Totul despre fructele si legumele modificate genetic

Probabil că ai observat şi tu că frunctele şi legumele de import pe care le cumperi din supermarketuri au lipite pe ele nişte etichete micuţe cu coduri. Te-ai întrebat vreodată ce anume reprezintă acestea?

În anul 1990, Federaţia Internaţională pentru Standardul Produselor a stabilit anumite coduri care arată cum a fost crescut produsul, şi anume: ecologic, cu pesticide sau modificat genetic. Acestea se numesc coduri PLU şi au fie 4, fie 5 cifre şi te ajută să afli ce fel de fruct sau legumă vei consuma.

Cum decodezi informaţia?

Codurile din patru cifre indică faptul că fructele sau legumele au fost crescute folosind îngrăsăminte chimice şi pesticide.

Codurile din cinci cifre ce încep cu cifra 8 indică faptul că fructele sau legumele au fost modificate genetic.

Codurile din cinci cifre ce încep cu cifra 9 indică faptul că fructele sau legumele au fost crescute în sistem ecologic.

Astfel, un măr cu codul 4012 a fost crescut în sistem convenţional (cu pesticide), unul cu cod 95620 a fost crescut în sistem ecologic şi unul cu cod 81250 a fost modificat genetic.

Dar ce anume reprezintă aceste modificări genetice?

Termenul se referă la orice animal sau plantă ce conţine un ingredient al cărui ADN a fost modificat artificial într-un laborator pentru diferite motive (pentru a avea mai mulţi nutrienţi, pentru a fi mai rezistent la căldură, frig etc). 

Printre avantajele organismelor modificate genetic se numără valoarea nutriţională crescută, siguranţa consumului, impactul asupra agriculturii (se pot cultiva plante în medii care ar fi ostile în mod normal) şi ieftinirea alimentelor.

Însă există şi anumite probleme. În primul rând, încă nu au fost efectuate studii pe termen lung pe oameni pentru a observa ce impact au aceste legume asupra organismelor umane; mulţi cercetători cred că riscurile pentru sănătate pot include rezistenţa la antibiotice, îmbătrânirea accentuată, tulburări ale reproducerii şi expunerea la alergeni. 

Apoi, nu toate legumele au lipite pe ele etichetele despre care vorbeam mai devreme (producătorii sunt obligaţi să le lipească fie pe fiecare produs în parte, fie pe lotul de alimente), astfel încât de multe ori nu avem posibilitatea de a alege între produse ecologice şi produse modificate genetic.

O altă problemă se referă la etică. Reprezintă produsele modificate genetic o violare a naturii şi o încălcare a valorii intrinseci a organismelor fizice? Mulţi aşa cred.

Tu ce fel de legume şi fructe preferi să consumi?

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.