Tot ce trebuie să știi despre masca de protecție împotriva coronavirus

Pe parcursul lunilor februarie și martie, Organizația Mondială a Sănătății recomanda ca masca de protecție să fie folosită numai de cei bolnavi sau de cei ce îngrijeau o persoană afectată de Covid-19. Pe măsură ce experții din domeniul medical află mai mult despre noul coronavirus, recomandările se modifică.

Astfel, unele instituții internaționale de sănătate publică, printre care Centrul de Prevenție și Control al Bolilor din America (CDC), recomandă ca masca de protecție să fie folosită ori de câte ori părăsim domiciliul.

De ce s-a schimbat recomandarea legat de purtarea măștilor de protecție?

Covid-19 este o tulpină nouă a coronavirusului, aflată încă sub studiu, așa că este normal ca recomandările experților în domeniul medical să se modifice chiar și de la o zi la alta, pe măsură ce virusul este studiat și înțeles mai bine.

S-a determinat faptul că un număr mare de persoane sunt asimptomatice, ceea ce înseamnă că organismul lor poate fi afectat de coronavirus fără să prezinte toate sau chiar niciunul dintre simptomele clasice (febră, dureri de cap, dificultăți de respirație, dureri musculare, tuse seacă). Cazurile asimptomatice pot fi purtătoare ale virusului, mai exact, ai putea să îl ai și să îl transmiți mai departe fără ca măcar să știi vreodată acest lucru.

În cadrul unei conferințe de presă din ianuarie, Dr. Anthony Fauci, director al Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din America, a declarat că, în cazul epidemiilor de virusuri care provoacă boli respiratorii (care este și cazul coronavirusului), răspândirea prin intermediul purtătorilor asimptomatici nu a fost niciodată un factor major de infectare. După mai multe cercetări, însă, Dr. Robert Redfield, director al Centrului de Prevenție și Control al Bolilor din America (CDC – Center for Disease Control and Prevention) a declarat că numărul oamenilor asimptomatici care ar putea răspândi virusul fără să știe ar putea fi „aproape de 25%”.

Motivul pentru care e recomandat să porți mască de protecție, așadar, este pentru a-i proteja pe cei din jur, în cazul în care ești asimptomatic (nu prezinți simptome) sau pre-simptomatic (ești infectat cu virusul, dar încă nu prezinți simptomele specifice).

Este important de subliniat faptul că menținerea unei distanțe de minimum 1,5 metri între tine și orice altă persoană atunci când este imposibilă evitarea părăsirii locuinței rămâne un factor major în lupta împotriva răspândirii coronavirusului. De asemenea, este importantă spălarea frecventă a mâinilor cu săpun sau dezinfectanți pe bază de alcool cu concentrație de 70%.

Deși cercetările continuă, iar unele instituții medicale recomandă purtarea măștilor iar altele sunt de părere că nu este neapărat necesară, există un consens: purtatul unei măști de protecție nu face imposibilă răspândirea virusului, dar nici nu este dăunătoare, atâta vreme cât respecți o serie de reguli – păstrarea normelor de igienă și a regulilor de distanțare socială și utilizarea măștilor de un anumit tip, despre care poți afla mai multe detalii mai jos.

Ce fel de mască de protecție este recomandat să porți?

Recomandarea experților este ca, dacă lumea începe să folosească măști de protecție atunci când părăsește casa, măștile chirurgicale și cele tip N-95 ar trebui să fie în continuare rezervate personalului medical, având în vedere faptul că există stocuri minime la nivel mondial. Astfel, este de dorit să îți procuri sau să îți confecționezi singur masca de protecție, din material textil (din pânză sau, ideal, bumbac).

Experții avertizează că măștile de față trebuie purtate corect (acoperind atât gura cât și nasul), schimbate sau dezinfectate frecvent și depozitate în condiții de siguranță după folosire.

Cum improvizezi o mască de protecție?

Dacă nu ai disponibilitatea de a achiziționa sau de a confecționa o mască, este în regulă ca atunci când ieși pe afară să legi în jurul capului o bandană din bumbac astfel încât să acopere gura și nasul, asigurându-te că o împăturești mai întâi în mai multe straturi. Nu plasa măști pe capul copiilor mai mici de doi ani, ori pe orice persoană care are probleme de respirație, este în stare de inconștiență sau nu are, din diverse motive, capacitatea de a-și da singur jos masca de pe față.

De unde cumperi o mască de protecție?

Dacă vrei să cumperi o mască de protecție, iată câteva locuri care, la momentul publicării acestui articol, au în stoc măști reutilizabile din material textil.

Set de 5 măști de protecție – eMag – aici

Set de 5 măști de protecție – eMag – aici

Mască de protecție – cel.ro – aici

Set de 5 măști de protecție – Domo.ro – aici

Cum poți confecționa acasă o mască de protecție?

Varianta rapidă:

CDC a publicat un clip în care Jerome Adams, șeful Departamentului de Sănătate Publică din SUA, arată cum putem confecționa rapid o mască de protecție utilizând obiecte din casă, precum un tricou sau un fular și două elastice.

Varianta DIY (do-it-yourself) pentru o mască reutilizabilă

Iată un tutorial pentru începători într-ale croitoriei:

Se recomandă să speli materialul înainte de a confecționa masca. E de preferat ca apoi să fie uscat într-un uscător automat, pentru a evita riscul micșorării ulterioare. De asemenea, se recomandă să calci bucata de material folosită pentru a elimina cutele și, astfel, a putea face măsurători exacte.

Dacă ești îndemânatică și te pricepi să folosești mașina de cusut, îți poți confecționa o mască de protecție acasă, urmărind pașii propuși în tutorialul Burda Style pe care îl găsești aici.

Întrebări frecvente:

Este obligatoriu să port mască de fiecare dată când ies din casă?

În România, momentan, nu. Unele țări, precum Maroc, obligă prin lege toți cetățenii să poarte mască de protecție când ies din casă, altele, precum SUA, doar fac o recomandare. Este la latitudinea ta dacă alegi să porți o mască sau nu.

Dacă port mască de protecție, este nevoie să mai respect cu strictețe recomandările de distanțare socială?

Da! Este foarte important să respecți recomandările de distanțare socială, lăsând mereu un spațiu de minimum 1,5 metri între tine și alte persoane și evitând să ieși din casă în afara cazurilor menționate în declarația pe proprie răspundere (mersul la serviciu, atâta vreme cât acesta implică neapărat deplasarea de la domiciliu, ieșiri pentru aprovizionarea personală sau a adulților,voluntariat).

Ar trebui să port mască de protecție indiferent unde merg?

Depinde. CDC recomandă ca masca de protecție să fie utilizată în locurile cu densitate mare de oameni – de exemplu, atunci când mergi la supermarket, la farmacie, sau dacă trebuie să folosești mijloace de transport în comun. Nu este nevoie să porți masca de protecție dacă ieși cu animalul de companie afară, dacă ieși la alergat sau în timp ce te deplasezi cu mașina personală.

Cum dezinfectez masca de protecție?

Masca trebuie păstrată într-un spațiu curat și uscat, trebuie spălată ideal după fiecare utilizare, ori, dacă nu, minimum o dată pe zi, la temperatura minimă de 60 de grade Celsius.

Află mai multe despre coronavirus aici – Tot ce trebuie să știi despre coronavirus/Covid-19.

Foto: Unsplash

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.