4 greseli financiare care te fac sa cheltuiesti prea mult

By  | 

Cel mai probabil, daca te-ai apucat sa citesti acest articol, esti constienta ca ai o relatie toxica cu propriile finante.

Adori sa le faci praf  inca din prima saptamana de la primirea salariului, pentru ca apoi sa traiesti cam de pe o zi pe alta pana la urmatoarea "plata".

Din pacate, acest stil de viata nu e o raritate – la nivel mondial, mai bine de 50% dintre femei fac acelasi lucru ca tine si sfarsesc in fiecare luna frustrate de faptul ca nu stiu cum sa opreasca acest carusel al cheltuitului nesabuit.

De aceea, am identificat cele mai frecvente patru greseli financiare pe care femeile de pretutindeni obisnuiesc sa le faca.

Nu stii, de fapt, pe ce arunci banii

Faptul ca nu-ti monitorizezi cheltuielile te face sa te trezesti intr-o dimineata, cu mult inaintea zilei de salariu, ca nu mai ai niciun ban in cont. Solutia? Ia-ti o agenda pe care sa notezi tot ce ai dat si foloseste pentru o saptamana numai cash.

Profesorul Tahira Hira, cercetator la Iowa State University, SUA, sustine ca motivul pentru care nu avem idee cat am cheltuit intr-o saptamana sau o luna este faptul ca folosim de cele mai multe ori cardul.

Daca ai plati totul numai in cash, ai fi mult mai constienta de cati bani iti scapa printre degete”, explica Lois Frankel, doctor in psihologie, unul dintre cei mai cunoscuti business coach si autoarea cartii "Nice Girls Don’t Get Rich".

Nu ai un plan pe termen lung

Faptul ca-ti doresti sa ai o casa a ta sau sa pleci intr-un concediu nu te ajuta sa obtii cu adevarat ceea ce visezi. Ai nevoie de o strategie financiara si de un scop bine stabilit. "Telurile sunt vitale. Fara un tel nu ai un plan, ci doar un vis", spune Lois Frankel.

"O suma fixa de economisire iti permite sa-ti evaluezi progresul financiar si sa sarbatoresti momentul in care ai strans-o pe toata. Nu e de ajuns sa spui: «Vreau sa cumpar o casa». De cati bani ai nevoie mai exact ca sa faci asta?”, intreaba specialistul.

Nu stabilesti limite financiare pentru cadouri

De multe ori, dam o gramada de bani pe cadouri pentru prieteni si familie, atat de mult, mai ales in perioada Sarbatorilor, incat ne periclitam confortul financiar pe cel putin o luna sau doua. Solutii ar fi mai multe: ori stabilesti o anumita suma pentru cadouri, ori le iei cu mult inainte, cand "prinzi” ceva frumos la super-reducere.

Ai mai avea o optiune: "Spune-le celor din jur ca te simti binecuvantata sa ai o asemenea viata plina si roaga-i ca viitoarele cadouri pentru tine sa fie donatii pentru o cauza caritabila sau doar un pranz. Precizeaza-le ca vei face la fel. Daca ei aleg sa nu-ti onoreze rugamintea, sa fie sanatosi. Rezista tentatiei de a le raspunde mai tarziu cu aceeasi moneda”, sfatuieste Frankel.

Dai imprumuturi care nu se intorc

Dr. Frankel sustine ca una dintre regulile financiare pe care le respecta cu sfintenie e: "Nu imprumuta bani de care vei avea nevoie in curand”. Fiind crescute in spirit matern, femeile dau mai repede si mai multi bani fata de barbati, chiar daca asta inseamna sa traiasca o anumita perioada cu mai putin.

Din pacate, asa cum tine sa ne atentioneze si Frankel, in cele mai multe cazuri, banii imprumutati prietenilor nu se mai intorc, asa ca data viitoare cand ti se cere ajutorul financiar, spune-i persoanei respective ca din pacate nici tu nu stai prea bine cu banii.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *