Vaginism: cauze si tratament

Vaginismul poate fi provocat de abuzuri sau traume sexuale, de factori psihologici, iar uneori nu se poate determina cauza exacta. Efectele acestei disfunctii sunt legate de o penetrare dificila si dureroasa sau de imposibilitatea penetrarii.

Ce este vaginismul?

Poate fi definit ca o ingustare a vaginului in momentul penetrarii, ingustarea fiind provocata de contractii involuntare a muschilor pelvieni.

Sunt cunoscute doua tipuri de vaginism:

Primar: in acest caz femeile nu pot folosi tampoanele, nu li se poate face o examinare pelviana completa si nu pot avea un contact sexual lipsit de durere.

Secundar: poate aparea in cazul femeilor care nu au manifestat nici un fel de probleme in ceea ce priveste contactul sexual, dar care, ulterior, au trecut printr-un eveniment traumatic sau au avut o interventie chirurgicala.

Tratament

Pentru ca este o problema de ordin psihologic, nu este nevoie de medicamente sau operatii.

Un tratament eficient in rezolvarea acestei disfunctii presupune o combinatie de exercitii fizice, de terapie comportamentala si de consiliere.

Exercitiile fizice vizeaza contractiile si relaxarea muschilor pelvieni, denumite si exercitiile Kegel. De asemenea, tratamentul trebuie sa include si instruirea cuplurilor in utilizarea unor tehnici care contribuie la reducerea tensiunii pelviene.

Exercitiile pentru dilatarea vaginala presupun utilizarea unui dilatator din plastic, prin urmare se vor efectua numai cu ajutorul unui terapeut sexual.

In ceea ce priveste partea de consiliere, ea trebuie sa aiba in vedere problemele de cuplu, orice fel de emotii, sentimente, amintiri care ar putea contribui in mod colectiv la spasmus muschilor pelvieni.

Terapia comportamentala este o alta parte a vindecarii. In acest caz se considera ca vaginismul este un comportament invatat care poate fi…dezinvatat. Pacientele sunt puse in situatii care le creeaza disconfort sau anxietate. Treptat se discuta si situatiile sexuale pe care pacientele le considera „amenintatoare”, pana cand impedimentul psihologic in fata unei relatii sexuale reusite este eliminat.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.