4 lecții de viață pe care ar fi trebuit să le înveți în școală

By  | 

Știi valoarea lui Pi până la a șaisprezecea zecimală, dar ai prefera să pierzi o oportunitate financiară decât să susții o conversație de complezență. Unele lecții se învață pe piele proprie, în „școala vieții”.

Habar n-am ce facem aici, speram să îmi spui tu

Abia când devii oficial adult, adică te înhami la trăitul pe cont propriu, îți dai seama că, de fapt, nimeni nu știe cu adevărat ce face. Părinții, la care apelai în cele mai grele momente din viața ta (când profa de mate amenința să te lase corigent), păreau foarte siguri pe ceea ce spuneau, însă, în realitate, făceau și ei ce puteau în circumstanțele date. Dar cum rămâne cu înțelepciunea bunicilor? Acești bătrânei „trecuți prin multe” care decretau că „știu ei mai bine” de fiecare dată când îndrăzneai să-i contrazici… nu știau neapărat mai bine. Dar era frumos să trăiești cu sentimentul că există oameni în viața ta care știu ce să facă în situații de criză. Că te puteai baza pe ei, orice s-ar întâmpla.

Acum ești singura persoană pe care poți conta 100%, și nu e nicio rușine să recunoști că, adult cum ești, nu le știi pe toate. Uneori te roade foamea și nici măcar ochiurile nu-ți ies ca lumea.

Cu toții am învățat multe lucruri la școală, de la formule chimice și habitatul reptilelor, până la ecuații matematice cu trei necunoscute. Dar cât ne ajută aceste informații în rezolvarea dilemelor de zi cu zi? Din păcate, lecțiile de care un adult are nevoie nu se învață la școală. Iată care sunt cele mai importante sectoare în care nu ți-ar strica ceva mai multă pricepere.

Cum să-ți manageriezi finanțele

În fiecare lună ești pe minus și nu știi unde s-au dus banii? Având în vedere că finanțele sunt un aspect atât de important în viața de adult, pare aproape ridicol că studenții nu învață nimic despre planificarea financiară, credit, cum să investească, cum să-și plătească taxele etc.

Ca să revii pe linia de plutire, începe cu strategiile de bază: calculează-ți cheltuielile obligatorii lunare și scade-le din bugetul tău imediat ce salariul îți intră pe card, informează-te despre un cont de economii și încearcă să depistezi acele cheltuieli inutile care te lasă fără bani înainte de următorul salariu. La ce ai putea să renunți? Nu ți-ar strica nici să-ți faci o listă de cumpărături înainte să mergi la supermarket — altfel vei cumpăra cu siguranță și lucruri de care nu ai nevoie.

Și pentru că suntem în era app-urilor, descarcă o aplicație care te ajută să-ți manageriezi finanțele mai ușor. Mint, disponibilă pe orice platformă (PC, mobil), îţi permite să ai într-un singur loc informaţii despre depozite tale bancare, creditele contractate sau diversele carduri bancare pe le deţii.

Cum să-ți dezvolți inteligența emoțională

Dacă ne-ar fi învățat câte ceva despre inteligența emoțională, poate că profesorilor le-ar fi fost mai ușor să comunice cu noi, în timp ce nouă ne-ar fi fost mai ușor să ne facem prieteni noi sau să reacționăm mai bine la criticile elevilor răutacioși care făceau din recreațiile noastre un calvar.

La maturitate realizezi că nimeni nu te învață cum să faci față unei despărțiri dureroase, unei trădări venite din partea unui prieten bun sau, pur și simplu, situațiilor sociale banale. Inteligența emoțională te ajută în toate sectoarele vieții tale: profesional, amoros, social, chiar și financiar. Cei care au dezvoltat acest atu sunt buni comunicatori, iar această abilitate poate face toată diferența atunci când vine vorba despre obiectivele tale. Specialiștii spun că, pentru a-ți dezvolta inteligența emoțională, trebuie să devii mai conștient de stările tale din orice moment. Ce te irită? Ce îți face plăcere? Cum ai putea reacționa mai bine într-o situație dată? Creează-ți un jurnal digital în care să notezi toate aceste detalii — s-ar putea să înveți multe lucruri despre tine.

Citeşte continuarea materialului în ediţia de print – iarnă Cosmopolitan Man.

Foto: iStock. Text: Teodora Tîrcă

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *