Zana din Sticluta, Balerina Origami si Cavalerul Metalo-Plastic sustin colectarea selectiva a deseurilor

Zana din Sticluta, Balerina Origami si Cavalerul Metalo-Plastic, ambasadorii proiectului, alaturi de numeroase vedete, au incercat, sa convinga romanii, in diferite ocazii, ca deseurile nu sunt gunoaie si pot fi reciclate, astfel economisindu-se resurse importante.

Daca in 2009, proiectul „Viata dupa colectare” a convins peste 2.100 de romani sa scrie primarilor si sa le ceara sisteme de colectare selectiva a deseurilor de ambalaje la poarta locuintei, in 2010 alti 1.500 de romani au trimis scrisori autoritatilor locale pentru a sustine colectarea selectiva. Pe site-ul www.viatadupacolectare.ro vizitatorii au la dispozitie informatii despre colectarea selectiva, legislatie romaneasca si europeana, precum si modele de scrisori catre primarie care pot fi trimise direct prin email.Pentru sustinerea mesajului colectarii selective, au fost create trei mascote-ambasadori ai proiectului, Zana din Sticluta, Balerina Origami si Cavalerul Metalo-Plastic care reprezinta personificarea deseurile care pot fi reciclate: Zana din Sticluta pentru sticla atat de fragila, dar utila; Balerina Origami pentru hartia atat de prezenta in ocupatiile noastre si ignorata de cele mai multe ori si Cavalerul Metalo-Plastic care lupta pentru continuarea viatii PET-urilor si a ambalajelor de metal folosite.

Cele trei mascote au participat la diferite evenimente pe parcursul verii in cadrul carora au informat publicul despre importanta colectarii selective si au adunat scrisori adresate primarilor: concertele Aerosmith, AC DC, Eric Clapton si Massive Attack si la evenimentele de strada Street Delivery si ONG FEST unde au discutat cu sute de oameni. La aceste evenimente, si vedetele s-au alaturat celor trei mascote-ambasadori sustinand proiectul Viata dupa colectare. Printre acestia s-au numarat Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, Malvina Cservenschi (prezentatoare Jurnalelor de Stiri de la TVR1), Horia Brenciu, Lili Sandu, Cristi Hrubaru (Cronica Carcotasilor), Tino Furtuna (Holograf), Mihai Margineanu, Calin Goia (Voltaj), Robert Turcescu si Dragos Bucurenci, presedintele Asociatiei MaiMultVerde.

Pe site-ul proiectului „Viata dupa colectare” exista si un model de scrisoare care poate fi trimisa parlamentarilor pentru a le cere sa sustina in Parlamentul Romaniei initiativele legislative care incurajeaza colectarea selectiva a deseurilor de ambalaje. Pe langa infrastructura necesara (containerele colorate pentru separarea deseurilor), colectarea selectiva in Romania nu va lua amploarea din alte tari europene fara sprijinul politicienilor responsabili pentru o legislatie adecvata in domeniul gestionarii deseurilor si pentru aplicarea ei. Cetatenii din colegiile din Romania le pot cere astfel deputatilor care ii reprezinta sa acorde mai multa importanta colectarii selective a deseurilor, sa sustina initiativele legislative favorabile acesteia si sa adopte masuri care sa inlesneasca aplicarea colectarii selective de companiile de salubritate si autoritatile locale. Pana la sfarsitului anului, initiatorii proiectului spera ca numarul celor sustin colectarea seelectiva sa depaseasca 5.000 de personae doar in 2010.

Pana in 2013, Romania si-a luat angajamentul fata de Uniunea Europeana sa sporeasca procentul de deseuri valorificate pana la 60%. Acest obiectiv nu va fi atins fara implementarea unor sisteme de colectare selectiva la nivelul comunitaţilor locale, mai ales daca avem in vedere ca 60% dintre deşeurile de ambalaje sunt deşeuri menajere şi numai 40% provin de la agenţii economici.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.