Batalia morala: scop vs. principii

By  | 

Ți s-a întâmplat vreodată să te simți împovărată că ai acționat în moduri care contrastau cu valorile tale? Probabil că e timpul să tragi o linie distinctivă între valori și țeluri.

Te-ai trezit vreodată spunând-ți că refuzi să faci un anumit lucru, pentru că nu-ți stă în caracter? Cu alte cuvinte, principiile pe care le nutrești se opun mijloacelor pe care ar trebui să le folosești ca să bifezi țelul propus. E cazul să le judeci la rece.

Am valoare!

Cum știi exact care îți sunt valorile? Simplu: gândește-te la acestea ca la niște lucruri pe care practic nu le poți duce la un bun sfârșit, pentru că acestea pur și simplu nu sunt doar niște taskuri temporare care necesită rezolvare. Ele reprezintă de fapt un set de principii pe care ți-l creezi după standardele credințelor tale și conduitei morale proprii. Și, încă ceva, sunt valori în care crezi toată viața. Ele ți se insuflă din copilărie și se “trag” din educația oferită de familie.

Cum iti stabilesti obiective in viata

Fă diferența

Valorile tale pot fi și lucruri pe care le poți stăpâni, în timp ce țelurile sunt văzute a fi obiective pe care nu le poți controla 100%. De exemplu, îți stabilești scopul de a fi apreciat de colegii de muncă și de sefi, însă faptul că-ți dorești acest lucru enorm, nu e o garanție că el se va întâmpla – deci acest aspect nu îl poți controla. În schimb, te comporți așa cum îți dictează conștiința și nu poți întreprinde acțiuni care nu-ți stau în fire – în caz contrar, le faci forțat, nenatural. Mai mult, felul în care te comporți, fără a ține cont de faptul că cei cu care lucrezi te respectă pentru acest lucru sau nu, reprezintă de fapt adevăratele tale valori.

5 citate din carti care iti pot schimba viata

De ce e important să le identificăm

Conștientizarea și stabilirea valorilor te ajută să ai o viață ordonată, stabilă din punct de vedere moral și focusată pe ceea ce vrei să obții. Delimitarea valorilor te ajută foarte mult în succesul pe care îl țintești în aria profesională: doar așa vei putea să știi până unde ești dispusă să mergi pentru a-ți atinge obiectivele.

Însă și mai important, separându-ți clar și concis valorile personale, vei putea să te folosești de acestea pentru a obține reușite, și nu vei mai trăi sentimentul neplăcut că îți calci pe principii pentru a fi victorioasă.

Obiceiuri sanatoase care iti indeplinesc dorintele

Cum îmi recunosc valorile?

  • Nu cei din jur îți impun valorile în care să crezi. Ele se formează însă datorită comportamentului oamenilor apropiați față de tine.
  • Valorile în care crezi au luat naștere din legătura pe care ai dezvoltat-o cu părinții, dar și din cea cu prietenii alături de care ai crescut (uneori chiar din cărți!). Deci analizându-i pe aceștia, e posibil să afli mai multe despre tine! J
  • Contează să îți definești valorile, deoarece ți le demonstrezi în viața de zi cu zi: la serviciu, la școală, în societate.
  • Și ca să faci diferențierea dintre scopuri și valori, amintește-ți că cele din urmă sunt exact suportul pe care îți construiești scopurile la care tânjești să ajungi.

Text: Dana Ruxandra Panghe

Comments

comments