Unde-ți faci manichiura?

Ai deplină încredere în locul unde se folosesc unelte ascuțite, mirosuri toxice și ceară fierbinte? Pentru că n-ar trebui să fie altfel decât… super-curat!

Un display doldora de lacuri de unghii, un teanc de reviste lucioase și promisiunea tentantă a unui masaj la tălpi – cum să nu-ți placă să-ți faci manichiura și pedichiura la un salon? Depinde, însă, unde te programezi. Dacă un Spa nu este curat, te expui unor riscuri aparent minore, care te pot însă afecta pe termen lung, de la dureri de cap cauzate de mirosurile de chimicale și până la infecții serioase, puse pe seama instrumentarului contaminat. Inspectează salonul ca un profesionist înainte să-ți faci unghiile.

Curățenia la control
Celebra nail-artist Deborah Lippmann are un mod propriu de evaluare a unui salon, cercetând colțurile încăperii și baia: „Dacă sunt curate, e un semn că se supun unor standarde ridicate.”Mirosuri puternice
Mirosurile emanate de lacurile de unghii sunt inevitabile, însă nu e normal să-ți lăcrimeze ochii la intrare. Angajații sunt cei mai vulnerabili, însă „chiar și expunerea de scurtă durată la chimicalele periculoase poate fi dăunătoare”, spune Thu Quach, cercetător științific în cadrul Cancer Prevention Institute of California, care a întreprins mai multe studii în ceea ce privește siguranța în saloanele de manichiură-pedichiură.

Instrumente contaminate
O trusă de instrumente insalubre poate transmite o groază de bacterii, care poate conduce la infecții fungice sau cu stafilococ, spune Lippmann. „Imaginează-ți cum ar fi să te duci la dentist, iar acesta din urmă să folosesască o tavă cu instrumente folosită și la pacientul dinainte”, spune Lauren Breese, director de dezvoltare profesională în cadrul OPI Autoclave machines (care folosesc aburul pentru a elimina germenii) iar soluțiile în care se cufundă instrumentarul în spitale sunt eficiente, dar e greu de verificat dacă salonul își dezinfectează instrumentele suficient timp sau dacă folosesc formula potrivită. Totodată, unele unstensile n-ar trebui refolosite, de exemplu pilele sau bureții pentru șlefuit/finisaj, în porii cărora se pot strânge celule moarte de la alți clienți. Pentru mai multă siguranță, Lippmann propune achiziționarea unui kit propriu, cu care să mergi la manichiură.

Dirty Jacuzzi
Cădițele pentru pedichiură reprezintă o sursă importantă de germeni, în special filtrele pentru Jacuzzi, în care celulele moarte se blochează. Dacă observi reziduuri sau orice alte urme suspecte în cada de pedichiură, roagă personalul să o curețe în fața ta. Totodată, există și varianta să se folosescă sac protector de plastic, de unică folosință, la fiecare pedichiură, ceea ce este în regulă.

Lac poluant
Dacă o clientă are o unghie infectată sau o rană deschisă lângă patul unghiei, aplicarea lacului de unghii poate fi o modalitate de a te contamina, avertizează Lippmann. Admițând că un astfel de scenariu este totuși destul de pesimist, Lippmann preferă să-și aduc la salon propriul lac de unghii. O astfel de măsură ar putea fi și secretul unei culori de durată: „am văzut frecvent saloane care-și lungesc lacurile de unghii cu dizolvant de unghii, astfel încât să le ajungă mai mult timp.”

O situație trasă… de păr
Te duci la epilat? Patul pe care se desfășoară operațiunea trebuie să fie acoperit cu un strat de hârtie de unică folosință, iar recipientul cu ceară rece n-ar trebui să arate ca o lumânare deja arsă și topită. Folosesc aceeași ceară? Fugi mâncând pământul!

NU E VORBA DOAR DE TINE!
Anul acesta, publicația New York Times a făcut o investigație în industria saloanelor de mani-pedi din New York, trăgând un semnal de alarmă în ceea ce privește salariile angajaților și bolile provocate de expunerea la chimicale. „De cele mai multe ori, când există abateri grave de siguranță, e foarte posibil să existe abuzuri profesionale”, arată Charlote Obernauer, director executiv în cadrul Comitetului pentru Siguranță Ocupațională și Sănătate din New York.
Mai jos, ce măsuri poți lua:
– Cere responsabilului să pornească sistemul de ventilare a aerului.
– Nu te speria dacă manichiurista/cosmetician poartă mănuși, mască la nas/gură sau ochelari; așa se protejează de expunerea repetată la chimicale.
– Nu te lăsa ademenită de serviciile super-ieftine, ai toate șansele ca rezultatele să fie pe măsura prețului, plus că te expui mai multor riscuri.
– Lasă bacșiș cash celei care-ți face unghiile. Nu o face dacă nu ești mulțumită, o înveți prost!
– Încurajează salonul să folosească produse non-toxice, dar fiind că tot mai multe studii blamează produsele pentru manichiură.

Nici un comentariu

Comentariile sunt inchise