Bunele maniere cand vrei sa-ti dai demisia

By  | 

Cand vine vorba de inaintat demisia, unii fac taraboi, altii pleaca la pachet cu informatii vitale pentru companie sau nu se mai prezinta la birou in perioada de preaviz…

Din nefericire, toate aceste „pacate profesionale” raman in CV-ul nescris, cel care circula din gura-n gura in bransa din care faci parte si care, mai devreme decat te-ai astepta, s-ar putea sa te deraieze din ascensiunea profesionala.

De aceea, ti-am intocmit un mic „indreptar” al demisionarei elegante, care stie sa lase loc nu numai de „buna ziua”, ci si de o vorba buna la cafea alaturi de fostii colegi de birou.

Cand sa nu arunci „bomba”

Prea devreme

In primul rand, nu-ti da demisia dupa doar cateva luni de munca – ar fi o pata imensa pe CV-ul tau! E indicat sa ramai cel putin un an pentru a demonstra ca esti o persoana de incredere, care nu se da in laturi la greu.

Cand e mai mare nevoie de tine

Daca ti-ai gasit un nou si „sublim” loc de munca, e normal sa fii nerabdatoare sa pleci de la cel vechi. Totusi, asta nu te indreptateste sa-ti lasi sefii si colegii cu ochii-n soare, daca ai fost deja numita coordonatoarea unui proiect important. Termina-ti treaba si abia apoi da-le vestea.

Pentru ca ti s-a „pus pata” pe cineva

Poate fi colega din stanga, care monitorizeaza tot ceea ce faci, si mai ales ce nu faci, seful care nu mai pridideste cu criticile sau, mai rau, te-ai indragostit lulea de colegul de birou care (off, soarta) e „luat” cu inel cu tot. In nici unul dintre aceste cazuri nu trebuie sa reactionezi impulsiv, dandu-ti demisia.

Gandeste lucrurile la rece si intreaba-te daca nu cumva tu esti problema. Poate ca ai o fire mai sensibila si pui la suflet tot ce-ti spune colega sau seful, chiar daca ei nu au avut intentii jignitoare.

Cat despre iubiri la locul de munca, mai ales daca situatia e asa complicata, incearca sa le stergi cu buretele din inima pana nu mai afla si altii.

Pentru ca esti intr-o pasa proasta

Iubitul te-a parasit, te-ai certat cu cea mai buna prietena, ti-au intrat hotii in casa, nu mai ai niciun ban in cont… Da, toate nenorocirile vin la pachet, dar asta nu e o scuza ca sa-ti tai craca de sub picioare. Respira adanc si reaminteste-ti un lucru: fara serviciu, nu ai bani! Te vei calma instantaneu. Iar in ceea ce priveste micile „nesanse” ale vietii… vor trece mai repede decat te-ai fi asteptat.

Eticheta demisionarei

  • CINE AFLA PRIMUL? Esti sigura ca vrei sa demisionezi? OK, atunci vorbeste cu seful tau – el trebuie sa fie primul care afla, nu colegii. Ar fi cel putin o impolitete daca seful ar afla despre intentiile tale din gura altora.
  • CUM SPUI. Evident, jignirile de orice fel nu-si au locul. Pastreaza o mina si un discurs pozitive. Daca esti intrebata de motive, axeaza-te strict pe oportunitatile pe care ti le ofera viitorul job, fara sa evidentiezi ceea ce te nemultumeste la actualul loc de munca.
  • AR FI BINE DACA… te-ai oferi sa-l „train-uiesti” putin pe inlocuitorul tau, sau, de ce nu, sa propui pe cineva capabil in locul tau. Vei fi apreciata pentru seriozitatea de care dai dovada.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *