Cand nu trebuie sa-ti asculti prietenele

By  | 

Deși se presupune că ar trebui să fie de partea ta, uneori prietenele tale ”de nădejde” îți dau sfaturi care îți pot pune relația în pericol.

Bineînțeles că le iubești – cine altcineva mai stă să analizeze cu tine SMS-ul primit de la un tip nou, lasă totul baltă ca să-ți fie alături atunci când te simți singură, sau îți spune adevărul gol-goluț despre cum îți stă cu jeanși skinny? Ele sunt primele persoane la care cauți sfaturi despre relații. Uneori cuvintele lor înțelepte te ajută, dar alteori te ghidează greșit, și pot chiar să-ți distrugă relația cu cel pe care îl iubești.

Gândul că cineva în care ai încredere îți poate pune bețe în roate – intenționat sau nu – e greu de asimilat. Dar uneori se întâmplă. ”În multe cazuri, sfatul este bine intenționat”, ne spune Joseph Weiner, medic, profesor doctorand, și director al cabinetului de psihiatrie al spitalului North Shore University din New York. ”Prietena ta nu suportă să te vadă suferind, așa că probabil va încerca să-ți mai ia din tristețe spunându-ți ceea ce crede ea că vrei să auzi, chiar dacă nu este cea mai deșteaptă părere.” (Exemplu: ”Probabil că nu te sună înapoi pentru că și-a pierdut telefonul.”)

O altă posibilitate: Dacă e geloasă pe tine, sau nesigură, îți va da sfaturi proaste pentru a te sabota, fie intenționat, fie fără să-și dea seama”, explică dr. Weiner. În acest articol vom analiza exemple comune de sfaturi nepotrivite pe care le poți primi de la prietenele tale, dar și motivele pentru care acționează așa, și ce ar trebui tu să faci de fapt.

Sfat dezastruos

”Așteaptă cel puțin două zile până să-i răspunzi la telefon. Dacă îi pari prea disponibilă, nu o să te mai vrea.”

Motivația ei ascunsă

O prietenă care îți dă ca sfat reguli ridicole ”universal valabile” este de obicei nesigură pe propriile instincte atunci când vine vorba de bărbați și relații. ”Dacă se limitează la un set de reguli, fie ele clișee, se simte mai încrezătoare”, ne spune Yvonne Thomas, psiholog și profesor doctor din Los Angeles, specializată în relații. De asemenea, poate a observat că în trecut ai fost prea posesivă cu bărbații și i-ai speriat. ”Poate vrea să-ți ia gândul de la o tehnică deloc benefică, dar nu vrea să-ți rănească sentimentele spunându-ți în față că ceea ce faci e greșit”, adaugă Yvonne.

Ce ar fi trebuit să spună

”De ce să te joci dacă tipul acesta chiar îți place? Sună-l astăzi dacă asta simți tu.” Din moment ce ați făcut primul pas deja, e clar că e interesat de tine. Așa că nu-ți pune singură frână dacă și ție îți place de el. ”Dacă vrei să începi o relație nouă, trebuie să fii cinstită și deschisă până la capăt”, ne asigură Yvonne. Evident, asta nu înseamnă că trebuie să-i trimiți mesaje de douăzeci de ori pe zi doar pentru că așa îți vine. O regulă care trebuie urmată în situația asta: revino cu un telefon după ce a trecut atât timp cât ai vrea și tu ca el să aștepte până să te sune.

3 prietene care-ti fac viata amara

Sfat dezastruos

”Ce nu știe n-o să-i facă rău. De altfel, nici nu e înșelat în adevăratul sens al cuvântului, atât timp cât nu e în preajmă.”

Motivația ei ascunsă

Dacă o prietenă te sfătuiește să calci strâmb, probabil vrea să-și proiecteze valorile personale asupra ta, notează Yvonne. Probabil trece printr-o fază în care nu are chef de relații monogame și este convinsă că nimeni nu trebuie să se lege la cap cu o singură persoană. În loc să se pună în locul tău, ea se concentrează asupra propriilor dorințe: vrea să aibă o colegă cu care să meargă la agățat. Un scenariu și mai horror ar fi următorul: te invidiază și vrea să-ți distrugă relația.

Ce ar fi trebuit să spună

”Nu-l înșela.” E normal să simți atracție și față de alți tipi, dar dacă îți înșeli iubitul, îți otrăvești relația. În cazul în care chiar vrei să încropești ceva cu un alt tip, atunci ar trebui să-ți reevaluezi relația din prezent, ne spune Gilda Carle, profesor doctor și autoare a cărții How to win when your man cheats (Cum să ieși învingătoare atunci când iubitul te înșală). Concluzia: probabil nu te potrivești cu el.

Sfat dezastruos

”Dacă nu ești sigură până acum, înseamnă că nu e bărbatul potrivit pentru tine.”

Motivația ei ascunsă

”Este posibil ca, în timp, ea să fi ajuns să-l deteste pe iubitul tău și acum crede că e momentul potrivit să acționeze”, ne spune dr. Weiner. Având în vedere începutul nu tocmai bun al relației voastre, ea consideră potrivit să te sfătuiască în conformitate cu sentimentele pe care le nutrește pentru respectivul tip, în cazul de față, nu unele pozitive. Mai este o variantă pe care ar trebui să o iei în considerare. Poate nu l-a plăcut de la început, dar nu ți-a spus pentru că știa că-l placi. Acum că ți-ai exprimat nesiguranța în legătură cu relația voastră, nu se mai sfiește să vorbească despre lipsa de compatibilitate dintre voi.

Ce ar fi trebuit să-ți spună

”De cît timp te simți nesigură?” Dacă îndoielile sunt relativ recente, este posibil să fie vorba doar de o fază temporară, cauzată de stres. În cazul acesta, nu e cazul să-ți faci prea multe griji. ”În cazul în care nemulțumirea ta durează de câteva luni bune, atunci trebuie să analizezi situația mai în profunzime”, ne spune Carle. Alt sfat: când vine vorba de luat decizii dificile, ajută să te gândești la o situație ipotetică. Gândește-te că te vei despărți de el mâine. Gândul acesta te face să te simți mai liberă sau mai plină de regrete?

Ce sa nu ii faci prietenei tale

Sfat dezastruos

”Nu are rost să-ți faci griji – nu te-ar înșela el.”

Motivația ei ascunsă

”Când o prietenă e în competiție cu tine – fie că-și dă seama de asta, fie că nu –, poate să te asigure că iubitul tău îți este fidel doar pentru că vrea să stai într-o relație nu tocmai perfectă”, explică Thomas. Pentru că, dacă tu ești „luată”, nu mai trebuie să se lupte cu tine pentru tipii singuri. Dacă e cuplată, se bucură de faptul că relația ei e mai bună decât a ta. Pe de altă parte, poate ea îi acordă prezumția de nevinovăție dintr-un motiv cât se poate de inocent. Probabil nu vrea să-ți faci griji, mai ales dacă nu ai dovezi sigure.

Ce ar fi trebuit să-ți spună

”Dacă te macină o bănuială puternică, ar trebui să vorbești cu el despre asta.” Împărtășindu-i temerile, vei arunca lumină asupra situației, spune Thomas. Explică-i cu calm de ce ești suspicioasă, dându-i exemple (tipii răspund mai bine când sunt puși față în față cu date palpabile). ”Probabil va insista că îți este credincios”, spune Carly, ”dar există semne care îți pot sugera că nu e sincer: neagă totul cu o vehemență prea intensă, se enervează pe tine că ai putut să te gândești la așa ceva, ezită înainte de a-ți da un răspuns sau schimbă repede subiectul. Și limbajul corpului poate fi un indiciu. Dacă își trosnește degetele și evită să te privească în ochi, probabil e vinovat.

Sfat dezastruos

”La a treia greșeală, afară.”

Motivația ei ascunsă

Răspunsul dur este declanșat de plângerile tale constante în legătură cu comportamentul lui. Chiar dacă tu nu crezi că e cazul să vă despărțiți din atâta lucru, ea poate crede că ești nefericită. ”Dacă e vorba de o relație nouă, poate că, în subconștient, îl invidiază că petrece atâta timp cu tine și te vrea înapoi doar pentru ea”, adaugă Carly.

Ce ar fi trebuit să-ți spună

”Vorbești în dodii sau chiar te deranjează chestiile astea?” Chiar te deranjează comportamentul iubitului tău? Oare și-a făcut un obicei în a te trata cu nesimțire? Dacă la ambele întrebări răspunsul este negativ, atunci nu ai de ce să tragi semnalul de alarmă, ne spune dr. Weiner.

Sfat dezastruos

”Nu poți să te desparți de el! Dacă nu mai găsești pe cineva la fel de bun?”

Motivația ei ascunsă

”Poate nu vrea să pui punct relației pentru că ea însăși urăște să fie singură și crede că și tu la fel”, spune Thomas. Sau, dacă e cuplată, e posibil să nu vrea să se schimbe dinamica grupului (îi plac întâlnirile în patru, unde toată lumea se înțelege cu toată lumea). Sau poate pur și simplu te subestimează, crezând că nu ești îndeajuns de bună să găsești pe cineva mai bun.

Ce ar fi trebuit să-ți spună

”Despărțirile sunt terifiante, dar dacă rămâi într-o relație care nu te satisface, nu ai cum să avansezi.” ”Nu ar trebui să te mulțumești cu un tip pe care îl consideri doar OK”, spune Thomas. Și de vreme ce nu ai cum să găsești un tip care să te impresioneze într-adevăr cât timp ești într-o relație așa și așa, mai bine te desparți.

Cum iti saboteaza prietenele viata amoroasa

Sfat dezastruos

”Dă-i timp. Poate a avut o urgență în familie.”

Motivația ei ascunsă

Probabil ai bătut-o la cap atâta cu subiectul ”de ce nu m-a sunat?”, încât încearcă să-i găsească scuze numai ca să terminați odată cu chestia asta. Dar, de cele mai multe ori, pur și simplu nu o lasă inima să-ți spună adevărul, și anume că tipul pur și simplu nu e interesat de tine, spune Carly.

Ce ar fi trebuit să-ți spună

”Nu mai bine ar fi să începi o relație cu un tip care să te respecte, și nu cu unul căruia îi trebuie săptămâni întregi să te sune?” Decât să pierzi timpul întrebându-te dacă te place, ia frâiele în mâini și judecă-l după fapte.

”Cel mai dezastruos sfat în dragoste pe care l-am primit de la o prietenă”

”Mă despărțisem recent de un tip și încă nu știam dacă sunt pregătită să încep o nouă relație. Atunci când un băiat din grupul meu de prieteni mi-a sugerat că ar vrea să începem o relație, nu am știut cum să acționez. Așa că am întrebat-o pe prietena mea cea mai bună. Mare greșeală! Ea m-a sfătuit să încep o relație cu respectivul tip, dar să-i propun să o ținem în secret, pentru că, cine știe, poate mai existau speranțe cu fostul. I-am urmat sfatul, dar bineînțeles că până la urmă tipul respectiv s-a prins și m-a părăsit imediat. Ba mai mult, i-a spus și fostului meu de intențiile mele mârșave, așa că nu am mai putut da ochii cu nici unul dintre ei.” – Aurelia, 25

”De la o vreme aveam impresia că iubitul meu nu mai este atât de îndrăgostit de mine ca la început, ba mai mult, că începe să se uite după alte fete. Când am întrebat-o pe prietena mea cum ar trebui să tratez lucrurile astfel încât să nu-l pierd, ea mi-a recomandat să-l fac gelos. M-a convins ca la următoarea ieșire cu prietenii să mă îmbrac cât mai sexy cu putință (mi-a împrumutat hainele ei de ”agățat”) și să flirtez cu alți băieți în prezența prietenului meu. Nu numai că m-am făcut de râs, dar m-am și despărțit de prietenul meu, care mi-a reproșat o doză de vulgaritate cu care nu era obișnuit. Outfit-ul de club era porno horror, ce să mai! Nu-mi vine să cred că am putut să o ascult!” – Lavinia, 22

”Când m-am despărțit de prietenul cu care avusesem o relație de trei ani pentru că el îmi fusese infidel, am crezut că nu-mi voi mai reveni din depresie. Colac peste pupăză, el îmi făcea viața și mai grea, rugându-mă constant să ne împăcăm. O prietenă mi-a recomandat să mă împac cu el, dacă tot îmi era așa de greu singură, dar să fiu mai vigilentă și să-l țin sub papuc. Zis și făcut! Rezultatul: certuri peste certuri și aventuri peste aventuri (din partea lui, desigur!). Mai rău a fost că am continuat să o ascult pe prietena mea care mă sfătuia să stau lângă el numai ca să-i fac viața amară. A fost cea mai neagră perioadă din viața mea.” – Irina, 29

Atenție! Fraze periculoase

Dacă o amică își începe conversația cu una din aceste replici, înseamnă că e pe punctul de a-ți da un sfat dezastruos.

”Nu te supăra, dar…”

”Păi, după părerea mea expertă…”

”Pare un tip ­… dar…”

”Crede-mă, știu despre ce vorbesc. Mă uit la Trădați din Dragoste.”

”Am avut un vis ciudat despre relația ta.”

”Nu încerc să-ți spun ce să faci. Și totuși…”

”O să ți se pară că vorbesc prostii…”

”Te rog nu te supăra pe mine, dar…”

”Maria Fernanda din Iubiri Amăgitoare a fost într-o situație asemănătoare…”

”Prietenul meu imaginar zice că…”

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *