Bunele maniere in 3 situatii tipice de Sarbatori

By  | 

Ai primit un cadou oribil

In caz de cadou ingrozitor, porneste de la persoana care ti-a facut cadoul respectiv pentru a gasi o cale de iesire cat mai diplomata.

Cadou de la un apropiat. Daca persoana neinspirata este una foarte apropiata, nu-ti mai face griji. Cea mai buna solutie, chiar daca ruda sau prietenul o sa se supare pe moment, este sa-i dezvalui adevarul.

Spune-i asa: "Iti multumesc mult pentru cadou, dar te rog ca data viitoare cand ne mai facem cadouri sa mergem impreuna la cumparaturi. Stiu ca nici eu nu te prea nimeresc cu darurile – avem gusturi diferite, ce sa-i faci?”.

Gandeste asa: decat un lung sir de cadouri oribile, mai bine aveti o singura discutie aprinsa care sa faca lumina.

Cadou de la o cunostinta sau un coleg. Nu prea ai ce face in acest caz – afiseaza un zambet frumos si larg si ingaima multumiri.

Daca e doar o cunostinta, ar fi o impolitete sa-i nesocotesti eforturile (financiare si de timp) depuse in cautarea unui cadou frumos pentru tine.

Te-ai pricopsit la un party cu "Marele Plictisitor"

Precis ai cunoscut cateva astfel de specimene, atat femei, cat si barbati, pe la party-urile la care ai fost. Problema cu o asemenea persoana e ca nu vorbeste sau abia deschide gura, dar nici nu se misca de langa tine, obligandu-te sa te comporti cat mai diplomat cu putinta (in timp ce iti vine sa-ti smulgi parul din cap ca nu te poti bucura de petrecere).

Care-i solutia? Mai intai de toate, da-i o sansa acelei persoane si pune-i intrebari prietenoase si deschise, la care sa nu poata raspunde cu "da" sau "nu", ci cu un "expozeu".

Daca nici abordarea asta nu i-a desclestat gura, scuza-te politicos si spune-i "Plictisitorului" ca vrei un pahar cu vin. In cazul in care nu e chip sa scapi de el… toaleta este solutia. Apoi, gaseste pe altcineva cu care sa stai de vorba si incepe o discutie cat mai aprinsa.

Ai primit meniul gresit la restaurant

Intotdeauna te-ai intrebat cum ii poti spune frumos chelnerului ca mancarea pe care ti-a adus-o nu e buna si ca nu ai de gand sa dai banii pe asa ceva? E simplu: mai intai, nu te lasa intimidata de atitudinea lui superioara si spune-i cu mult calm ca, pur si simplu, mancarea nu e buna sau ca nu e ceea ce ai cerut si ca doresti sa schimbi comanda.

Si subliniaza faptul ca nu vei plati pentru greseala lor. Nu da inapoi nici daca au avut indrazneala sa-ti treaca meniul oribil sau gresit pe nota de plata.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *