Cand ne-am transformat in Homo Smartphonicus?

By  | 

Aproape jumătate dintre români deține un smartphone, pe care îl utilizează în special pentru a accesa internetul. Hai să vedem ce se întâmplă într-o zi obișnuită a lui Homo Smartphonicus!

Dependența de smartphone nu este o glumă, ci o problemă reală care are efecte negative asupra sănătății. Am discutat despre asta într-un articol anterior pe care îl poți găsi aici. Google a realizat în luna mai a acestui an un studiu la care au participat 800 de utilizatori de internet mobil, cu vârste peste 15 ani, din România, iar rezultatele sunt… cam așa cum ne așteptam, deși rămân interesante și ar trebui să ne dea puțin de gândit.

Imediat cum se trezesc, 58% dintre participanții la acest studiu recunosc că intra pe internet de pe smartphone. Înainte de a pleca de acasă, 80% verifică întâi dacă și-au luat smartphone-ul de acasă, 78% dacă și-au luat portofelul și doar 68% dacă nu cumva au uitat cheile. Uneori uităm, totuși, telefonul acasă, deși 56% dintre respondenți au spus că niciodată nu pleacă de acasă fără el. În cazul celor care îl uită, 11% se întorc după el, chiar dacă sunt deja departe de casă.

În timpul zilei, Homo Smartphonicus este mereu conectat! 43% dintre participanții la studiu utilizează smartphone-ul (nu pentru a suna pe cineva, ci în alte scopuri) aproape mereu, 47% îl verifică de câteva ori pe zi și doar 5% fac asta în timpul liber. Cele mai utilizate tipuri de aplicații sunt cele pentru social media (89% dintre participanți au cel puțin una), prognoză meteo (84%), mesagerie (78%), fotografie (76%) și știri (74%). Dintre aplicațiile cu funcții sonore (ringtone pentru notificări), cele mai folosite sunt cele pentru SMS (84%), Facebook (64%), e-mail (59%), alte aplicații de comunicare precum WhatsApp sau Skype (52%), urmate de jocuri (22%).

Bineînțeles, Homo Spartphonicus rămâne conectat și atunci când iese cu prietenii la bar sau restaurant. 36% își verifică smartphone-ul de fiecare dată când primesc o notificare, 31% la plecare și la venire și doar 23% nu se ating de smartphone atunci când ies cu prietenii.

La finalul zilei, Homo Smartphonicus ajunge acasă și se culcă, dar nu înainte de a-și verifica smartphone-ul, fie pentru a vedea ce e nou pe Facebook, ce e-mail-uri a primit sau pentru a se juca. 73% dintre respondenți recunosc că își țin mereu gadget-ul aproape de ei, pe noptieră, de exemplu, iar 51% îl folosesc mereu atunci când nu pot dormi, considerându-l cel mai bun „medicament” împotriva insomniei.

Totuși, cât de bine ne este având un smartphone? Multe persoane se simt pierdute atunci când telefonul li se strică: nu mai pot face selfie-uri, nu mai pot posta orice detaliu din viață pe Facebook, nu mai pot ține legătura cu prietenii pe Skype, nu își pot verifica mail-urile, nu se mai pot distra cu puțin Candy Crush sau 2048. De multe ori, funcția sa de bază – aceea de a apela și de a primi apeluri – nu mai contează atât de mult.

COSMO vine cu o provocare pentru tine: măcar pentru câteva ore, să zicem pentru o seară pe săptămână, închide telefonul și relaxează-te! Ieși la o plimbare, fă dragoste, citește, joacă-te cu animalul de companie, fă sport, pictează!

Comments

comments