Totul despre amenoree

 

Amenoreea este o afecţiune întâlnită des la femeile de toate vârstele. Poate să apară şi înainte de menopauză, chiar dacă nu eşti însărcinată.

Există două tipuri de amenoree: primară şi secundară. Cea primară reprezintă lipsa ciclului menstrual până la vârsta de 16 ani, iar cea secundară este absenţa temporară a menstruaţiei pe o perioadă de 4-6 luni, chiar dacă până la acel moment femeia a avut ciclu menstrual.

Care sunt cauzele amenoreei?

Anemoreea primară poate fi cauzată de dezvoltarea slabă sau chiar lipsa unor organe ale aparatului genital, cum ar fi lipsa uterului sau a ovarelor sau septuri vaginale transversale. Şi malformaţiile congenitale ale hipotalamusului, afecţiuni ale tidoidei, afecţiuni ale glandei suprarenale sau infecţii cronice o pot provoca. De asemenea, chiar şi efortul fizic intens sau stresul emoţional pot fi o cauză.

Cât despre amenoreea secundară, aceasta poate fi cauzată, bineînţeles, de o sarcină, aceasta fiind cauza primară. Dar şi afecţiunile hipotalamo-hipofizare pot fi de vină, la fel ca hipotiroidia sau hipertiroidia, greutatea corporală scăzută, efortul fizic intens sau stresul. În ultimă instanţă, poate fi vorba de instalarea menopauzei precoce.

Care sunt simptomele anemoreei?

În primul rând, lipsa menstruaţiei, evident. Alte simptome includ durerile de cap, lactaţia, apariţia părului în exces pe faţă sau căderea părului.

Cum se stabileşte diagnosticul de amenoree?

În primul rând, este necesar să mergi la doctor. Nu te impacienta! Nu este neapărat nevoie să fie vorba de o infecţie gravă sau o afecţiune, ci poate pur şi simplu eşti prea stresată. În orice caz, amenoreea nu trebuie ignorată.

Pentru început, fă un test de sarcină pentru a fi sigură că nu aceasta este cauza. Apoi, du-te la doctor pentru teste de sânge care vor determina nivelul hormonilor implicati in reglarea menstruaţiei, pentru o ecografie şi tomografie computerizată. 

Cum se tratează amenoreea?

În funcţie de ce o cauzează, doctorul îţi va recomanda tratamentul potrivit pentru tine. Şi de această dată, este nevoie de sfatul medicului, deci nu decide singură ce e mai bine pentru tine.

Cele mai comune tratamente sunt: un regim de antrenamente mai uşor (dacă faci exerciţii fizice prea intense), un efort în creşterea în greutate (dacă eşti prea slabă), terapie hormonală (în cazul disfuncţiilor ovariene) sau tratarea bolii de fond (dacă este cauzată de afecţiuni ale tiroidei sau ale glandei hipofizare).

Acestea fiind spuse, încearcă să menţii o greutate normală a corpului, să nu exagerei cu exerciţiile fizice, să ai o alimentaţie echilibrată, să eviţi stresul şi, nu în ultimul rând, să te duci la un control dacă observi că menstruaţia întârzie să apară pentru perioade mai mari de timp.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.