Lupta pentru cariera ta asa cum lupti pentru iubire

By  | 

Cu un alter ego recunoscut global – personajul lui Carrie Bradshaw din Sex And The City – Candace Bushnell, 57 ani, autoare și producătoare TV, îți prezintă formula câștigătoare pentru a obține (și a păstra) un job de milioane. La propriu. 

Majoritatea oamenilor nu-și doresc succesul suficient de mult

Nu toată lumea vrea să fie superstar sau CEO, iar asta este OK. Dar dacă îți dorești cu adevărat să fii cea mai bună în domeniul tău, trebuie să ai exercițiul disciplinei, forței mentale și abilității de a face față respingerilor în fiecare zi.

Nu există scurtături

Să avansezi în carieră înseamnă să parcurgi toți pașii, în ordinea în care ți se prezintă în față. Oricare ar fi profesia ta, trebuie să-ți dorești să fii cea mai bună la oricare dintre pașii pe care aceasta îi implică – chiar și cei care, la prima vedere, par insignifianți. În anii optzeci, șefa mea de la Ladies Home Journal obișnuia să mă roage să-i ascut creionul în fiecare dimineață. Mă străduiam de fiecare dată și întotdeauna mă lăuda pentru că eram ”cea mai bună ascuțitoare de creioane pe care a avut-o vreodată”. Genul ăsta de pasiune nu e comună, dar e important să o ai. Dacă nu le arăți că poți să îndeplinești perfect o sarcină minoră, cum altfel să știe că vei depune la fel de mult sârg și când vine vorba de sarcinile importante?

Cum avansezi in cariera

Aleargă după cariera ta așa cum alergi după o mare iubire

Mi-ar fi plăcut ca, pe la 20 de ani, să-mi spună cineva să-mi fac mai puține griji legate de bărbați și relații și mai multe legate de traseul meu profesional. Goana după un partener poate deveni o obsesie pentru unele femei și e ceva ce multe dintre noi prioritizăm în mod instinctual. Ia aceste impulsuri – timp, angajament, determinare – și aplică-le vieții tale profesionale.

Așteaptă înainte de a reacționa

Dacă te deranjează ceva sau te simți criticată, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să aștepți un pic – adesea reacțiile noastre au mai multă legătură cu ceva personal, nu cu ceea ce se întâmplă cu adevărat. La 20 de ani lucram ca editor pentru revista Self și de fiecare dată când un articol de-al meu se întorcea plin de corecturi în cerneală roșie, aveam impresia că-mi dă cineva o palmă peste față. Trebuia să ies și să dau o tură în jurul clădirii ca să nu explodez. Dar, pe măsură ce acumulezi experiență, începi să manevrezi mai bine genul acesta de experiențe – când ai 20 de ani totul devine o dramă existențială.

10 intamplari bizare care-ti pot ameninta cariera

Logica e putere

Oricare ar fi domeniul în care lucrezi, succesul e o schemă pe care ți-o creezi singură. Sigur, eu scriu cărți, ceea ce înseamnă că trebuie să fiu creativă, dar în spate e și un proces organizat, și abilitatea de a gândi rațional e esențială în construirea unui subiect – o idee trebuie să ducă la altă idee în mod coerent. Trebuie să-mi organizez cu atenție gândurile în pagină. Tatăl meu e om de știință, așa că genul acesta de raționalizare a fost mereu prezent în mintea mea.

Învață să mânuiești banii

Matematica e adesea un domeniu neinteresant pentru femei, dar n-ar trebui – chiar dacă e vorba doar de abilitatea de a-ți ține în ordine propriul cont bancar. Scopul oricărei afaceri e să scoți profit așa că dacă nu-ți ajuți compania să facă asta, nu-ți faci jobul cum trebuie. Oamenii care au înțeles asta au un mic avantaj. Femeile cred că nu e atractiv să spui: ”Hei, fac asta pentru bani.” Dar bărbații nu au niciun fel de problemă în a vorbi astfel. Ca femeie, e foarte important să-ți câștigi propriii bani. Altfel cum ai putea să te consideri un adult în toată regula?

Dragoste vs Cariera: Ce trebuie sa alegi la 20 de ani

Pune-ți creierul la treabă

Recomand asta oricui – citește, fii la curent cu orice știre sau inovație care se petrece în domeniul tău. Dacă vrei să-ți vină o idee originală, trebuie să gândești în afara ariei tale normale de expertiză. Îndepărtează-te un pic de domeniul tău – citește o carte sau ieși pur și simplu la o plimbare. Fă cea care-ți implică activ creierul – de-aia stând pe loc și uitându-te la televizor nu te ajută să vii cu o idee de un milion de dolari. Genul de ”distracție” oferit de televizor nu-ți provoacă mintea, dimpotrivă, ți-o adoarme.

Bucură-te de fiecare stadiu al vieții tale

Succesul se întâmplă în pași – la 20 de ani, încă înveți și explorezi posibilități. La 30, probabil ai deja 10 ani de experiență în buzunar – și asta îți dă un pic de autoritate. Multe femei nu obțin adevăratul succes decât după 40 de ani, și așa pentru că au muncit jumătate din ei. Jumătate din atitudinea câștigătoare înseamnă să ai răbdare și să faci tot ceea ce trebuie făcut.

Dă tot ce poți

Pentru că muncesc singură, trebuie să-mi găsesc inspirația în fiecare zi. Abordarea mea e următoarea: mă trezesc, mă așez în fața calculatorului și mă apuc de treabă – ăsta e cel mai important lucru: să treci la treabă! Îmi petrec 5-6 ore pe zi scriind, dar când mă apropii de finalul unei cărți și sunt complet prinsă în proces, pot să scriu și 12 ore fără întrerupere. Cât despre procesul în sine de a scrie o carte, eu încerc să scriu cea mai bună carte pe care eu o pot scrie. Sigur, nu poți să mulțumești pe toată lumea. Fiecare simte mesajul tău prin filtrul experiențelor personale. Asta e tot ceea ce poți face – să dai tot ce poți.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *