3 povesti de succes in afara granitelor

By  | 

Exodul inteligentei, adica fenomenul care descrie numarul mare al tinerilor romani care aleg sa plece la studii sau la munca in Occident, a luat amploare, mai ales dupa intrarea Romaniei in UE.

Pe langa relatarile celor trei curajoase fete, COSMO a stat de vorba cu Sergiu Calauz, CEO al Work Experience, companie care ofera servicii de consultanta si management in domeniul fortei de munca, dar si vize de lucru si schimb cultural, si iti spune tot ce trebuie sa stii inainte sa parasesti tara.

Turchian Omer – 28 de ani

Atunci cand sotului lui Turchian i s-a oferit un job in Londra, in 2006, nu le-a luat prea mult timp pentru a se hotari sa plece, in tara traind in permanenta cu sentimentul ca munceau foarte mult, cu rezultate minime.

Turchian terminase in Romania Facultatea de Automatica si Calculatoare, UPB, iar odata ajunsa in Anglia a reusit sa se angajeze si, in scurt timp, sa promoveze: „Sunt programator si project manager la o firma care produce fotografie (www.imagesource.com).

E o companie de nivel mediu, cu sediul in Soho (centrul Londrei), unde toata lumea este extrem de prietenoasa, deschisa si vesela. Ai impresia ca esti intr-o familie si e un sentiment foarte placut! Ma ocup de dezvoltarea site-ului e-commerce, precum si de alte proiecte software menite sa creasca vanzarile”, povesteste ea.

In Romania nu s-ar mai intoarce, cel putin nu pentru a trai. „Dupa ce am plecat din Romania, mi-a luat trei ani sa ma redescopar si sa ma linistesc sufleteste. Erau multe lucruri care ne deranjau si de fiecare data credeam ca e vina noastra. Dupa ce am plecat, am descoperit ca lucrurile pot fi facute si in alt fel.

In Romania oamenii sunt destul de egocentristi, preocupati de aparente si mai putin de lucrurile esentiale. Se spune despre englezi ca sunt puritani, insa nu mai mult ca romanii. De asemenea, valorile poporului au decazut mult in ultimii ani si am impresia ca nu mai exista ratiune si viziune”, spune Turchian cu tristete.

Principalul lucru de care beneficiaza in tara ei de adoptie si la care nu avea acces in Romania este „prezumtia de nevinovatie. Asta e marea diferenta intre Mare Britanie si alte state. Este o eliberare cand traiesti intr-o societate atat de binevoitoare, toleranta si primitoare.”

Lavinia Picu – 25 de ani

Pentru Lavinia, decizia de a parasi Romania si de a apuca pe… calea provinciei Quebec a fost luata cu multi ani inainte de a pleca: „Lipsa de respect si de valori, intoleranta fata de semeni, rasismul si misoginismul duse la extrem, nepotismul si salariile mizere – ar fi doar unele din motivele care m-au determinat sa plec”.

Lavinia a ales metoda clasica, depunandu-si actele de emigrare, iar procesul a durat in jur de un an, insa a fost unul riguros, cu numeroase criterii care trebuiau indeplinite: studii superioare, bilingvism, experienta de munca in domenii cautate, adaptabilitate etc.

In prezent, studiaza Managementul Resurselor Umane la Universitatea McGill din Montreal si lucreaza ca asistent administrativ pentru una dintre cele mai mari companii miniere aurifere din America de Nord.

E mandra de jobul ei, pe care-l descrie ca fiind unul complex, pentru ca ii „da oportunitatea de a combina sarcini din administratie, marketing, logistica, planificare si organizare de evenimente corporative, fiind o constanta provocare”.

Nu a experimentat inca acel dor de casa si nu se mai intoarce in Romania. De ce? Pentru ca in Canada gaseste, in primul rand, „oportunitati. Iti poti schimba cariera, poti alege sa studiezi sau sa incepi o afacere, poti sa te reinventezi; toate acestea, indiferent de varsta.”

Mihaela Beer – 26 de ani

Inca dinainte de a intra la liceu, Mihaela visa cu ochii deschisi sa studieze la o facultate in afara.

„N-a fost sa fie asa; am terminat facultatea la Bucuresti si, in acelasi timp, am si lucrat”, incepe Mihaela. „Inainte de admiterea Romaniei in UE, in 2007, taxele de studii in strainatate erau mult mai mari, ne inscriam in categoria «tari terte». Parintii mei m-au intrebat din ce bani vreau sa traiesc in Germania si cine ma va primi cu bratele deschise pe piata muncii.”

A asteptat pana in 2008, cand a plecat la un master in Studii Europene la Viena. „Era deja o alta perspectiva, eram… europeni! Cred ca in ziua de azi exista o presiune sociala in a fi mobil. In termeni simpli, a fi mobil inseamna a avea succes. Cateodata, aceste modele ne influenteaza deciziile”, e de parere Mihaela.

Diploma de licenta in urma masterului a primit-o in ziua absolvirii si imediat a inceput sa aplice la diferite stagii de practica in domeniul ei: „Nu a fost usor, insa am reusit la Reprezentanta Permanenta a Romaniei in Uniunea Europeana.”

Bruxelles gazduieste majoritatea institutiilor europene, iar Mihaela a continuat cu un stagiu de practica la Parlamentul European, unde si-a imbogatit cunostintele. Spune cu parere de rau ca in Romania nu se invata aproape nimic nou dupa terminarea facultatii.

„E trist sa te plafonezi intr-o munca de rutina. Trebuie sa motivam pe toata lumea sa fie mai receptiva pe acest plan.”

Si pentru Mihaela, un lucru foarte important pe care l-a gasit in Europa de Vest, comparativ cu Romania, este societatea bazata pe toleranta, pe multiculturalitate si pe criterii de competenta.

„Bineinteles ca exista si exceptii, insa doar pentru a confirma regula spiritului european si a bunului-simt”, completeaza ea.

„Per total, angajatorii de acolo par a spune: «Nu esti destul de bun, nu faci parte din echipa noastra!». Esti masurat pe criterii de cunostinte tehnice si lingvistice. A avea persoane cunoscute in diferite pozitii de decizie este mai degraba un factor care iti inlesneste obtinerea unui interviu, in niciun caz a unui job. In Romania lucrul acesta e putin diferit”, incheie
Mihaela.

Care tari sunt cele mai ofertante pentru romani?

In perioada mai-noiembrie, cererea este foarte mare in tarile unde industria hoteliera reprezinta una dintre principalele surse de venit (Cipru, Grecia, Italia, SUA).

Exceptand perioada estivala, ofertele vin foarte mult de la companii din tarile nordice, care isi desfasoara activitatea in sfera industriei offshore, a celei de constructii civile sau navale si in industria usoara.

O cerere constanta se inregistreaza, de asemenea, pentru personalul medical, foarte solicitat in Italia sau Marea Britanie.

De ce solicita romanii oportunitati de munca in strainatate?

Cei mai multi, din considerente financiare.

Exista insa si programe de munca si schimb cultural, in special cele de tip Au Pair, Internship sau Work and Travel, in care scopul principal nu este partea financiara, ci dezvoltarea personala/profesionala si oportunitatea unei cariere interna]ionale.

Dintre ce joburi pot alege romani si care sunt cele mai ofertante domenii?

Pe site-ul www.workexperience.ro exista un numar de peste 150 de pozitii pentru care se recruteaza continuu.

Cele mai constante cereri sunt cele din domeniul medical, acestea fiind cel mai putin influentate de solicitarile sezoniere si criza financiara.

De asemenea, sunt tot timpul la mare cautare pozitiile din domeniul hotelier, unde exista plasamente tot timpul anului, datorita contractelor pe vasele de croaziera.

Pe www.muncainstrainatate.anofm.ro gasesti mai multe modalitati prin care poti obtine un job in strainatate.

Intra pe www.roburse.ro daca esti interesata sa urmezi un program de studii universitare de licenta, de masterat sau de doctorat, de studii postuniversitare sau de cercetare/specializare in strainatate.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *