5 replici de tratat cu spatele (daca vrei să ai succes)

By  | 

Vei întâlni oameni care „știu mai bine decât tine”. E esențial să faci diferența între cei care te pot ajuta și cei care încearcă să înlăture competiția.

Încă din grupa pregătitoare, afli de la semenii tăi că “nu ești în stare să spui poezia frumos” sau “nu te pricepi la volei”. La o vârstă atât de fragedă, e normal ca astfel de comentarii să te descurajeze sau să te convingă că nu ești îndeajuns de talentată pentru un anumit domeniu. Ba chiar te pot afecta pe termen lung, în funcție de personalitatea ta – în timp ce unii oameni se simt motivați pentru a demonstra contrariul, alții trăiesc o viață întreagă în umbra îndoielilor. Viața ta nu e perfectă, dar nimeni nu vede numai roz în fața ochilor. În ultima vreme, Facebook-ul mă invadează cu mesaje pe care inițial le percep ca fiind pozitive, dar apoi oftez fără să știu de ce: “Fericită, așa cum mă știți dintotdeauna” sau “Sunt o persoană Zen, nu mă enervez niciodată”. Atunci îmi vin în minte propriile probleme, momentele stresante de peste zi, și nu mă pot abține să nu mă întreb: “Cum reușesc alții să fie mereu fericiți și relaxați?”. Drept răspuns, îmi imaginez că aceste persoane au calități deosebite, cunosc secretele unui trai frumos și liniștit, în timp ce eu încă mă învârt în cerc. Dacă știi despre ce vorbesc, probabil că și tu te-ai învinuit pentru propria nefericire. Ei, bine, a sosit vremea să te debarasezi treptat de această teorie periculoasă. Începe prin a pune la îndoială spusele altora, și nu propriile capacități. Iată 5 replici clasice (și mincinoase) cu care ai de-a face zi de zi.

Replicile pe care sa le eviti in fata sefului

“Ahh…știu care e problema ta.”

E imposibil să nu fi auzit măcar o dată în viață această replică enervantă. Ești la un ceai cu o persoană pe care abia ai cunoscut-o, discuția migrează spre zona profesională sau chiar spre o dilemă personală și, deodată, această frază rostită pe un ton superior cade ca o bombă. Te face să regreți că te-ai confesat și te pune într-o poziție inferioară, aproape umilitoare. Carevasăzică, tu n-ai înțeles nimic din propria existență, așa că îți indic eu unde e “buba”. Total greșit! De fapt, lucrurile stau exact invers – nici o persoană din lume nu poate deține adevărul absolut în privința unei chestiuni care nu o privește și care nu-i e pe deplin cunoscută. „Persoana care face o asemenea afirmație nu intenționează să-ți ofere ajutorul, nici măcar să contribuie la lămurirea problemei. Pur și simplu, apelează la o strategie de a se plasa mai sus decât interlocutorul și, astfel, de a-și confirma superioritatea folosindu-se de vulnerabilitatea celuilalt. E un mecanism biologic de supraviețuire, ce presupune strivirea celui slab. În mediul natural, o zebră rănită este imediat luată în vizor de leoaica înfometată”, explică Mihaela Popa, medic psiholog. Prin urmare, depinde de tine dacă ești partea slabă a acestui “duo” sau dacă îți iei apărarea cu fermitate. Nu te obosi să-ți contrazici interlocutorul – e de ajuns să știi că orice are de spus nu te va ajuta cu nimic și că singura persoană care știe ce se întâmplă în viața ta ești chiar tu.

4 replici pe care sa nu i le spui prietenei tale

“Ia exemplul meu și o să reușești.”

Fie ea venită chiar și din partea unei prietene în care ai încredere, această replică nu face decât să-ți anuleze personalitatea și să-ți terfelească motivația. Cum te-ar mai putea entuziasma ideile și planurile tale dacă tot ce trebuie să faci pentru a reuși e să-i imiți pe alții? Nu contează cât de sus este persoana de la care auzi asta – e puțin probabil ca metodele sale să te conducă în aceeași direcție. De ce? În primul rând, pentru că nu simți la fel, nu vezi lucrurile la fel și nu ai aceleași idealuri. E foarte bine să te lași inspirată de strategiile oamenilor care au reușit, dar, pe lângă asta, trebuie să-ți aduci propria contribuție la visul tău – altfel, nu-l vei simți al tău. Lucrul cel mai frumos este că nu există o singură cale către succes, iar cei care-ți spun asta vor doar să-și hrănească propriul orgoliu, în nici un caz să-ți ofere pe tavă o revelație. Așa că ignoră această recomandare aparent salvatoare. Fă ceea ce-ți place, continuă să experimentezi și ascultă-ți intuiția. Cu riscul de a devia puțin de la subiect, am fost uimită să citesc sfatul unui make-up artist de succes. El mărturisea că toate femeile pe care le întâlnește îi pun întrebarea: “Ce să fac ca să arăt fabulos?”. Răspunsul lui mi s-a părut pe cât de simplu, pe atât de genial: “Nu face tot ceea ce fac celelalte femei pentru a arăta fabulos. Dacă, de exemplu, majoritatea folosesc autobronzant pentru a părea rupte din soare, tu păstrează-ți tonul natural al pielii – vei ieși în evidență tocmai pentru că ești diferită”.

“Nu ești pregătită.”

Ai tot auzit chestia asta încă de pe vremea când erai adolescentă. “Nu ești pregătită să intri în echipa de baschet” sau “Nu poți învăța două limbi străine concomitent”. Practic, o altă persoană îți setează limite – ți se pare corect? “O persoană îți spune că nu ești pregătită pentru ceva anume din două motive: fie nu te vrea în echipă, fie caută să înlăture competiția. Gândește-te: dacă tu îți faci un plan de a deveni din ce în ce mai bună, nu e de așteptat ca oamenii negativi din viața ta să te descurajeze?”, punctează specialistul Mihaela Popa. Că ești sau nu pregătită nu e cel mai important lucru. La urma urmei, nimeni nu s-a născut pregătit – toți oamenii care au succes acum au luat, la un moment dat, decizia de a acționa, asumându-și riscul eșecului. Sigur, mai poate fi vorba despre situația în care nu primești această replică de la o persoană negativă, ci de la un membru al familiei care vrea să te protejeze de consecințele unui eventual eșec. Însă efectul pe care-l are asupra ta această afirmație e tot negativ. Te îndeamnă să te îndoiești de tine și să te mulțumești cu puțin – nu seamănă deloc a succes, așa-i? Nu aștepta ca cineva să-ți dea o șansă, ci creează-ți șansa, învață din greșeli și țintește tot mai sus. Chiar dacă ți se spune de o sută de ori că nu ești pregătită.

10 replici care-l enerveaza

“Dragostea e o iluzie.”

E dureros să auzi asta de la o persoană care ți-e apropiată, pentru că, oricât de mult ai crede în dragoste, știi că e ceva ce nu poate fi atins. Ceva ce nu vine exact atunci când ai nevoie, ceva care te dezamăgește uneori. Așa că e ușor să pici în tabăra “necredincioșilor” sau, cel puțin, să te îndoiești îndeajuns de mult încât să-ți pierzi speranța. Mie nu mi-a picat tocmai bine teorema unui prieten (lucrează în IT), care suna cam așa: “Dragostea e o iluzie în care ne place să credem. Nu există suflete-pereche, ci oameni care au o nevoie biologică de a procrea”. Extrem, nu? Totuși, suntem o specie mult mai complexă de atât, capabilă să experimenteze emoții și sentimente de o intensitate incredibilă. Acea nevoie biologică există și ea, dar nu ne rezumăm la atât. Tipul despre care ți-am povestit suferise (previzibil) o dezamăgire în dragoste, așa că nu m-am obosit să-l contrazic. A crede în iubire e o alegere și e una frumoasă. Da, sunt oameni care nu au șansa să experimenteze acest sentiment intens într-o relație de cuplu, dar dragostea e de mai multe feluri – ea ne leagă de prieteni, familie și chiar de natură, și ne face fericiți. Chiar dacă în acest moment ești rănită și tinzi să le dai dreptate scepticilor, ai grijă să protejezi acea rază de speranță. E singura care te poate ajuta să te ridici.

“Nu vei fi niciodată fericită dacă nu [inserează o așteptare socială].”

Conform normelor sociale, pentru a avea o viață împlinită trebuie să bifezi multe lucruri importante: să promovezi examenele cu 10, să te măriți, să obții un job bine plătit etc. Așa că atunci când îți scapă câte o frustrare, vei primi una dintre aceste replici-clișeu: „Mărită-te și o să vezi ce bine-ți va fi!” sau “Pune-te pe făcut bani și scapi de toate grijile”. Ghici ce? Nici unul dintre aceste așa-zise sfaturi nu sunt o soluție la problemele tale. Ba dimpotrivă – respectându-le, s-ar putea să te pricopsești cu o problemă nouă. Sigur ai măcar o cunoștință care s-a căsătorit de gura lumii, a familiei sau pentru a rezona cu cercul de prieteni, iar azi e divorțată ori, și mai rău, prinsă într-o căsnicie sufocantă. Adevărata sursă a împlinirilor tale se află în suflet și nu există reguli universal-valabile. Căsătorește-te când și dacă simți că e cazul, fă jobul care-ți place, chiar dacă nu te îmbogățește, și studiază exact ce ți se potrivește cel mai bine, cu toate că domeniul pe care ți l-ai ales nu e “pe val”. Dacă aduni și tragi linie, tu vei fi cea în avantaj.

Comments

comments