UE trebuie sa isi revizuiasca strategia climatica

Aceasta este pozitia eurodeputatei PSD Rovana Plumb, membra a Comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara a Parlamentului European (ENVI), in cadrul dezbaterilor din PE pe tema revigorarii politicilor de mediu dupa Conferinta de la Copenhaga (COP15).

„Este nevoie de actiuni prompte pentru a transpune in fapte acordul politic, precum operationalizarea celor 7,2 milioane euro destinate ‘finantarii initiale rapide’ pentru tarile in curs de dezvoltare”, a declarat deputata europeana.

Rovana Plumb subliniaza faptul ca, desi pana la 18 februarie, 40 state au notificat planul de reducere a emisiilor si 100 au aderat la acordul de la Copehnaga, nu este suficient. De aceea, europarlamentarul roman a solicitat Inaltului Reprezentant al UE pentru politica externa si Comisarului european pentru clima sa prezinte urgent o strategie de diplomatie climatica.

In viziunea eurodeputatei UE si statele membre trebuie sa includa totodata politicile privind schimbarile climatice in toate parteneriatele strategice bi- si multilaterale in vederea atingerii obiectivului major de combatere a schimbarilor climatice.

UE si-a aratat dorinta de a fi asociata la acordul climatic si a prezentat angajamentul unilateral de a reduce emisiile globale ale UE cu 20% fata de nivelurile din 1990 si intr-o oferta conditionata de a creste la 30% acest procentaj de reducere daca si alti mari generatori de emisii sunt de acord sa contribuie intr-o proportie corespunzatoare la efortul global de reducere.

Si ONG-urile cer o revizuire a strategiei climatice

Ecologistii de la organizatia World Wide Fund for Nature (WWF) considera ca tinta UE de reducere a emisiilor trebuie sa fie mai ambitioasa, mai exact de 40%, pana in 2020.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.