Un canadian a micsorat cu 91% factura la energie a firmei sale

Paul Rak a povestit pentru revista „Green Manufacturer” ca a inceput sa aplice masuri de reducere a consumului in companie dupa ce a devenit constient de amprenta de carbon generata de afacerea lui.

Firma sa activeaza in domeniul tehnic si este specializata pe taierea si imbinarea unor materiale dure folosite in minerit, silvicultura si industria de constructii de masini.

Mai intai a inlocuit becurile clasice cu unele economice si a montat senzori de miscare in fiecare camera, pentru ca lumina sa nu ramana aprinsa daca nu e nimeni acolo. Apoi a scurtat unele faze din procesul productie pentru a diminua consumul de energie si a instalat temporizatoare la portile garajului unde parcheaza masinile de livrari, pentru ca acesta sa nu mai ramana deschise in timpul iernii si sa faciliteze pierderea caldurii.

Firma are un sistem centralizat de incalzire cu termostat, care poate fi programat dintr-un singur loc, evitandu-se astfel situatiile in care angajatii uita sa opreasca din instalatii inainte de a pleca acasa.

Prin aceste masuri ieftine si relativ simple, Paul Rak a reusit sa isi rentabilizeze substantial afacerea: investitia initiala, de 46.000 de dolari, ii aduce astazi economii 89.000 de dolari pe an la factura de energie. Mai mult, amprenta de carbon a activitatilor firmei a scazut cu 45%, respectiv cu 233 de tone de emisii pe an.

Potrivit site-ului companiei sale, VeriForm.ca, bilantul masurilor anti-risipa arata astfel:

  • 58 % reducere la consumul de energie electrica
  • 90,5 % reducere la utilizarea gazelor naturale
  • eliminarea totala a deseurilor de hartie

Daca mai multe companii ar lua masuri similare, consumul de energie, emisiile de gaze cu efect de sera si poluarea atmosferica, a apei si a solului s-ar reduce substantial.

Printr-un consum moderat, patronii de afacere pot sa scape de facturile incarcate la consumul de energie si totodata sa contribuie la reducerea emisiilor de carbon la nivel global.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.