Totul depre transpirația pe fond de stres

Transpirația poate să-ți facă hainele să miroasă mai rău decât echipamentul de sală, chiar dacă tu nu miști un deget, dacă este cauzată de stres. Iată cum poți să-i faci față!

Două tipuri de transpirație
Transpirația obișnuită. Atunci când te afli în toiul unui antrenament cardio (sau sunt 35 de grade la umbră), transpiri peste tot. Aste se întâmplă din cauză că pielea ta este acoperită cu milioane de glande ecrine – canale spiralate minuscule conectate la suprafața pielii – care elimină transpirația pentru a scădea temperatura corpului. „Pe măsură ce se evaporă, te răcorești”, arată Laure Rittie, medic dermatolog și profesor asistent în cadrul departamentului de dermatologie al Universității din Michigan.
Transpirația de stres. Dacă te panichezi peste măsură, să zicem, din cauza unei prezentări importante, se activează glandele apocrine. Localizate în principale în zonele populate cu foliculi piloși (de exemplu subțiorile), ele sunt stimulate de adrenalină și emoții precum teama, durerea sau anxietatea. „Este un mecanism evoluat de apărare, menit să țină oamenii la distanță”, spune Rittie. Iar aceste glande pot elibera de 30 de ori mai multă transpirație.

De ce miroase transpirația de stres?
Transpirația în sine nu emană un miros – ceea ce reacționează cu ea cauzează duhoarea. Dacă transpirația obișnuită e 99% apă, cea bazată pe stres este un amestec de proteine și lipide, spune Susan Biehle-Hulette, dermatolog și cercetător senior în cadrul Procter&Gamble. Această combinație distinctă este ca un magnet pentru bacteriile proprii corpului nostru, iar când cele două intră în contact, are loc „emisia” de miros dezagreabil.

3 moduri de control
1. Reaplică anti-perspirantul
Reacția poate dura ore bune, deci ține la îndemână un stick pe care să-l reaplici peste zi, la nevoie. Tot transpiri? Ia-ti un produs mai performant decât cel folosit de obicei!
2. Bagă stresul la apă
Îndată ce ajungi acasă, după o zi „turbată”, intră la duș și scapă de amestecul de bacterii de pe piele. Folosește un săpun anti-bacterian.
3. Îmbracă-te corespunzător
Textilele precum bumbacul împiedică transpirația să se lipească de piele. Optează pentru haine închise la culoare – transpirația este mai puțin vizibilă pe negru sau bleumarin.

Protecție pe grade
Opțiuni există – de la cele din Epoca de Piatră și pînă la cele high-tech!
Piatra deodorant: Cap Cosmetics Pierre d’Alun 100% naturelle, 21 lei, deodorant solid din piatra de alaun.
Deodorant: L’Occitane Cooling deodorant stick, 75 lei. Parfumul intens și rezistent este capabil să eclipseze mirosul neplăcut.
Anti-perspirant. Nivea Stress Protect stick, 12,96 lei – cu complex de Zinc, special conceput pentru a combate transpirația pe fond de stres.
Tratamentul de noapte: Perspirex antiperspirant roll-on, 58 lei, se aplică seara, înainte de culcare, și poate avea efect 3-5 zile.
Soluție medicală. Drysol Extra strong, 149 lei (drysol.ro)– este super-puternic, grație procentului ridicat (20%) de colorura de aluminiu.
Botox: Injectat în zona axileleor, toxina botulinică poate bloca temporar semnalele ce declanșează transpirație. Se face doar în saloane și poate costa până la 3000 lei.

Nici un comentariu

Comentariile sunt inchise