sine scăzut, iar acestea pot, în final, să-i afunde în starea proastă.

Comments

comments