Totul despre acneea adulta

Sunt o groază de chestii de care ne e dor din adolescență, cum ar fi vacanțele lungi, gașca sau, de ce nu, silueta… Dar de tenul gras și de coșuri, sigur nu!

Cu toate acestea, atunci când cele mai multe dintre femei consideră celulita cea mai mare problemă a lor, se confruntă cu o situație și mai frustrantă – acneea. Un studiu făcut în Marea Britanie scoatea nu demult la iveală faptul că aproape 50 % dintre englezoaice recunoșteau că acneea este cea mai presantă problemă a lor, în materie de frumusețe.
Ca și cum nu era destul, și nivelul problemei este altul: dacă în adolescență ne confruntam cu coșuri mai mult pe frunte, acum ele se manifestă în extrema inferioară a feței. „Coșurile tind să apară în jurul gurii și pe maxilar”, remarcă dermatologul Susan Mayou. „Și nu sunt pustule superficiale, ci mai degrabă chisturi mici, dureroase , subcutanate, de durată lungă. Tratarea lor se dovedește a fi o adevărată provocare!” Dar există multe explicații pentru apariția lor… și soluții pe măsură.

MOTIVUL 1 Stresul
Toată lumea e de acord că stresul poate fi un factor cheie. „Nu încape îndoială că stresul joacă un rol major în problemele tot mai frecvente cu pielea!, Spune Sally Penfold, manager pentru educație în cadrul Institutului Dermal Internațional. „Ritmul nostru alert de viață pune stăpânire pe corpul nostru, iar acest lucru se reflectă la nivel extern, pe pielea noastră.”
Un studiu făcut de Neutrogena a scos la iveală faptul că 61% dintre femei se confruntă cu coșuri mai mult în perioadele când se simt stresate – un lucru pe care experta în cosmetică facială Vaishaly Patel îl constată și la clientele sale. „Văd tot mai multe persoane stresate și cu acnee!”, spunea ea. „Climatul economic exercită o presiune asupra oamenilor, care poate consumă mai des alcool sau nu mănâncă atât de sănătos ca altă dată, iar această combinație se vede pe pielea lor.”
Stresul stimulează glandele adrenale, provocând un dezechilibru hormonal, dezlănțuind astfel o supra-producție de sebum, ce duce la acnee. „Atunci când sunt provocate de stres, coșurile tind să ia cu asalt zona bărbiei, gât și tâmple”, arată Penfold.
Ce-i de făcut? Dacă erupția ocazională te neliniștește, încearcă să o combați aplicând un tratament intensiv anti-acnee pe zona afectată, pe timpul nopții. Normaderm Hyaluspot de la Vichy, 62 lei, conține două ingrediente consacrate în tratarea coșurilor: Acidul Hialuronic 1% care formează un film imperceptibil ce acoperă coșul și îl protejează de bacterii, și Acid salicilic 1.5% pentru eliminarea coșului. Completează programul cu 2-3 măști pe săptămână – de exemplu Mario Badescu Drying Mask , 113 lei, un tratament anti-acnee pe bază de sulf coloidal, dioxid de titan și Kaolin.MOTIVUL 2 Hormonii
Dacă stresul poate stimula producția de testosteron, provocând astfel acneea, hormonii pot avea un rol la fel de important, fiind capabili să declașeze pe cont propriu probleme la nivelul pielii. Experții spun că îți poți da seama dacă coșurile cu care te confrunți au legătură cu hormonii dacă apar în jurul bărbiei și deasupra buzei superioare.
Cele mai multe dintre femei se confruntă ocazional cu erupții, doar înainte de ciclul menstrual, dar dacă este o problemă persistentă, de exemplu dacă coșurile continuă să apară timp de câteva luni la rând, trebuie să mergi la medic. În multe dintre cazuri, încetarea administrării pilulei contraceptive poate declanșa un dezechilibru hormonal. „E posibil ca tu să fi fost dintotdeauna predispusă la acnee, dar anticoncepționalele te-au ajutat să o ții sub control”, spune Penfold. „Sau se poate întâmpla ca întreruperea tratmanetului contraceptiv să fie atât de bulversantă pentru organism, încât acesta se chinuie să-și recapete echilibrul.”
Dacă lupta cu coșurile coincide cu alte simptome neplăcute, precum creșterea în greutate, lipsa menstruației sau pilozitate excesivă, trebuie să mergi la doctor pentru a investiga posibilitatea apariției sindromului de ovar polichistic, o problemă care afectează între 5 și 10% dintre femei.
Ce-i de făcut? Dacă ai renunțat la anticoncepționale și i-ai lăsat pielii răgaz câteva luni pentru a-și reveni, dar încă te confrunți cu erupții, programează-te la un cabinet dermato-cosmetic. Solicită-le recomandări pentru produse pe care să le poți folosi la domiciliu, pentru că o formă ușoară de acnee poate fi ținută sub control prin ritualul de îngrijire, fără a fi necesară administrarea de medicamente.
Încearcă un gel pentru curățarea feței precum Nivea Aqua Effect purifying wash gel, 18, 45 lei. O altă soluție ar fi Mbetagel 2, de la Medik8, 165,3 lei, cu Acid Azelaic, acid Salicilic și Niacinamidă, care reduce imediat roseața și grăbește vindecarea coșurilor. Include în ritualul de îngrijire și loțiunea tonică, de exemplu Eucerin DermoPURIFYER, 49 lei, special formulată pentru tenul acneic. În unele cazuri, medicii merg până la administrarea de antibiotice anti-acnee.

MOTIVUL 3 Dieta
Stai liniștită, legătura între ciocolată și acnee e un mit. Dar e important să știi cum te afectează nutriția. „Consumul excesiv de zahăr poate crea dezechilibru hormonal, deci dacă ești stresată și mănânci dulciuri, nu-i faci nici un serviciu tenului tău”, spune Penfold. Dermatologii sunt cu toții de acord că, pentru a avea o piele sănătoasă, trebuie să renunți la „junk” și să începi să mănânci sănătos.
O altă informație interesantă este aceea că hormonii pe care îi conțin alimentele din dieta noastră pot să aibă legătură cu problemele pielii. „Există studii în desfășurare pentru a stabili dacă hormonii din mâncare nu declașează mai devreme ciclul menstrual al tinerelor, de exemplu”, mai spune Penfold. „Ar avea sens ca aceștia să influențeze echilibrul hormonal, și prin urmare pielea, dar încă nu avem rezultate concrete în acest sens.”
Ce-i de făcut? Dată fiind complexitatea acneei adulte, mulți experți preferă o abordare holistică în tratarea ei, care presupune rezolvarea problemei de la interior către exterior. „Acneea adultă este o problemă cu factor multiplu, care are nevoie de o abordare generală”, spune dermatologul Howard Murad. „Mâncând fructe și legume crude, bogate în antioxidanți și hidratându-te, vei ajuta pielea să se refacă singură”. O altă opțiune este folosirea iaurtului pe post de demachiant natural, fiind bogat în calciu, zinc, vitaminele B1 și B2, proteină și drojdie,plus acid lactic, toate bune pentru piele. Încearcă să aplici iaurt natural pe față și să-l lași 20 de minute până să te clătești.

MOTIVUL 4 Îngrijirea
„E ceva normal să vrei să tratezi acneea cu produse agresive, spune Dr. Murad. „Dar pielea ta poate deveni sensibilă din cauza prea multor tratamente și ajunge să fie deposedată de grăsimile naturale protectoare.” Schimbarea mult prea frecventă a produselor poate agrava problema. „Pielii tale îi ia cam 28 de zile să se recicleze, deci trebuie să aștepți cam două luni pentru a afla dacă ești pe calea cea bună”, mai spune Murad.
Ce-i de făcut? Din fericire, tot mai mulți producători realizează nevoile cosmetice ale femeilor, venind an de an cu soluții tot mai eficiente, cele mai noi fiind Sephora Purifying cleansing gel, 33 lei; L’Oreal Paris Sublime fresh gel, 25,99 lei sau Avene Cleanance gel, 44 lei, etc. Totuși, oricât de performante sunt produsele, noi trebuie să ne asigurăm că facem totul pentru a ne îndeplini obiectivul: mai puțin stres, un regim de viață echilibrat și o dietă sănătoasă vor ajuta produsul cosmetic să dea rezultatele promise!

CITEȘTE ȘI: ABC-ul unui look sănătos

Nici un comentariu

Comentariile sunt inchise