Valeriana, o plantă cu beneficii miraculoase

Valeriana este o plantă folosită în medicina naturistă, pentru că are nenumărate efecte benefice asupra organismului.
Denumiri populare: odolean, gusa porumbelului, iarba pisicilor, navalnic
Denumire stiintifica: Valeriana officianalis
Familia: Valerianacea

Crește de obicei în locuri umede, păduri, la marginea apelor sau în zonele de deal. Această plantă are tulpina înaltă de aproximativ 2 m, iar florile sunt mici și grupate, de culoare roz-lila.Ce se afla în compoziția plantelor de valeriană?

Plantele de valeriană au în compoziție foarte multe substanțe active: ulei volatil, acid izovalerianic, acid cafeic, rășini și glucide. Aceste ingrediente acționează asupra organismului și calmează spasmele, insomnia, sau stările de agitație.


Ce proprietăți speciale are valeriana?

Datorită proprietăților sale deosebite, valeriana este folosită pentru a trata o varietate de probleme de sănătate:

 • îmbunătățește calitatea somnului;
 • acționează împotriva problemelor digestive;
 • calmează crampele și sindromul colonului iritabil;
 • combate stările depresive și problemele cardiace;
 • alungă atacurile de panică;
 • adjuvant în simptomele sindromului premenstrual.

Care este doza optimă de valeriană pentru consumul în scopuri medicinale?

În scop medical, valeriana se găsește sub formă de pastile, picături sau tinctură. Tinctura este cea mai folosita metodă de tratament, însă doza optimă este diferită la adulți și copii.

 • Administrare adulți: 15-20 picături de tinctură diluate în 100 ml apă, de doua ori pe zi. În cazul insomniilor severe, este recomandată administrarea și cu 45 de minute înainte de culcare.
 • Administrare copii: 5-10 picături diluate în 100 ml apă sau ceai, de două ori pe zi. Este bine de știut că, tinctura de valeriană nu este recomandată copiilor sub 15 ani.

 • Valeriana te ajuta sa scapi de stările de insomnie

Valeriana este un sedativ natural. Datorită proprietăților calmante, valeriana este o plantă des utilizată pentru a trata insomniile. Atâta timp cât se respectă doza recomandată, nu vor apărea efecte adverse, dimpotrivă, calitatea somnului poate crește considerabil.

Valeriana poate fi consumată cu 30-60 de minute înainte de culcare sub formă de ceai cald sau tinctură.

 • Valeriana pentru dureri digestive

Cu ajutorul valerianei poți uita de durerile gastrice. Ceaiul de valeriană acționează împotriva spasmelor, de aceea este recomandat în tratamentul acestor afecțiuni.

 • Pulbere din rizomi de valeriană pentru colon iritabil

În cazul colonului iritabil se recomandă o cură de cel puțin o săptămână cu ceai de valeriană și fenicul.

 • Valeriana pentru bolnavii cu aritmii cardiace și alte boli de inimă

Persoanelor care suferă de tulburări cardiace, li se recomandă să consume cel puțin 100-200 mg de valeriană, de două ori pe zi.

 • Valeriana alungă stările depresive

Uleiul volatil conținut de valeriană are proprietăți calmante și acționează împotriva stărilor de anxietate. Tinctura sau infuzia de valeriană sunt remediile recomandate pentru a combate aceste afecțiuni.

 • Adjuvant natural în sindromul premenstrual și pentru crampe în timpul menstrelor

În cazul crampelor foarte puternice din timpul menstruației, sunt indicate băile calde cu valeriană sau tratamentul cu valeriană sub formă de tinctură.

Proceduri de administrare (Preparate pe baza de valeriană)

Extractul de valeriană este foarte des utilizat în medicină, datorită efectului benefic pe are le transmite organismului. Cea mai folosită metodă de tratament este tinctura. dar valeriana se regăsește și sub formă de pulbere, pastile sau ceai.UZ INTERN:
 • Tinctura de valeriană ( extractul hidroalcoolic)
Tinctura are un efect direct asupra afecțiunilor și este ușor asimilată de organism, de aceea este cel mai des utilizată în tratarea problemelor de sănătate. Se poate cumpăra de la farmacie, dar este ușor de preparat și în casă.
Rădăcina de valeriană se macină, iar pulberea obținută se amestecă cu alcool alimentar. Conținutul se lasă la macerat într-un borcan închis, timp de două saptămâni,  la loc cald. După această perioadă tinctura se strecoară și se păstrează în sticluțe mici, de culoare închisă.
 • Pulberea de valeriană

Pulberea de valeriană se obține prin măcinarea rădăcinei de valeriană cu ajutorul râșniței de cafea. Pulberea obținută trebuie să fie cât mai fină, astfel încât să fie ușor de utilizat în diferite preparate naturiste.

Se recomandă o jumătate de linguriță de pulbere pe stomacul gol, în tratarea insomniilor sau a crampelor abdominale.

 • Ceai de valeriană

Ceaiul de valeriană se obține dintr-o infuzie din o lingură de plantă mărunțită, la care se adaugă o cana de apă fierbinte. Consumul ceaiului de valeriană favorizează starea de bine mentală, acționează împotriva stresului și are efect sedativ.

 • Pastile cu valeriană

Pastilele cu valeriană se recomandă în cazul insomniilor severe, stări de anxietate sau hipertensiune arterială. Aceste pastile nu se asociază cu medicamentele antidepresive sau sedative.

Valeriana – Precauții si Contraindicații

Deși este o plantă medicinală cu multiple beneficii pentru organism, necesită anumite precauții. Extractul de valeriană nu este indicat în sarcină sau copiilor.

Ce efecte adverse (secundare) poți avea de la consumul de valeriană?

Consumul în exces de valeriană poate cauza dependență sau stări de greață. Ca să obțineți efectele terapeutice dorite, este bine să respectați cantitatea indicată de medicul curant.

foto: 123rf.com

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.