8 idei pentru a lua deciziile corecte

By  | 

Nu știi spre ce te trage ața? Încearcă soluțiile noastre. 

  1. <bleah> vs <wow>. Gândește-te la ceva frumos: tortul cu ciocolată de la ziua ta, un sărut al iubitului sau super vacanța de vara trecută…. Simți cum te cuprinde un sentiment plăcut, de wow? Acum gândește-te la ceva mai puțin agreabil: o critică a șefului, pierderea autobuzului, lipsa banilor din bancă… bleah, nu-i așa? Acum gândește-te la alegerea pe care trebuie să o faci. Ce te face să simți: wow-ul vacanței sau bleah-ul impozitelor?
  2. Cap sau pajură. Ideea nu este să te conformezi rezultatului, ci să observi cum te face să te simți. Cap, pulovărul albastru și pajură cel roșu. Arunc moneda, e pajură, deci cel roșu. La naiba, l-aș fi preferat pe cel albastru… Ei bine, acum știi.
  3. ”Cum ar fi dacă…” De exemplu, ești invitată la două petreceri, și amândouă sunt tentante, doar că nu poți ajunge decât la una, pentru că sunt în aceeași zi. Cum faci să te hotărăști pentru una? Simplu, fă traseul mental în avans. Dacă mergi la Manu și Paul, care stau la casă, în afara orașului, trebuie să iei mașina, ceea ce înseamnă că n-o să poți să bei, sau dacă bei, va trebui să rămâi la ei peste noapte, ceea ce nu-i așa rău, că au cea mai confortabilă canapea, doar ai ”testat-o” deja. Dacă însă te hotărăști să mergi la Sonia, care stă la câteva străzi depărtare, scapi de dezavantajul mașinii, și tipa gătește și super, dar oare n-o să rămâi iar cu verișorul ei pe cap, care-i single și deosebit de plictisitor? Care-i varianta care ți-ar asigura un procent mai ridicat de bună dispoziție, că despre asta e vorba până la urmă, nu?
  4. Testează înainte să te hotărăști. Eziți între două tipuri de antrenamente la sală: fă câte unul de probă. Nu știi dacă să-ți vopsești apartamentul în alb, ca și până acum, sau să încerci un albastru: întinde o bucată de material albastru pe unul din pereți și vezi cum arată. Nu știi dacă tipul ce-ți face curte îți place sau nu: petrece o seară cu el. Experiența e adesea singura metodă de a afla cu certitudine ce-i mai bine pentru tine.
  5. Pro și contra. La nevoie, fă o listă: avantajele de-o parte, inconvenientele de altă parte. Fii atentă ce coloană tinzi să completezi prima dată, înseamnă că alea suntt punctele cel mai pregnant înfipte în mintea ta.
  6. Întreabă un prieten. Sună pe cineva în care ai încredere, un cap limpede care te cunoaște bine, și cere-i să te ajute să deslușești misterul. Cu ajutorul unei persoane din afară, vezi mai clar ceea ce din interior nu e întotdeauna atât de evident. Atenție, asta nu înseamnă că trebuie să-i urmezi orbește sfatul: nimeni nu poate să aleagă pentru tine, e vorba doar de a reuși să-ți dai seama de realitatea obiectivă a lucrurilor.
  7. Fă un exercițiu de imaginație. Instalează-te într-un loc calm, la nevoie închide și ochii, și imaginează-ți, cu cât mai multe detalii posibil, cele două situații între care eziți. Cea pe care ți-o vei reprezenta în minte în culori, cât mai clar cu putință, va fi cea bună. Cea care va fi mai puțin vie, mai ștearsă, nu-i încă gata.
  8. Dă-ți voie să greșești. Da, poți să te înșeli, și vei învăța ceva din asta. În plus, ești mereu în schimbare și o decizie care nu-i bună acum poate fi ok peste doi ani, de aceea e indicat să revii asupra hotărârilor luate, atunci când simți că nu suntt 100% pe sufletul tău.

Comments

comments