Totul despre albirea dentara

Albirea dentară este o manoperă care se realizează în cabinetul stomatologic şi presupune aplicarea pe dinţi a unui gel pe bază de peroxid de hidrogen. Acesta pătrunde în fisurile naturale ale smalţului şi, ca şi înălbitorul de rufe, albeşte structurile dure dentare. Gelul se pastrează pe dinţi aproximativ 45 de minute timp în care funcţionează şi lampa UV care potentează efectul gelului. La final, pentru a evita/diminua sensibilitatea normală după această procedură se face fluorizare locală – un alt gel, de data asta pe bază de fluor care se menţine pe dinţi circa 5 minute. Desigur, după efectuarea acestei manopere, există cateva reguli care trebuiesc respectate zilnic: 

  • EVITAREA ALIMENTELOR ŞI BĂUTURILOR FOARTE PIGMENTATE. Printre acestea se număra ceaiul verde sau negru, cafeaua, vinul roşu şi Coca Cola. Cu toate acestea, dacă nu ne putem lipsi de ele, putem opta pentru consumul lor cu ajutorul paiului. În ceea ce priveşte alimentele care ne colorează dinţii, acestea sunt cele ca fructele de pădure, acadelele care colorează limba – ele colorează, bineînţeles, şi dinţii. 
  • EVITAREA FUMATULUI. Fumatul este una din principalele cauze pentru care dinţii devin galbeni sau chiar negricioşi, aspectul fiind deosebit de neplăcut. Din păcate, soluţia la acest lucru este cea radicală – renunţarea completă la fumat
  • PERIAJUL CORECT ŞI PASTELE DE DINŢI PENTRU ALBIRE.  Un periaj realizat corect, de două ori pe zi, aşa cum am explicat şi în articolul trecut, previne depunerea plăcii bacteriene, care este un depozit moale, ce se colorează foarte uşor la contactul cu băuturile şi alimentele mai sus menţionate. De asemenea, şi folosirea pastelor de dinţi pentru albire poate fi utilă, mai ales dupa manopera de albire din cabinet, acestea păstrând foarte bine efectul obţinut in cabinet. 
  • GIENIZAREA PERIODICĂ PROFESIONALĂ. Detartrajul, periajul şi air-flow constituie un pachet de profilaxie care ar trebui efectuat o dată la 6 luni. Air-flow-ul este o manevră realizată întotdeauna după detartraj, care elimină toate coloratiile , petele şi  care netezeşte suprafaţa smalţului, întârziind depunerea ulterioară de tartru. Prin acest pachet, beneficiaţi de dinţi atât foarte sănătoşi, cât şi albi şi strălucitori.

O alta metodă, mai invazivă, dar cu efecte spectaculoase şi pe termen lung este corectarea culorii prin faţetarea sau îmbrăcarea dinţilor. Faţetele sunt mici piese protetice care se aplică pe dinţi, metoda fiind diferită de la pacient la pacient. Există faţete aplicate direct, fără preparare (comparabil cu unghiile false aplicate), sau faţete unde dintele se şlefuieşte la suprafaţă, acestea din urmă permiţând şi corecturi uşoare ale poziţiei dinţilor.

În cazul dinţilor care necesită corecturi mai însemnate a poziţiei, recomand coroanele din ceramică presată. Ceramica presată este un material ce permite realizarea unei estetici remarcabile, şi care ne oferă o rezistenţă minunată a dinţilor prin insăşi metoda de fabricare, care este computerizată. Pentru acestea preparaţia dinţilor se face ghidat, în funcţie de poziţia la care vrem să ajungem, culoarea este la libera alegere a pacientului, iar rezultatul…de excepţie. Corecturile sunt ample, pe lângă poziţie şi culoare, pacientul poate decide şi forma dinţilor, dacă cea naturală nu e satisfăcătoare. Prin aceste metode nu dăunăm în nici un fel sănătăţii dinţilor, cu toate că poate părea o alternativă drastică în ceea ce priveşte obţinerea rezultatelor dorite. 

Avantajele albirii clasice sunt păstrarea dinţilor naturali, fără intervenţie la nivelul structurii lor. Dezavantajul este că unii pacienţi pot resimţi o uşoară sensibilitatea ulterioară, şi, mai ales, ca rezultatul este temporar. 

Avantajul faţetelor şi coroanelor este că rezultatul este pe termen foarte lung, rezultatele sunt mult mai vizibile (albirea nu e garantată, unii pacienti au rezultate mai bune, alţii mai puţin bune –  în funcţie de structura dentară a fiecăruia) şi corecturile permise mai variate şi mai ample. Dezavantajul e că necesită şlefuirea dinţilor (care cu toate că nu daunează, e percepută şi asimilată mai greu de pacienţi) şi mai multe vizite la cabinet. 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.