5 citate din carti care iti pot schimba viata

By  | 

Uneori, te regăseşti atât de mult în replicile unui personaj dintr-o carte, încât îi reţii citatele şi le aplici cu succes în viaţa de zi cu zi.

Dacă ar fi să alegi cartea ta preferată din toate timpurile, la ce titlu te-ai opri? Cu timpul, e interesant să îţi diversifici preferinţele literare şi să optezi nu doar pentru romane de beletristică, ci să te îndrepţi şi către volume de dezvoltare personală, manuale de basic management sau cărţi de istorie. Citeşte selecţia COSMO pe tema celor mai utile citate dintr-o carti care îţi pot schimba viaţa.

De veghe în lanul de secară – J. D. Salinger
„Recunoşti un om imatur fiindcă vrea să moară nobil pentru o cauză, în timp ce omul matur vrea să trăiască umil pentru una.“
Ok, poate că ai depăşit vârsta lui Holden Caulfield, eroul romanului, însă asta nu înseamnă că nu ai ce învăţa de la el. Citatul redat îi aparţine de fapt psihologului Wilhelm Stekel şi se referă la sugestia de a te poziţiona deasupra frustrărilor pe care le resimţi uneori. În plus, experienţele asemănătoare trăite de alţi oameni îţi pot folosi drept lecţii pentru propria viaţă. Bine punctat!

Culoarea sentimentelor – Kathryn Stockett
„Dacă îţi iubeşti duşmanul, deja ai obţinut victoria.‟
Plasată în vremuri tulburi, atât de tipice mijlocului anilor ’60, povestea este un fenomen literar, plin de replici deştepte şi… femininste. Nu da prea multă importanţă celor care îşi arată antipatia faţă de tine şi, de fapt, nici nu ar trebui să crezi că sunt persoane care nu te simpatizează. Concentrează-te pe oamenii frumoşi cu care te înconjori, nu pe cei care nu aduc nici o valoare vieţii tale.

Memoriile unei gheişe – Arthur Golden
„Cred că ceea ce înţeleg prin demnitate e un fel de încredere în sine sau siguranţă că un simplu vânticel sau un val oarecare nu vor aduce mari schimbări.”
Acest bildungsroman urmăreşte viața unei fete, înainte și după ce ea devine gheișă, iar citatul încurajează să rămâi tu însăţi în orice circumstanţă. Dacă ştii cu adevărat cine eşti şi ce poţi, vei rămâne consecventă în ţelurile tale, iar micile piedici de pe parcurs nu te vor schimba, ci te vor întări. Nu-i aşa?

Dama cu camelii – Alexandre Dumas, fiul
„Fii bun, fii tânăr, fii sincer! Răul nu e decât vanitate, hai să avem mândria bunătăţii şi să nu disperăm niciodată.”
Această poveste de dragoste scrisă la sfârşitul anilor 1800 stârneşte încă emoţii intense cititorului! Experienţele curtezanei din poveste te îndeamnă subtil să nu laşi experienţele neplăcute să te copleşească şi nici să faci rău intenţionat. Mai mult, din cauză că panica te împiedică să iei decizii raţionale, experimentează mereu şi astfel te poţi educa să devii cea mai bună versiune a propriei persoane.

Mănâncă. Roagă-te. Iubeşte – Elizabeth Gilbert
„Când mă simt singură uneori, îmi zic: e ok să fii singură. Acum e momentul să învăţ mai multe despre mine şi să mă privesc la rece.‟
O tipă puternică învaţă cu timpul că a servi prânzul singură în oraş sau a merge la cinema neînsoţită de altcineva nu e o tragedie. Din contră, momentele petrecute doar cu tine însăţi te pot învăţa multe despre tine şi te pot ajuta să te dezvolţi emoţional, social, cultural.

Pe tine ce cărţi te-au impresionat cel mai mult? Scrie-ne părerea ta într-un comentariu!

Comments

comments