Afla totul despre internship

By  | 

În primul rând, ce anume este un internship? Ei bine, este o oportunitate oferită de un angajator pentru potenţiali angajaţi, numit stagiari, pentru a lucra la o firmă pentru o perioadă limitată de timp. Stagiarii sunt de obicei studenţi, iar cele mai multe internshipuri durează cel mult un an.

Internshipurile pot fi part-time sau full-time. De obicei sunt part-time dacă au loc în timpul anului universitar şi full-time dacă sunt oferite în timpul vacanţei.

Fie că sunt plătite sau nu, ele oferă o perioadă de experienţă practică. Din acest motiv, sunt obligatorii la facultate. Această experienţă este foarte importantă pentru studenţi pentru au oportunitatea de a aplica studiile de la şcoală în lumea reală, învătând astfel mult mai bine.

De asemenea, un internship reprezintă şi experienţă de muncă, făcând CV-ul tău mai atractiv pentru angajatori.

Companiile oferă internshipuri din mai multe motive. Pe termen scurt, ele sunt de obicei plătite prost sau deloc, iar activitatea ta în cadrul firmei este limitată la fotocopiere, completarea anumitor rapoarte sau chiar cumpărarea cafelei. Sigur, acest lucru nu te învaţă mare lucru, însă tot ai oportunitatea de a vedea câteva ore pe zi cum funcţionează compania respectivă. În plus, aşa cum spuneam şi mai devreme, dă bine în CV.

Pe termen lung, internshipurile pot oferi un job stabil în cadrul companiei. 20% dintre stagiari ajung să lucreze la firma unde au făcut un internship, arată diferite sondaje. Chiar dacă nu ai multă experienţă, deja înţelegi cum funcţionează compania şi ştii ce vei avea de făcut, astfel încât nu mai ai nevoie de o perioadă de training.

Acum că anul universitar a ajuns la final, este momentul perfect să faci un internship. Cu siguranţă în acest moment îţi doreşti doar să te relaxezi, însă aceasta este o foarte bună oportunitate de a obţine experienţă de muncă, în special pentru că ai mai mult timp liber.

În plus, pe durata internshipului vei cunoaşte oameni care lucrează în domeniu, de la care ai ce învăţa şi care poate te vor ajuta cândva dacă va apărea un job în companie. De asemenea, este posibil să îţi faci şi noi prieteni în cadrul companiei şi, bineînţeles, vei câştiga nişte bani.

Dacă ai simţit că un internship nu te-a ajutat cu adevărat pentru că acum ai văzut cum merge de fapt treaba în domeniu şi nu este tocmai pe placul tău, chiar şi acest lucru este folositor! În acest fel, realizezi dacă este sau nu cazul să continui această facultate sau specializare. Nu uita, teoria de la cursuri este diferită de practica din birou!

Obţinerea unui stagiu de vară este destul de similară cu obţinerea unui loc de muncă după ce ai terminat facultatea. Vei aplica la job, vei fi chemată la interviu şi, în funcţie de cum decurge acesta, vei începe sau nu internshipul. 

Cu toate acestea, interviul este puţin diferit pentru că nu se concentrează pe experienţa ta, ci pe abilităţile tale, pe motivaţie şi entuziasm.

Tu ai făcut vreun internship până acum?

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *