Totul despre vaginul tău

Datorită epilarii în stil brazilian, zona V a reușit să vadă, în sfârșit, lumina zilei acum câțiva ani. Apoi au apărut tampoanele interne și au avut tot mai multe adepte… Iată că toate aceste „evenimente” au făcut ca discuțiile despre vagin să nu mai fie atât de evitate.

La Hollywood, „va-jay-jay” (termen ce desemnează vaginul, în limbajul din serialul „Anatomia lui Grey”) nu mai e de mult un subiect tabu, ceea ce le determină pe tinere să nu mai fie atât de rezervate cu privire la zona intimă. La urma urmelor, bărbații se fălesc cu ce au în pantaloni… De ce n-am face-o și noi?

Femeile COSMO nu-s deloc străine de această atitudine vizavi de vagin: 77% dintre ele și l-au privit de aproape în oglindă, iar 54% susțin că nu au nici o problemă în a rosti cuvântul „vagin” în prezența partenerilor de viață. Evident, există și o fațetă mai puțin îmbucurătoare: 45% dintre femei consideră că această regiune este complet neatrăgătoare – ceea ce înseamnă că mai e nevoie de câteva argumente pentru a le convinge că se înșală.

1. Nu-s două la fel

Crede-i pe cuvânt pe ginecologi, care își câștigă existența privindu-le zilnic: chiar nu seamănă una cu cealaltă. Labiile superioare pot fi lungi și subțiri sau mai rotunde și mai groase. Unele prezintă pilozități fine, altele sunt populate cu păr aspru.

De asemenea, ele pot fi localizate foarte aproape de labiile inferioare, deși de cele mai multe ori labiile interne le depășesc pe cele exterioare în lungime. O femeie cu pielea mai închisă la culoare va avea cel mai probabil vulva de culoare mai închisă, în timp ce femeile cu pielea foarte albă prezintă o piele „asortată” cu restul în acea zonă.

Faptul că părul pubian este mai rar este normal, la fel cum este și zona de întindere a acestuia. Chiar și canalul vaginal variază de la o persoană la alta, uneori poate fi mai strâmt sau mai larg și poate fi îndreptat în orice direcție.

Citește și: Epilarea inghinală, până unde?

2. „Transpiră…”

Atunci când devii excitată, vasele de sânge aflate în peretele vaginal se măresc și produc un lubrifiant. Cantitatea produsă nu este neapărat corelată cu nivelul excitării. Unele femei se umectează din belșug fără a fi nevoie de prea multă stimulare, altele se pot afla chiar în pragul orgasmului și să nu se lubrifieze decât foarte sumar.

3. Nu e o gaură neagră

Multe femei se tem ca nu cumva tampoanele sau alte obiecte să se piardă în interiorul vaginului, croindu-și eventual drum până în uter. Din punct de vedere anatomic, este imposibil.

Imaginează-ți vaginul ca pe un sac ce se termină în dreptul cervixului – un organ distinct care funcționează ca o barieră între vagin și uter. Cervixul împiedică tampoanele, jucăriile erotice, prezervativele sau orice alt obiect să ajungă în uter, deci nu este cazul să te panichezi sau să te fereșți de obiectele cu pricina.

Cervixul nu este însă închis integral. El are un orificiu suficient de larg cât să permită scurgerile menstruale în vagin și apoi la exterior. Tot acea mică deschidere lasă sperma să ajungă în uter pentru ca tu să rămâi însărcinată.

4. Se mărește…

Vaginul măsoară între 7 și 10 cm în lungime și aproape 2-3 cm lățime. Dar dimensiunile sunt valabile doar în repaus, nu în timpul actului sexual. Când te exciți, pereții vaginali se lărgesc cu 5 până la 7 cm în diametru și se alungesc cu aproximativ 15 cm.

Dacă partenerul tău este foarte bine dotat, se poate ca aceste modificări să fie și mai mari – foarte rar se întâmplă ca un penis de mărimea XL să nu poată penetra un canal vaginal, spun medicii ginecologi.

5. … și se umflă la naștere

Atunci când o femeie intră în travaliu, cervixul și ligamentele vaginului se dilată pentru a permite capului bebelușului, cu diametrul de aproximativ 10 cm, să treacă prin canalul vaginal. În cele 6 săptămâni după naștere, vaginul se va îngusta considerabil, dar pentru cele mai multe dintre femei, nu va ajunge niciodată la dimensiunile de dinainte de naștere.

6. Există niște defecte de design

Pe cât de fascinant este vaginul că organ, există câteva mistere nerezolvate în ceea ce privește anatomia acestuia.

Prima întrebare ar fi: de ce uretra (tubul prin care urinăm) este atât de aproape de orificiul vaginal și de anus? Din această cauza, bacteriile care în mod normal trăiesc în aceste zone pot ajunge în vezică, cauzând infecții ale tractului urinar. Bărbații nu au această problemă, pentru că uretra se află în interiorul penisului, mult mai departe de orificiul anal.

Un alt inconvenient legat de structură este poziția clitorisului. Dacă acesta s-ar fi situat în interiorul vaginului, nu între labiile superioare, partenerul ar fi putut să-ți stimuleze clitorisul cu ajutorul penisului… și multe dintre femei ar putea ajunge mult mai repede la orgasm în timpul sexului.

Dacă ne gândim bine totuși, poate că este mai bine așa; dacă s-ar afla în interiorul vaginului, nașterea ar fi cu mult mai dureroasă, spun ginecologii.

7. E important să te controlezi

La fel cum este recomandat să-ți faci o dată pe luna un control la sâni, și vaginul necesită o cercetare amănunțită lunară. Înarmată cu o oglinjoară, așază-te comod pe pat sau canapea și verifică dacă totul este în regulă acolo jos.

Îndepărtează ușor labiile și observă dacă nu cumva există umflături, leziuni, zone cu sensibilitate sau pete, apoi uită-te atent la orificiul vaginal. Dacă constați că ceva nu e în regulă, prezintă-te numaidecât la ginecolog.

Chiar dacă nu-ți pare a fi o chestie serioasă, autoexaminarea este uneori o cale sigură prin care multe femei depistează din timp BTS.

8. Mirosul diferă de la o persoană la altă

Un vagin sănătos emană un miros. Poate fi vorba de un miros dulceag, de ceva ce aduce cu pământul ud, sau chiar puțin înțepător – depinde de fiecare persoană, de dietă sau perioada din luna în care te afli raportat la menstruație (din cauză că bacteriile din zona vaginului se schimbă de la o săptămână la alta).

De asemenea, mirosul este și mai puternic după exerciții fizice sau după sex. Bacteriile sunt eliminate prin transpirație în aceste situații.

9. Atingerea vaginului te ajută să te relaxezi

Atunci când ești stresată sau ai crampe ori dureri mari, este important să știi că dacă te atingi sau dacă partenerul tău te stimulează, se elimina mai ușor endorfinele, ceea ce te va ajuta să calmezi tensiunea și să diminuezi durerile, spun ginecologii.

În doar câteva minute de atingere, endorfinele se vor grăbi să iasă… Iată un truc pe care cititoarele COSMO cu siguranță îl vor aplica!

Citește și: E totul în regulă cu vaginul tău?

Sursă foto: iStock

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.