Verdeturi proaspete de primavara

By  | 

Data viitoare când îţi faci lista de cumpărături asigură-te că treci şi aceste verdeţuri de primăvară.

Urzica

Consumată de obicei în gospodăriile tradiţionale româneşti, urzica conţine vitaminele A, B2, C şi K, acid folic, un număr mare de aminoacizi, calciu, magneziu, fier, siliciu, zinc, seleniu etc. Are numeroase beneficii, printre care amintim:

  • Scade nivelul glucozei din sânge.
  • Elimină starea de anemie.
  • Limitează sau înlătură multiplicarea bacteriilor, fiind de mare ajutor în cazul astmului, a bronşitei şi a tusei.
  • Stimulează metabolismul şi secreţia bilei, cea pancreatică, gastrică şi intestinală. Combate diareea şi dizenteria şi acţionează împotriva viermilor intestinali.
  • Tonic capilar, combat mătreaţa.
  • Poate fi folosită ca infuzie (o linguriţă cu vârf de urzică uscată la un sfert de litru de apă), tinctură (din rădăcini), rădăcini bine spălate şi periate sau urzici proaspete pentru băi de picioare sau chiar pentru spălat pe cap.
  • De ţinut minte! Femeile care abia au născut nu trebuie să consume urzici, nici cele gravide. 

Ştevia

Bogată în vitaminele C şi K, proteine, fibre şi potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc, stevia se poate consuma crudă sau în ciorbe, supe şi alte mâncăruri.

  • Printre beneficiile sale amintim:
  • Reglarea nuvelului de zahăr din sânge.
  • Reglarea greutăţii corporale (datorită diminuării apetitului, dar şi a nevoii de a consuma alimente grase).
  • Reduce starea de oboseală.
  • Detoxifică organismul. 

Loboda

Lăudându-se cu cantităţi impresionante de proteine, loboda are şi cantităţi mari de fier, calciu şi betacaroten, dar şi de magneziu şi potasiu. De asemenea, conţine şi antocianine şi fenoli.

Printre beneficiile sale amintim:

  • Tratează tusea, gâtul inflamat şi guta.
  • Ajută la tratarea afecţiunilor pulmonare.
  • Reduce durerile de stomac.
  • Încetineşte procesul de îmbătrânire şi ajută la regenerarea celulară.
  • Este eficientă în tratarea acneei, a astmului, a chisturilor ovariene şi a alergiilor.
  • Îmbunătăţeşte circulaţia sanguină şi previne formarea cheagurilor de sânge.
  • De ţinut minte! Este contraindicată persoanelor care suferă de liatiză renală.

Leurda

Bogată în vitanimele A şi C şi în calciu, cupru, fier şi fosfor, leurda era un aliment despre care popoarele nordice susţineau că este aşteptată de urşi pentru a o consuma ca medicament purificator după perioada de hibernare. 

Printre beneficiile sale amintim:

  • Curăţarea sângelui, a ficatului, a stomacului şi a intestinelor.
  • Stimulrează capacitatea de memorare şi combate momentele de lapsus.
  • Ajută la tratarea depresiei, a anxietăţii şi a insomniilor.
  • Combate reumatismul şi vindecă rănile.

Sperăm că te-am convins acum să consumi aceste verdeţuri de primăvară.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *