Birou la comun: ghid de supravietuire

By  | 

Învaţă să coabitezi în pace şi omenie, chiar dacă ai birou la comun.

Şşşşt… linişte. Dacă ai ceva de comunicat, nu vorbi în gura mare, ci foloseşte-ţi vocea de bibliotecă: colegii tăi trebuie să se concentreze. Lucrezi cu Iulia pe un proiect anume şi trebuie să-l dezbateţi de-a fir a păr? Rezervă sala de şedinţe, retrageţi-vă acolo şi vorbiţi pe săturate.

Anunţă-ţi prezenţa. Indiferent dacă biroul e compartimentat sau nu are pereţi deloc, nu te înfiinţa aşa tam nesam la masa unui coleg. Imaginează-ţi că spaţiul de lucru al colegului are o uşă. Şi „bate”: semnalează-i printr-un gest al capului sau mâinii că vrei să vorbeşti cu el! În felul ăsta îi laşi libertatea să te primească. Sau nu! Respectă intimitatea colegilor şi vei fi respectată.

Cum conduci o ședință ca un profesionist

Poartă-ţi gadgeturile la tine. Nu ieşi din birou fără să-ţi iei cu tine telefonul mobil (pagerul sau orice alt device zgomotos) sau redu-l la tăcere. Vecinii tăi nu vor fi prea încântaţi să-ţi audă telefonul bipăind, vibrând din toţi ţâţânii şi ţârâind insistent pe melodia aceea amuzantă cu broasca Oac. Apropo de asta, pune-ţi un ton de apel… profesional. Şi redu-i din nivelul de volum: nu trebuie să ţiuie ca o alarmă înainte de bombardament.

Fii pe gustul echipei. Colegii tăi s-ar putea să nu-ţi împărtăşească dragostea neţărmurită pentru noul parfum Dior, pentru beţigaşele parfumate sau aromaterapie. Şi ai milă de simţurile celorlalţi atunci când îţi deschizi conserva de peşte sau salata asezonată (din belşug!) cu ceapă. Dacă pacheţelul tău conţine ingrediente oarecum… agresive, care ar putea atenta la pudoarea olfactivă a colegilor tăi, du-te la bucătărie. Şi închide uşa! Şi încă ceva: dacă ai programată vreo întâlnire face-to-face sau o şedinţă în cadru restrâns, renunţă complet la răsfăţurile cu ceapă, usturoi…

Vrei să asculţi muzică? Pune-ţi căştile! Şi, oricât de mult îţi place, vezi să nu uiţi că eşti la serviciu şi să începi să fredonezi pe-nfundate coloana sonoră din Ultimul Mohican. Nici nu bate ritmul în masă! Păstrează-ţi veleităţile artistice pentru duşul de dimineaţă.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *