Totul despre anorexie

Anorexia este a treia cea mai comună boală cronică între femeile tinere, însă poate să apară indiferent de vârstă. Nu se cunoaşte exact numărul celor care suferă de această tulburare de alimentaţie, pentru că foarte puţine cazuri sunt declarate, însă se crede că este posibil ca până la 15-20% dintre femei să fie anorexice.

Ce este anorexia?

Anorexia nervosa este o tulburare psihică, iar cei care suferă de ea sunt obsedaţi de a slăbi, pentru că imaginea propriului corp este deformată, imaginându-şi constant că sunt, de fapt, supraponderali.Persoanele care suferă de această tulburare de alimentaţie se înfometează (consumă cel mult 300-500 de calorii zilnic şi niciun gram de grăsime), fac abuz de clisme şi laxative şi fac exerciţii fizice epuizante. Pe termen lung, poate duce la alterarea stării de sănătate şi chiar la deces.

Care sunt cauzele anorexiei?

Din păcate, nu se cunoaşte exact factorul declanşator al anorexiei. Tulburarea se poate dezvolta printr-o combinaţie de factori biologici, psihologici şi sociali; poate fi declanşată din cauza unui eveniment stresant (divorţ, decesul unei persoane dragi etc), din cauza presiunilor sociale şi culturale, dar şi dacă un membru al familiei are această afecţiune.

Care sunt simptomele anorexiei?

Cum spuneam şi mai sus, persoanele care suferă de anorexie au mereu impresia că sunt supraponderale. Se poate ajunge chiar ca cineva să fie „piele şi os”, însă în oglindă să se vadă grasă. Din acest motiv, au o frică intensă de a câştiga în greutate.

Consumul de alimente este foarte restricţionat.

Greutatea este mai mică decât 85% din greutatea standard corespunzătoare înalţimii.

Se fac exerciţii fizice istovitoare, cât de des cu putinţă.

De multe ori, smalţul dentar este distrus, din cauza episoadelor repetate de vomă.

În general, când se mănâncă de faţă cu alte persoane, mâncarea se taie în bucăţele cât mai mici şi se rearanjează constant în farfurie, pentru ca cei din jur să aibă impresia că într-adevăr se mănâncă.

De asemenea, mâncarea se poate ascunde pentru a fi ulterior aruncată.

Printre caracteristicile fizice se mai numără şi:

amenoreea (la femei), impotenţa (la bărbaţi);

hipotermia;

pielea uscată;

constipaţia;

extremităţi reci cu furnicături;

deficit de concentrare şi memorie.

Cum se tratează anorexia?

Medicul generalist, psihologul, psihiatrul şi dieticianul sunt medicii ce pot diagostica şi trata tulburările de alimentaţie. Uneori, spitalizarea este necesară pentru a controla anorexia, până când pacientul poate fi îngrijit la domiciliu.

Pentru început, este nevoie de o creştere în greutate imediată, în special dacă cel care suferă de anorexie are o stare precară de sănătate.

Apoi, este nevoie de psihoterapie, pentru ca pacientul să înţeleagă că suferă de o tulburare alimentară şi să fie ajutat să se vindece. De asemenea, şi terapia de familie este un tratament recomandat, în special în cazul adolescentelor.

Cât despre tratamentele medicamentoase, acestea nu au fost găsite eficiente. Se prescriu de regulă antidepresive, în special Prozac. Mai este nevoie, totuşi, de potasiu, calciu, fier şi vitaminele A, B, D şi E.

Din păcate, multe dintre persoanele care au suferit de anorexie se întorc la vechiile obiceiuri…

Dacă suspectezi că una dintre prietenele sau cunoştiinţele tale suferă de anorexie, încearcă să te aproprii de ea suficient de mult încât să afli dacă ai sau nu dreptate. Nu fi dură şi nu o judeca, ci încearcă să o ajuţi pentru a înţelege că este o boală reală şi are nevoie de ajutor specializat.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.