Alimente la care sa fii atenta

By  | 

Unele alimente necesita o pregătire mai deosebită şi, deşi pline de vitamine şi de nutrienţi, pot uneori să îţi facă mici probleme. Iată la ce alimente să fii atentă:

Carnea

Crustaceele şi carnea – mai ales cea de pui, avertizează specialiştii – pot fi contaminate cu microorganisme patogene precum virusuri, bacterii, paraziţi, ceea ce poate conduce uneori la toxinfecţii alimentare uşoare sau grave. Nu mânca niciodată carne crudă, las-o să se dezgheţe în frigider şi nu în cameră, înainte de a o găti, nu o lăsa afară din frigider mai mult de două ore, spală-te pe mâini des şi temeinic înainte de a găti, spală foarte bine ustensilele de bucătărie şi schimbă bureţii de vase des.

Verdeturile

Ceapa verde, urzicile, salatele, leurda abundă în fibre, vitamina C, detoxifiază şi au proprietăţi hepatoprotectoare. Totuşi, ai grijă să le speli foarte bine frunzele înainte de a le consuma, sub jeturi de apă rece. De asemenea, e important să ai un fund de bucătărie special pentru verdeţuri, dar mai ales separat de cel pe care tai carne.

Ouale

Acestea, alături de fructele de mare, spre exemplu pot fi extrem de periculoase, dacă înăuntrul lor se infiltrează bacteria salmonella. Odată ce ai mâncat ouă alterate sau le-ai folosit pentru a pregăti o reţetă (eventual îngheţată, vara?), se poate instala toxinfecţia alimentară. Găteşte ouăle întotdeauna bine, nu le mânca sub nici o formă crude şi păstrează-le maximum trei săptămâni în frigider.

Cartofii

Deşi îţi pot părea perfect inofensivi din punct de vedere al contaminării cu diverse bacterii (gândeşte-te la e-coli, listeria etc), cartofii îţi pot crea necazuri serioase. Astfel, nu folosi aceleaşi cuţite sau funduri de tăiat pentru carne şi cartofi şi spală bine vasele în care îi fierbi.

Branza

E vorba mai ales de cea preparată în casă, care se poate contamina cu bacteria salmonella sau listeria şi care pot provoca avorturi spontane. De aceea vei auzi medicii ginecologi că recomandă femeilor gravide să evite brânzeturile precum feta, brie, camembert, brânza mexicană.

Comments

comments