5 lucruri pe care trebuie sa le faci inainte sa termini facultatea

By  | 

După ce termini facultatea, nu devii brusc un adult responsabil care are jobul mult visat, ci trebuie să lucrezi puţin la asta. Ca student, te poţi pregăti de acum pentru viaţa de după facultate, iar COSMO îţi arată cum!

Actualizează-ţi informaţiile de contact

În curând nu vei mai fi un adolescent sau student confuz care nu ştie ce vrea de la viaţă, ci un adult care îşi începe cariera… cel puţin asta se aşteaptă angajatorii de la tine. Trebuie, deci, să pari o persoană serioasă, profesională. 

Pune-ţi pe Facebook numele real, crează un e-mail format din numele şi prenumele tău, schimbă mesajul de la mesajeria vocală cu unul serios şi, dacă vrei, poţi adăuga şi o semnătură mailului tău. În acest fel, vei crea o impresie bună angajatorilor.

La ce sa te astepti de la primul an de facultate

Ţine cont de imaginea din social media

Aceasta ar trebui să fie una dintre priorităţile tale! Cei mai mulţi angajatori verifică nu doar CV-ul candidaţilor, ci şi multe alte lucruri. 

Cum arată contul tău de Facebook? Fă-ţi timp într-o zi să verifici toate pozele şi şterge-le pe cele care nu ţi se par potrivite pentru ochii angajatorilor, şterge statusurile sau check-in-urile care îţi pot compromite imaginea şi, cum spuneam şi mai sus, pune-ţi numele real. Ai un blog? Ce tip de postări ai acolo? Aruncă un ochi peste ele şi ai grijă ce păstrezi.

Cunoaşte lume importantă

Când spun „lume importantă” nu mă refer la preşedintele ţării, ci la oameni care te-ar putea ajuta în domeniul în care vrei să lucrezi. De asemenea, prietenii, familia, colegii, vecinii şi profesorii tăi ar trebui să ştie ce job cauţi după facultate, nu se ştie când cineva va primi un pont pentru un job şi îţi va propune ţie să te angajezi acolo.

Dar nu contează doar să cunoşti oameni care te pot ajuta, ci încearcă să te faci remarcată – cere sfaturi, recomandări, întreabă tot ce îţi trece prin cap (dacă este relevant, bineînţeles), pentru ca persoana cu care vorbeşti să vadă că eşti într-adevăr interesată de un job.

6 lucruri pe care trebuie sa le stii cand termini facultatea

Fă un internship

Este important să faci internship-uri cât timp eşti în facultate. Chiar dacă nu sunt plătite, ai oportunitatea să inveţi multe lucruri şi, pe deasupra, te poţi angaja imediat după sau când termini facultatea. Iar dacă nu te angajezi, măcar ai experienţă în plus în CV şi poţi cere recomandări pentru un alt job.

Îmbracă-te pentru jobul pe care ţi-l doreşti

Vrei ca oamenii să te ia în serios, deci trebuie să ai un aspect profesional. Din păcate, oamenii te judecă pentru modul cum arăţi, deci ai grijă la îmbrăcăminte, dar şi la piercing-uri sau tatuaje. Nu ştii niciodată cine te urmăreşte şi te ia în considerare pentru un job.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *