6 vitamine pentru mai multa incredere in tine

By  | 

Vrei un remediu garantat pentru ca toate obiectivele pe care ţi le-ai propus să fie atinse? Renunţă la gândurile negre care-ţi bântuie mintea chiar fără să-ţi dai seama.

E normal să ai îndoieli în viaţă. Nu-ţi iese mereu tot ce-ţi propui, suntem cu toţii supuşi greşelilor în tot ceea ce întreprindem, că e vorba de viaţa personală sau de cea profesională. Însă cel mai greu e să estimăm care sunt urmările faptelor noastre. Ne pregătim uneori moral pentru un eventual eşec, ceea ce de multe ori este chiar un mod de a ne sabota reuşitele. Cum am putea evita toate astea? E posibil? Trebuie să devenim conştienţi de toate gândurile pesimiste care ne umplu minţile şi să le transformăm în speranţe ambiţioase. Da, îl putem numi optimism… fals! Dar chiar funcţionează! Iată cele mai frecvente gânduri negative cu care ne periclităm reuşitele şi cele 6 reţete care-ţi pot spori încrederea în propriile forţe!

Îţi spui…

„Nu sunt o persoană prea plăcută”

Multe femei (căci pe ele le preocupă mai tare decât pe bărbaţi) se folosesc de scuza asta pentru a motiva de ce nu reuşesc să atragă atenţia celor din jur asupra lor sau trebuie mereu să se asigure că lansează subiecte de conversaţie suficient de interesante pentru a avea parte de auditoriu. În cele mai multe cazuri însă, scuza asta este, de fapt, o portiţă pentru a scăpa de momentele ciudate în care trebuie să faci conversaţie de „umplutură”. Spunându-ţi că eşti o persoană mai puţin sociabilă – explică specialiştii , ajungi să te convingi că e ceva ce nu poate fi schimbat şi că nu e vina ta că nu eşti o tipă foarte popularăŞi cu cât îţi repeţi asta mai des, cu atât viaţa ta socială se… înfundă, ceea ce se traduce prin posibilităţi tot mai reduse de a-ţi face prieteni noi sau de a-ţi găsi perechea potrivită. Mai mult decât atât, din cauza acestor eşecuri sociale, pesimismul tău va creşte în intensitate.

Antidot.

În primul rând, încearcă să înţelegi că mai toată lumea se simte ciudat când vine vorba despre conversaţii cu persoane necunoscute. Se întâmplă oricui şi, odată ce te obişnuieşti cu acest gând, nu vei mai fi atât de dură cu tine însăţi în cazul în care nu te întorci acasă cu agenda plină de noi numere de telefon. Încearcă totodată să redefineşti conceptul de „persoană plăcută”, astfel încât noua interpretare a ideii să-ţi definească personalitatea cât mai realist cu putinţă. De exemplu: poate că nu eşti o tipă cu lipici la petreceri, nu te alegi cu multe complimente de la bărbaţi şi nici nu ai o agendă plină de contacte în toate domeniile, dar poate că ai alte puncte forte în materie de relaţii: cu familia, cu unu sau doi tipi simpatici, cu un potenţial şef etc. Cea mai bună parte este că, gândind pozitiv, vei reuşi să stabileşti mai uşor relaţii cu cei din jur.

Îţi spui…

„Dacă mă ambalez prea tare, ratez…”

Există momente în care, din diverse motive, pornim la drum cu gândul că vom da greş în ceea ce avem de făcut, că ne vom distruge cariera sau că şansele ca o întâlnire cu un tip să fie fructuoasă sunt foarte slabe, iar asta ne împiedică să ne punem speranţe prea mari. Problema este că, atunci când îţi automoderezi entuziasmul, îţi spui în subconştient că nu te aştepţi la un final fericit, ceea ce-ţi afectează acţiunile. Totodată, şi ceilalţi pot fi influenţaţi de negativismul tău: să presupunem că eşti pe punctul să fii promovată la serviciu, iar şeful tău simte o oarecare lipsă de pasiune pentru ceea ce faci, motiv pentru care poate să dea înapoi.

Semne care iti arata ca nu ai incredere in partener

Antidot

Da, e normal să pui şi răul înainte. Nu poţi să fii 100% optimistă, indiferent care-s şansele ca treaba să iasă, dar nici nu e recomandat să porneşti de la bun început cu ideea că nu există vreo şansă să reuşeşti. La fel cum nu poţi să visezi cât e ziulica de lungă că tipu’ acela tare îţi poate deveni iubit, dar să-ţi spui totodată că sigur nu e el cel indicat pentru tine. Dacă îţi permiţi să-ţi imaginezi lucruri pozitive, entuziasmul îţi umple bateriile şi îţi sporeşte şansele de reuşită. Şi chiar dacă dai greş, faptul că ai o atitudine pozitivă te încarcă cu energie cât s-o iei de la capăt cu capul sus.

Îţi spui…

„Sper că nu deranjez pe nimeni

De multe ori, unora dintre noi le e teamă să nu-i deranjăm sau să nu-i supărăm pe ceilalţi şi încercăm să nu depăşim anumite limite (autoimpuse) şi deci să ne limităm raza de acţiune la maximum. Dacă ne temem permanent că-i putem deranja sau ofensa pe cei di jur, ne limităm singuri spaţiul. Să-ţi dau câteva exemple: nu vrei să te întâlneşti cu un tip care-ţi place (şi care vrea să iasă cu tine) pentru că ştii că o amică de-a ta îl place în secret, nu îndrăzneşti să le spui părinţilor că ai vrea ca măcar anul ăsta să tragi chiulul de la mesele în familie de sărbători pentru că ţi-ar plăcea să mergi şi tu cu prietenii la munte etc.

Antidot

Data viitoare când te vei mai frământa de grijă că ceea ce faci îi poate afecta considerabil pe ceilalţi, întreabă-te: „Poate că voi face pe cineva să se simtă aiurea, dar modul în care se simt ceilalţi este un motiv ca eu să nu-mi îndeplinesc obiectivele?” câtă vreme nu minţi, nu păcăleşti, nu înşeli şi nu cauzezi nimănui nici o durere, îţi eşti datoare ţie însăţi să-ţi urmezi obiectivele. Începe prin a crede cu adevărat că nu e neapărat problema ta dacă cineva e deranjat sau se supără. Asta nu înseamnă că te transformi într-o persoană fără scrupule şi care calcă peste cadavre, însă niciodată nu trebuie să pui fericirea celorlalţi înaintea fericirii proprii.

Sfaturi de incredere de la Brooklyn Decker

Îţi spui…

„Sunt depăşită de situaţie”

În acele momente când viaţa ţi se pare foarte grea – ca atunci când ai un job nou şi te chinui din răsputeri să rezişti presiunilor , e de aşteptat să conchizi că nu dispui de toate resursele pentru a o scoate la capăt. Foarte multe femei văd o provocare ca pe ceva ce le scoate în evidenţă defectele şi preferă să dea înapoi mai degrabă decât să lupte, pentru că nu vor să pară penibile sau incompetente. Rezultatul? Atunci când te încăpăţânezi să crezi că nu te descurci într-o anumită chestiune, se întâmplă că nu vei putea şti niciodată cu siguranţă de ce eşti în stare.

Antidot

Când te confrunţi cu acest gen de dificultăţi, nu privi lucrurile ca pe o piedică, ci mai degrabă ca pe o oportunitate pentru a te afirma. Imaginează-ţi cât de bine te vei simţi după ce vei duce totul la bun sfârşit. O realizare marca „TU”! Încearcă să te vizualizezi după ce totul va fi trecut, când vei fi satisfăcută şi mândră de ceea ce ai realizat, iar ceilalţi îţi vor recunoaşte (chiar şi tacit) meritele. Un alt mod de a-ţi schimba modul de a gândi este să pretinzi că acea voce care-ţi şopteşte permanent că nu eşti făcută pentru un anumit lucru este, de fapt, cineva care îşi doreşte ca tu să dai greş: un coleg invidios sau un fost amic (sau amică) răuvoitor. În felul acesta vei avea mult mai mult curaj să iei totul în mâini, convinsă fiind că vocea cu pricina n-are deloc dreptate.

Îţi spui…

„Ei ştiu că asta-mi doresc, vor veni la mine”

Asta-ţi spui tu în minte atunci când aştepţi ca şeful să-ţi mărească salariul sau să se întâmple o minune şi iubitul tău să-ţi aducă flori fără să fie vreo ocazie specială. E un mod de a evita să vorbeşti deschis despre ceea ce-ţi doreşti sau să ceri ceea ce ţi-ar plăcea. Oare de ce gândesc femeile (multe dintre ele) astfel? Poate că ai un simţ dezvoltat al dreptăţii: crezi că meriţi toate aceste recunoaşteri şi, în concluzie, nu mai e nevoie să le ceri. Sau poate consideri că a cere toate acestea înseamnă să-ţi calci pe mândrie, iar integritatea îţi poate fi afectată. Şi când şeful te „sare” de la mărirea de salariu, iar iubitul vine acasă cu un buchet… de vin sau un bax de bere în loc de trandafiri, te înfurii de mama focului.

Studiu: Social Media iti scade increderea in tine

Antidot

Ia aminte: disconfortul temporar pe care ţi-l creează faptul că eşti nevoită să ceri ceea ce-ţi doreşti e mult mai uşor de suportat decât… nereuşita de a obţine toate acestea. Dacă-ţi doreşti un lucru foarte tare, orice sentiment de nesiguranţă sau jenă poate fi umbrit de recompensele rezultate. Mda, nu ţia fost tocmai uşor să-i spui iubitului tău în faţă că vrei să se înfiinţeze cu flori la uşă, dar tare te mai bucuri atunci când ţi le înmânează. Şi n-o va face pentru că i-ai cerut-o, că doar e bărbat! O va face pentru că meriţi… Dacă procedezi astfel, vei constata că tu eşti unica stăpână a fericirii tale, că nu trebuie să aştepţi să dea alţii drumul la robinetul cu lucruri bune pentru tine. Oricum, reţine că nu te poţi aştepta ca ceilalţi să ghicească ceea ce-ţi doreşti. Aşteptările tale nerostite pot totodată să nu se afle pe lista de priorităţi a celorlalţi, deci nu trebuie decât să le reaminteşti, rezervându-ţi astfel un loc mai în faţă…

Îţi spui…

„O să-mi iasă dacă aşa mi-e scris

„Ce ţi-e scris…” e o expresie ce te face să crezi că forţele cosmice îţi vor scoate în cale oportunităţile… fără ca tu să mişti vreun deget în acest sens. Convingându-te singură că ceva te depăşeşte, de fapt şi de drept arăţi că îţi este teamă să faci tu primul pas. Şi atunci când slujba pe care o visai îţi este luată de sub nas sau apartamentul pe care ţi l-ai dorit intră în posesia altcuiva, pur şi simplu îţi zici că n-a fost să fie, că destinul tău nu prevedea acel pas şi asta basta.

Antidot

Categoric, poţi să-ţi influenţezi destinul… acţionând. Uneori e nevoie să faci câteva mişcări mici pentru ca treburile să se urnească şi mingea să vină la tine în teren. Un pas sau doi, înainte şi-napoi, îţi pot oferi avantaje în faţa celorlalţi cu care concurezi. Ia atitudine până nu e prea târziu, dă din coate să obţii slujba dorită, sună-l pe vânzătorul apartamentului dorit şi convinge-l să nu vândă altcuiva, nu lăsa lucrurile în voia lor. Cel puţin vei şti că ai făcut tot posibilul, iar dacă se finalizează cu bine, tu poţi să-ţi asumi toate laudele. Norocul e şi el o parte extrem de importantă, dar nu uita că şi acesta poate fi atras! Depinde tot de tine.

Comments

comments