10 retete de succes pe care sefii le tin ascunse

By  | 

In noua ei carte – “Basic Black: The Essential Guide for Getting Ahead at Work (and in Life)” -, ea ne impartaseste citeva ponturi pentru o cariera stralucita.

1. Jucatul “la sigur” nu inseamna progres

Multi dintre noi considera ca asumarea unor riscuri nu este necesara, ba chiar inutila si deosebit de periculoasa. Adevarul e altul: evitarea riscurilor nu te va tine la adapost, si, cel mai important lucru, nu-ti va garanta evolutia in viata sau cariera. Realitatea demonstreaza de multe ori opusul. Crezi ca e mai sigur sa te multumesti cu ce ai, insa, in realitate, iti pui singura bete in roatele evolutiei.

2. Esecul = (de cele mai multe ori) succes

Consecintele esecului – la fel ca si potentialele urmari ale asumarii riscurilor – nu sint niciodata atit de groaznice cum par. Si daca vrei exemple de oameni al caror imens succes a fost precedat de esec, gindeste-te la Michael Jordan, care a fost respins in lotul sportiv al liceului, sau la J.K. Rowling, care a fost refuzata categoric de o gramada de edituri inainte ca una sa decida sa-i acorde o sansa pentru a publica prima poveste a vrajitorului Harry Potter.

3. Adopta regula celor doi pasi

Oricine e capabil de un efort in plus. Incearca sa-ti faci un obicei din a trece la o etapa superioara in tot ceea ce ti se cere sa indeplinesti. In urma cu citiva ani, intr-un articol dintr-una dintre revistele noastre, s-a publicat o eroare in ceea ce-l priveste pe Leonard Lauder, presedintele legendarei companii Estée Lauder. Era o greseala inocenta – dar de-a dreptul stupida – si, indata ce mi s-a adus la cunostinta am stiut ca trebuie sa indrept lucrurile. Era vineri… Am cerut legatura la biroul lui Lauder si am aflat de la asistenta lui ca Leonard, impreuna cu sotia sa, Evelyn, se afla in Franta. Intuind disperarea mea, asistenta a consimtit sa-mi spuna numarul de telefon de la hotelul la care sotii Lauder stateau la Paris. “Leonard, imi pare nespus de rau”, i-am spus. “Mai mult decit atit, imi este rusine!” Leonard a ris si m-a asigurat ca fapta e pe deplin iertata. Intr-un interviu acordat mai tirziu, m-a pomenit; a declarat ca a fost placut surprins de faptul ca m-am deranjat sa-i dau de urma pentru a-mi cere scuze.

4. Renunta la control… uneori

In orice colectiv, exista o serie de factori pe care nu-i poti controla – iar cei mai dificili dintre acestia se gasesc in sfera relatiilor interpersonale. Oamenii se calca pe bataturi, se scot din sarite unii pe altii, tinjesc unul la jobul altuia sau alteori se implica in relatii nepotrivite. La inceputul carierei mele, aveam un sef care se incurcase cu una dintre subordonatele lui; era o situatie ciudata, care ne complica tuturor existenta… profesionala. Ar fi fost simplu sa fim pur si simplu furiosi din cauza acestei situatii, dar ce rost avea? Singurul lucru pe care poti sa-l faci este sa accepti ceea ce nu poti schimba si sa incerci sa-ti vezi de treaba ta. Astfel poti stapini cumva situatia.

5. Arata-ti ignoranta

Solicitarea de informatii este unul dintre elementele esentiale ale succesului. De prea multe ori, oamenii se tem sa puna intrebari pentru ca asta le-ar putea conferi un aer ignorant, desi nu e deloc adevarat. Radacina cuvintului ignoranta este a ignora. In momentul in care pui o intrebare, faci primul pas in intelegerea acelei probleme. Pe de alta parte, daca ignori faptul ca nu stii, crede-ne, n-o sa-ti mearga prea mult.

6. Cind crezi ca stii raspunsul, verifica inca o data

E o vorba veche printre jurnalisti: “Daca mama ta spune ca te iubeste, verifica…” Apoi, nu poti baga mina in foc niciodata ca un lucru pe care tu il stii din surse sigure nu se poate modifica intr-o clipa. Sa-ti dau un exemplu: numele meu. Cind eram foarte tinara – aproape adolescenta, slaba, ciudata si cu un bagaj doldora de vise, mi-am spus ca trebuie sa fiu altfel. Si-ntr-o buna zi, mi-am schimbat numele din Cathy in Cathie. Prostesc, nu? Nu-ti pot spune cite scrisori am primit de-a lungul anilor catre… Cathy, Kathy sau Kathleen Black. Nu e mare lucru, dar pentru mine are o mare importanta… si a fost cea mai rapida cale sa-mi schimb parerea despre expeditorii scrisorilor. E o lectie foarte importanta!

7. Uneori, trebuie sa-ti depasesti seful

Cind am vizionat “Diavolul se imbraca de la Prada”, o scena care mi-a ramas in minte a fost cea in care asistenta, Andy, statea in spatele sefei ei, Miranda, la o petrecere, pentru a-i sopti numele invitatilor pe masura ce acestia isi faceau aparitia. Candida ca o floricica, Miranda ii intimpina pe toti, ceea ce-o facea sa para o gazda atenta si afectuoasa – cind, de fapt, ea nu era decit o femeie plictisitoare, rece si… snoaba. Nu exista o cale mai rapida de a cistiga respectul si recunostinta sefului decit situatiile in care il faci sa “dea bine”. Desigur, nu inseamna ca trebuie sa-l perii sau sa nu mai contenesti cu laudele; ai putea cadea in cealalta extrema.

8. Surprizele nu-si au locul

Nu-ti lua niciodata seful prin surprindere. Daca ai vesti proaste, spune-i-le. Daca ai vesti bune, grabeste-te si dezvaluie-le. Nimanui nu-i place sa fie exclus. Ascunderea unei crize persoanei care chiar trebuie sa stie totul e un mod de a-ti garanta ca situatia va lua amploare. Considera ca superiorul tau e un animalut blanos si fricos, in prezenta caruia nu trebuie sa faci miscari bruste sau gesturi stranii. Fa in asa fel incit sa-i usurezi traiul, nu sa i-l complici. Nu te condamna nimeni daca pui intrebari pertinente, ca doar nu se naste nimeni invatat.

9. Fii putin nebunatica

Incalcarea regulilor e o chestie putin apreciata, dar foarte des utilizata. Daca arunci o privire in jur, la cei care au cunoscut succesul, vei constata ca multi dintre ei au incalcat niste reguli – de la elevi exmatriculati precum Bill Gates, sau rebela Meg Whitman (mama eBay) ori copii minune ai Internetului, fondatorii motorului Google, Sergey Brin si Larry Page, care au refuzat sa creada ca un simplu inceput nu poate fi o garantie ca vor stapini una dintre cele mai puternice companii din spatiul cibernetic. Toti acesti oameni au avut incredere in ideile lor si in ei insisi si au stiut ce reguli pot fi incalcate. Si tu poti face la fel! E important totodata ca activitatile tale sa fie sustinute, sa aiba o baza teoretica solida si sa fie foarte bine gindite.

10. Aspectul conteaza… enorm

Modul in care alegi sa te prezinti influenteaza perceptia oamenilor despre tine, si nu la modul superficial. Oamenii te judeca prin prisma abilitatilor tale, a increderii in propria persoana si, in mare parte, dupa ceea ce porti sau dupa cum te porti in societate. Da, e foarte important sa te impui prin tinuta. Cind am terminat liceul si am inceput sa-mi caut de lucru, am reusit sa obtin un interviu la un trust important de presa, de fapt, la una dintre cele mai mari companii de presa din New York. Am ales sa port un costum dragut, destul de conservator, si chiar eram incintata de cum aratam… pina in momentul in care am urcat in ascensorul care avea sa ma duca la interviu. Am simtit imediat privirile patrunzatoare ale majoritatii doamnelor din lift; ma priveau din cap pina-n picioare, in timp ce-si balanganeau gentile Louis Vuitton. Ma simteam… de nici o culoare. In acel moment n-am facut decit sa ma gindesc adinc si sa devin constienta de mine insami – adica exact cum nu trebuie sa te simti atunci cind mergi la un interviu – si toate astea pentru ca nu ma gindisem indeajuns cum sa ma imbrac in acea dimineata. Am primit o lectie pe care n-am uitat-o niciodata.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *