Trup in forma

Tot ce trebuie sa stii despre cancerul la san

By  | 

Care sunt factorii de risc?

Estimarea riscului individual pentru cancer de san e dificila, mai ales ca in cele mai multe cazuri nu pot fi incriminati decat sexul feminin si inaintarea in varsta. Totusi, cei mai cunoscuti factori de risc sunt:

 • antecedentele familiale de cancer la san
 • varsta (dupa 50 ani, riscul creste spectaculos)
 • ascendenta in populatii cu risc (femeile evreice care prezinta rude cunoscute cu o mutatie genetica specifica genei BRCA 1/2)
 • obezitatea si alimentatia bogata in grasimi animale, cu atat mai mult asociata cu alte obiceiuri nesanatoase, cum ar fi fumatul, consumul de alcool si sedentarismul
 • istoricul reproductiv al femeii: prima menstruatie la varste fragede, prima sarcina si alaptatul la varste tarzii, instalarea tardiva a menopauzei, tratamentul substitutiv cu estrogeni si progesteron
 • antecedente medicale specifice – numarul crescut de biopsii mamare, radioterapie la nivelul toracelui etc.

Mostenirea genetica

Daca mama ta a fost diagnosticata cu cancer la san, inseamna ca si tu vei dezvolta boala? Nu neaparat. “Cancerele de san sunt genetice intr-o proportie de 5-10%”, declara medicul specialist oncolog Georgeta Vremes.

Intre acestea, cele mai frecvente sunt determinate de mutatii genetice ca BRCA1, BRCA2, sindromul Li-Fraumeni, sindromul Cowden. “Mutatiile BRCA1, BRCA2 sunt intalnite mai ales printre evrei si se asociaza cu risc de 45-65% pentru cancerul la san si 11-35% pentru cancerul ovarian“, incheie dr. Vremes.

Unde mergi la control?

In fiecare an trebuie sa-ti faci un control clinic in cabinetele medicilor de familie sau in cadrul unui consult ginecologic complet. Acest control trebuie sa includa examenul sanilor, examenul genital si examenul Papanicolau, cu atat mai mult dupa inceperea vietii sexuale.

“Daca la examenul clinic efectuat, medicul are chiar si cea mai mica suspiciune, vei fi indrumata catre o clinica de specialitate, respectiv catre un medic oncolog care va recomanda completarea investigatiilor cu ecografie mamara, examen RMN al sanului sau mamografie bilaterala, urmata de punctie biopsie daca este cazul, pentru fiecare caz aplicandu-se o strategie individualizata”, explica dr. Ciurea.

In Romania, cu atat mai mult in Bucuresti, dar in general in oricare centru universitar medical, exista numeroase posibilitati de a efectua un consult medical complet:

 • Institutul Oncologic Bucuresti desfasoara de multi ani un program de preventie si screening pentru cancerul mamar.
 • Institutul Clinic Fundeni exista un serviciu de imagistica extrem de competent in diagnosticul tumorilor mamare, dar si pentru alte tipuri de neoplazii.
 • clinici private, cum este Delta Hospital, pot asigura atat o evaluare de screening, cat si un diagnostic complet si corect al unei neoplazii mamare in stadii cat mai mici, urmand ca ulterior pacienta sa poata beneficia de tratamentul corespunzator.

Ce spun statisticile?

 • Cancerul la san reprezinta cea mai frecventa forma de cancer la femei si a doua cauza de mortalitate dupa cancerul pulmonar.
 • In Romania, cancerul la san se situeaza pe locul intai ca incidenta in randul neoplaziilor (cancerelor), urmat indeaproape de cancerul de col uterin.
 • Conform datelor furnizate de Biroul pentru Europa al WHO (World Health Organization), in Romania, pentru 2010, s-a inregistrat o incidenta a cancerului la san de 49,4/100.000 femei, iar mortalitatea, indiferent de varsta, ramane la o cota ridicata, de 21.76/100.000, medie similara celorlalte tari din Uniunea Europeana.
 • Se poate spune ca pana la varsta de 80 de ani, una din zece femei va dezvolta un cancer la san.

Sursa: Medic specialist oncologie Georgeta Vremes, Clinica Medlife; oncolog Ioana Ciurea, Delta Hospital

Verifica-ti sanii regulat

Din cauza ca in ultimii ani s-a remarcat o crestere a descoperirii bolii in cazul femeilor foarte tinere, trebuie sa devii constienta de necesitatea de a-ti controla tu insati sanii, regulat si fara teama.

"De mentionat este faptul ca varsta la care este pus acest diagnostic este tot mai mica si stadiul bolii la diagnostic este de multe ori avansat, chiar metastatic, factori care umbresc prognosticul acestor paciente", avertizeaza Ioana Ciurea, oncolog la Delta Hospital.

Toate femeile ar trebui sa invete sa-si autoexamineze sanii, incepand din adolescenta, tocmai pentru ca este o procedura simpla, nedureroasa, neinvaziva.

Ce ar trebui sa te ingrijoreze?

 • Eventuale modificari de contur ale sanilor
 • Retractia mamelonara
 • Noduli

"Palpeaza-ti sanii in primele zile dupa menstruatie, cand sanii sunt neangorjati, moi si usor de evaluat", sfatuieste dr. Ciurea. Mai mult, nu neglija nici "prelungirea spre axila a tesutului glandular mamar, precum si axila in profunzime. Orice nodul descoperit trebuie evaluat de un medic de specialitate", recomanda specialistul.

Cum ma autoexaminez?

Autopalparea lunara se face examinand sanul in toate cele patru cadrane ale sale, explica Georgeta Vremes, oncolog in cadrul clinicii Medlife. "Sanul poate fi impartit prin doua linii imaginare perpendiculare ce se intersecteaza la nivelul mamelonului in patru cadrane: supero-extern, supero-intern, infero-extern si infero-intern. De asemenea, vor fi examinate axilele si regiunea supraclaviculara pentru a depista prezenta ganglionilor mariti sau duri", explica dr. Vremes.

Pe langa autoexaminare, e important sa optezi si pentru un consult periodic facut de medic si, mai mult, pentru un examen ecografic sau mamografie. "O examinare simpla deceleaza de obicei tumori cu diametru de peste 2 cm, insa examinarea efectuata de catre un medic specialist poate depista tumori si in jur de un centimetru, iar mamografia creste sansa de detectie a tumorilor infracentimetrice", explica medicul oncolog Ciurea.

Descoperirea precoce a tumorilor de dimensiuni cat mai mici face ca sansele de supravietuire sa creasca cu peste 95% (comparativ cu tumorile de peste 4 cm, descoperite in stadii avansate, in care sansele de supravietuire scad sub 70%).Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *