Merita sa renunti la studii pentru un job cool?

By  | 

Ești la jumătatea drumului către obținerea diplomei când se ivește o oportunitate de job care-ți face inima să bată mai tare. Doar că job-ul e full time, împiedicându-te să mai ajungi la cursuri. E ok să renunți la studii? Depinde…

După terminarea liceului, simți acea presiune de a hotărî ce îți place și ce vrei să faci cu viața ta, însă e greu să ai o certitudine, mai ales când toți cei din jurul tău au o altă părere – tata te vede avocat, mama plănuia pentru tine o carieră în medicină, cea mai bună prietenă crede că ești mult prea creativă ca să nu te apuci de arte… În fine, nu ai de ales, trebuie să te hotărăști asupra unui domeniu și să speri că îți vei găsi un job bun după obținerea diplomei.

Concediul de studii

Dar dacă până să obții diploma ți se oferă un job extraordinar, șansa de a fi pe cont propriu chiar într-o perioadă în care locurile de muncă sunt tot mai puține? Această ofertă îți asigură un salariu full time și șansa de a acumula experiență de timpuriu, spre deosebire de colegii tăi. Ești tentată? Iată ce ar trebui să iei în considerare înainte să exclami ”Da!” din toată inima.

Diploma nu e totul

În zilele noastre, diploma nu mai e o condiție obligatorie pentru a obține un job bun, mai ales în domeniile creative, pentru că accentul este pus strict pe abilități, adică pe ceea ce știi să faci bine și repede. New York Times a publicat recent un interviu cu Laszlo Bock, vice-președinte Google și persoana care se acupă cu angajarea personalului într-una dintre cele mai râvnite companii din lume. Acesta recunoaște că nu se uită la rezultatele testelor atunci când caută noi talente. ”Ne-am dat seama că acestea nu spun mare lucru”, precizează el, confirmând: ”Numărul angajaților Google fără studii superioare finalizate a crescut cu timpul.” În loc de asta, caută calități de lider, inteligență, expertiză și, foarte important, abilitatea de a învăța.

De ce anii de dupa facultate sunt cei mai buni

Așadar, dacă diploma ta nu e neapărat relevantă pentru abilitatea de a face față unui job într-un anumit domeniu, poți renunța la ea în favoarea construirii unei cariere? Experții spun că în unele industrii experiența cântărește mai mult decât studiile, mai ales că meseria se învață… practicând. Ce-i drept, în domeniile creative, aflate în continuă schimbare, cum ar fi publicitatea, moda, marketing-ul, materia predată în școală nu este fundamentală. De aceea, e important să începi ca intern într-o companie, pentru ca angajatorul să observe cum faci față presiunii. Printre cele mai importante calități pe care le caută se numără inițiativa, creativitatea, pasiunea și experiența.

De asemenea, să nu uităm că joburile bune nu pică din cer. Dacă ai primit o ofertă tentantă, poate ar trebui să iei în considerare un răspuns afirmativ. ”Climatul economic e încă instabil, iar acest lucru limitează numărul de locuri de muncă pentru tineri”, confirmă Charity Kanyane, care lucrează în cadrul Department of Higher Education and Training.

Înainte să iei o decizie…

Ok, să ne calmăm. Înainte să semnezi linia punctată din contract, trebuie să te asiguri că iei în considerare toate aspectele ofertei. Știi cu siguranță ce presupune job-ul și ți-ai făcut documentarea cu privire la companie, de exemplu? E vorba doar despre un salariu tentant sau e, într-adevăr, o poziție cheie pentru construirea unei cariere de invidiat? ”I-aș încuraja pe tineri să discute, la interviu, rolul, aspirațiile și posibilitățile lor de dezvoltare în interiorul companiei înainte de a accepta oferta”, spune Annette Miller, consultant în dezvoltare profesională. ”Gândește pe termen lung. Nu te lăsa sedusă de beneficiile imediate dacă nu ți se oferă garanția dezvoltării în interiorul companiei.”

5 lucruri pe care trebuie sa le faci inainte sa termini facultatea

Amintește-ți că deși acest angajator nu ține neapărat să ai studiile finalizate, alții ar putea lua în calcul acest aspect. În funcție de industria în care lucrezi, se va aștepta de la tine ca la un moment dat să obții diploma. Ebrahim Damoes, manager HR, dezvăluie că deși studiile nu sunt neapărat criteriul principal, încă au o importanță crescută. ”Ne uităm atât la experiență, cât și la calificări: e combinația care scoate în evidență un candidat.”

Încă un aspect pe care trebuie să-l iei în considerare: dacă angajatorul este dispus să-ți ofere un job atât de bun în absența studiilor de specialitate, gândește-te ce ți-ar oferi dacă ai veni la pachet cu diploma. ”Să-ți completezi studiile și să țintești note bune ajută enorm în carieră”, spune Damoes, care atrage atenția asupra faptului că educația îți deschide mai multe uși (și, poate, mai valoroase). ”După experiența acumulată la acest job, vei dori să iei în calcul opțiuni mai bune. Fără studii, e posibil să fii nevoită s-o iei de la zero. Ai risca asta?”

Fericirea e undeva la mijloc

Dacă oferta e de nerefuzat, oare nu există o cale de mijloc? Experții te sfătuiesc să-ți discuți posibilitățile cu angajatorul. Întreabă dacă îți poate oferi mai degrabă un internship de șase luni sau o poziție part-time care să te ajute să dezvolți o relație cu echipa și să-ți îndeplinești task-urile în timp ce îți continui studiile. Kanyane crede, de asemenea, în importanța continuității studiilor în timp ce muncești. ”Acumularea experienței de muncă încă de pe băncile facultății îți oferă un avantaj în fața competiției. Dar dacă renunți complet la studii ai putea pierde acest avantaj. Azi există joburi cu program flexibil, care îți permit să faci ambele lucruri cu succes. Nu va fi ușor, dar cei câțiva ani de trudă vor da rezultate.”

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *