Ai comis o gafa la birou. Acum ce faci?

By  | 

Momentul ȋn care-ți dai seama că ai dat-o ȋn bară nu este deloc plăcut, ba e chiar terifiant. Dar te poți redresa rapid cu ajutorul programului nostru de remediat orice eșec. Iată ce trebuie să faci dacă ai comis o gafa la birou.

Cum să fii o colegă respectată

Stinge focul rapid!

Indiferent cât de mică sau monstruoasă este greșeala pe care ai comis-o, cel mai bine este să identifici cu mult calm cele mai bune metode pentru a o „dezamorsa”. Să luăm un exemplu clasic: uiți că șeful tău are o ȋntâlnire cu cineva, meeting stabilit chiar de către tine, și stabilești o altă ȋntâlnire ȋn același interval orar. Evident, ȋți dai seama că ai dat-o ȋn bară ȋn ultimul moment, când oamenii deja așteaptă. Ȋn acest caz, identifică cea mai importantă persoană dintre cele două și sun-o pe cealaltă pentru a-i spune că ai făcut o eroare și că vei suna mai târziu pentru a reprograma ȋntâlnirea. Apoi, du-te spășită ȋn biroul șefului, spune-i ce ai făcut și ce pași ai urmat pentru a remedia totul.

Cere-ți scuze

Din punctul de vedere al oricărui șef, nu este nimic mai rău decât un angajat care mușamalizează o eroare care poate periclita bunul mers al afacerii.

Astfel, a doua ta grijă „ȋn caz de eroare”, după ce ai ȋncercat pe cât posibil să remediezi ce ai făcut, este să te duci și să-i spui superiorului tău astfel: „Am o veste proastă. Iartă-mă, am făcut o greșeală. Iată despre ce e vorba…”.

Dacă vreun moment iei ȋn considedare posibilitatea de a mușamaliza greșeala, gândește-te că cel mai probabil șeful tău va auzi ce ai făcut, iar ȋn acel moment vei fi concediată pentru că, de ce să nu recunoaștem, cine ar mai avea ȋncredere ȋntr-un angajat care nu are curaj să-și asume responsabilitatea pentru faptele sale?

Cum îți găsești job via Twitter

Nu implica pe nimeni altcineva

„Eu am greșit” reprezintă cuvintele cele mai importante pe care trebuie să le rostești, punând accentul pe „eu”. Nu pasa vina ȋn „curtea” vecinilor, pentru că nu vei fi absolvită de greșeala făcută și nici muștruluiala nu va fi mai puțină. Cel mai bine, recunoaște ce ai făcut, cere-ți iertare și nu implica pe nimeni. Fii sigură că, oricum, superiorul tău va afla ce au făcut ceilalți și te va aprecia pentru verticalitatea morală.

Nu repeta greșeala

Ia toate precauțiile necesare pentru a te asigura că nu vei repeta greșeala niciodată. Iată câteva obiceiuri bune care te păzesc de astfel de probleme: pune-ți reminder pentru deadline-uri și ȋntâlniri, ia-ți un carnețel pentru activități, verifică de cel puțin două ori felul ȋn care ai scris e-mail-urile – ele trebuie să fie perfecte din punct de vedere gramatical. Apropo, să știi că cel mai bun sfat pe care ți-l dăm este să tragi o gură de aer proaspăt și să te gândești de două ori ȋnainte de a vorbi.

Comments

comments