Tot ce trebuie să știi despre vasectomie

Vasectomia este un procedeu de sterilizare a bărbatului care a devenit din ce în ce mai popular în ultimii ani. Iată ce trebuie să știi despre această metodă contraceptivă.

Faptul că nu îți dorești, din diferite motive, copii, este încă un subiect taboo în prezent. Multe dintre noi preferăm să nu aducem acest lucru în discuție de teama să nu fim judecate de cei din jur, însă noi, fetele de la COSMO, considerăm că fiecare cuplu are dreptul să facă propria alegere. În cazul în care tu și partenerul ați luat decizia să nu faceți copii, este posibil să fiți interesați de vasectomie, motiv pentru care ți-am pregătit acest articol.

Citește și: Metoda ta de contracepție e sigură? 

Cum se realizează vasectomia?

Pe scurt, bărbații au două canale care transportă spermatozoizii din testicule până la segmentul prostatic al uretrei. Aici, ei se combină cu lichidul seminal, rezultând sperma. Prin vasectomie, cele două canale sunt tăiate, se extirpează mici porțiuni din acestea, iar capetele sunt legate.

Operația durează maxim o oră, iar recuperarea durează cel mult 5 zile. Rezultatele sigure apar în două luni, timp în care este recomandat să se folosească alte metode contraceptive. Se mai fac între timp 2 analize, pentru a se verifica dacă procedura a avut succes.

Ce complicații există?

Complicațiile vasectomiei sunt rare; în general, intervenția este lipsită de efecte adverse. Complicațiile posibile includ sângerarea la nivelul scrotului și o umflatură în această zonă și/sau infecție la nivelul tăierii.

Bărbatul mai poate face sex după vasectomie?

Sigur că da! Vasectomia nu influențează în niciun fel erecția.

Citește și: Contraceptia de urgență: totul despre pastila de a doua zi 

Este vasectomia reversibilă?

Există cazuri în care bărbatul regretă că a devenit steril. Din fericire, unele vasectomii sunt reversibile – procedura poartă numele de vasostomie. Aceasta se realizează în aproximativ 3 ore și presupune deblocarea tuburilor.

Ce facem dacă în acest moment nu ne dorim un copil, dar există șansa să vrem unul peste 10 ani?

Există o soluție: o mostră de spermă poate fi conservată prin congelare în laboratoare specializate. Astfel, bărbatul poate apela la vasectomie, dar are la dispoziție acest plan B în cazul în care vrea să conceapă un copil.

Atenție! Vasectomia nu oferă protecție pentru bolile cu transmitere sexuală! Singura metodă care te poate proteja în acest scop este prezervativul.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.