Antreneaza-ti creierul cu exercitii neurobice

Exerciţiile neurobice sunt utilizate de oameni de toate vârstele din toată lumea, fiind foarte populare în ultimii zece ani. COSMO îţi prezintă principiile de bază ale acestor exerciţii care îţi ajută creierul să fie în cea mai bună formă.

Neurobicele sunt exerciţii simple care te ajută să îţi îmbunătăţeşti memoria, îţi asigură mai multă energie şi cresc capacitatea creierului nostru de a efectua orice sarcină la orice vârstă. Acestea produc anumite chimicale în sistemul neorobiologic care ajută la creşterea neuronilor şi a dendritelor.

Exerciţiile au fost prezentate pentru prima dată în cartea „Keep Your Brain Alice” a neurobiologului Lawrence Katz şi Manning Rubin, însă nu sunt dovedite ştiinţific.

Acum ceva timp, se credea că neuronii nu cresc la loc, însă în 1998 un grup de cercetători a stabilit că nu celulele nervoase moarte cauzează declinul cognitiv asociat cu vârsta. În schimb, vinovatul este pierderea de dendrite, extensii ale celulelor nervoase, care trimit impulsurile de la un neuron la altul.

Dacă dendritele nu sunt stimulate constant, ele se vor atrofia şi îşi vor pierde capacitatea de a conduce impulsurile nervoase. Iar aici vin în ajutor exerciţiile neurobice.

5 motive pentru care sa te intalnesti cu un tip care citeste

Este foarte important să ne schimbăm rutina cu una nouă, nefamiliară. Cu alte cuvinte, vei efectua aceleaşi activităţi zilnice, dar într-un mod neobişnuit, pentru a implica mai multe simţuri în acelaşi timp.

Iată câteva exemple de exerciţii neurobice care îţi vor stimula creierul:

  • Dacă de obicei îţi închizi nasturii cămăşii, te speli pe dinţi, deschizi uşa etc cu mâna stângă, încearcă să o foloseşti acum pe cealaltă şi invers.
  • Plimbă-te prin casă cu ochii închişi.
  • Experimentează cu diferite look-uri şi stiluri. În acest fel, te vei simţi altfel şi poate chiar vei începe să gândeşti diferit.
  • Caută noi rute atunci când mergi spre casă sau la muncă, vizitează muzee sau diferite expoziţii, petrece un weekend într-un loc nou.
  • Schimbă decorul casei sau al biroului de fiecare dată când ai ocazia. Nu este nevoie să cumperi mobilă nouă, ci pur şi simplu să rearanjezi diferite lucruri, să schimbi wallpaper-ul calculatorului de mai multe ori pe săptămână, să muţi un tablou sau pur şi simplu să găteşti mâncăruri noi.
  • Încearcă să găseşti răspunsuri diferite la întrebări banale precum „Ce mai faci?” sau „Ce mai e nou?”. Foloseşte fraze noi, inventează glume etc.

Marele avantaj al exerciţiilor neurobice este că sunt foarte simple, astfel încât pot fi puse în practică la orice vârstă, oriunde şi oricând. Tu le-ai încercat vreodată?

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.