Arta de a face cadouri

By  | 

Test de eticheta 1

Cu siguranta, te-ai intrebat de multe ori daca esti libera sa oferi cadouri oricui doresti. Se pune problema statutului social, a varstei sau a ocupatiei, ori poti ferici pe cine doresti cu un cadou?

Cadoul nu este obligatoriu, dupa cum mentioneaza Codul Bunelor Maniere. De aceea, el trebuie oferit din toata inima si dezinteresat.

A oferi un cadou unei persoane care, lucrand intr-un anumit domeniu, te-ar putea scoate dintr-o incurcatura nu este o dovada de noblete sufleteasca, ci dimpotriva.

De asemenea, nu se cade sa oferi un cadou unei persoane cu o situatie materiala excelenta, abia intoarsa dintr-o mini-vacanta in strainatate, deoarece se va simti obligata sa ofere ceva in schimb.

Daca ai o prietena care sta prost cu banii, e deplasat sa mergi in vizita cu un pui congelat, de exemplu, dar e perfect sa-i oferi niste cutii frumoase de branza frantuzeasca sau bomboane de ciocolata.

Prietenilor apropiati si celor din familie le poti face mici cadouri fara a da explicatii. Dar nu uita: nu astepta niciodata ceva in schimb!

Test de eticheta 2

Ai iesit la cumparaturi si ai chef sa cumperi ceva dragut unei persoane de care tocmai ti-ai amintit. Dar e un moment prielnic pentru a oferi?

Daca e vorba despre o persoana care ti-e superioara (la locul de munca, de exemplu) nu poti merge in vizita oricand ai chef pentru a-i oferi ceva fara un motiv anume.

Cel mai bine este sa astepti un moment potrivit, cum ar fi Sarbatorile sau un eveniment la care esti invitata. In acest fel, eviti sa se creada ca ai avea un interes ascuns.

In cazul in care este vorba despre o profesoara draga din liceu sau din facultate de care ti-ai amintit, poti merge in vizita fara o ocazie anume, insa ai grija sa fie o ora potrivita, iar darul sa nu fie foarte scump, ci mai degraba unul simbolic.

Test de eticheta 3

Esti o persoana generoasa si adori sa faci oamenii sa zambeasca. Insa, uneori e greu sa stii ce ar fi potrivit sa daruiesti in anumite circumstante si cum.

Codul Bunelor Maniere spune ca un cadou trebuie gandit, cumparat, ambalat si abia apoi oferit. E bine ca acesta sa fie in aceeasi masura frumos si util.

Trebuie sa-ti reamintesc ca pretul se va inlatura cu grija, exceptie facand cartile si discurile de pe care nu se poate sterge. Nu dai niciodata gres oferind cuiva o carte, insa ai grija sa-i afli, pe cat posibil, preferintele.

Daca vrei sa oferi si cateva cuvinte frumoase, ai grija sa nu le scrii pe prima fila a cartii, asa cum se obisnuieste in mod eronat. Iti vei scrie numele si gandurile pe o carte de vizita sau pe o hartie eleganta, pe care o vei introduce intre filele cartii.

Codul Bunelor Maniere precizeaza ca nu e bine sa daruiesti, daca nu te pricepi, timbre unui filatelist, accesorii de pescuit unui pescar, culori unui pictor etc. Acestea sunt lucruri pe care si le aleg ei dupa preferinte si intrebuintare.

Nu darui…

  • Carti pe care nu le-ai citit niciodata sau despre care nici macar nu stii daca merita a fi citite.
  • Obiecte de imbracaminte sau toaleta oamenilor cu care nu esti in relatii apropiate.
  • Flori artificiale, oricat de reusita ti s-ar parea imitatia.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *