Tot ce trebuie să știi despre fibromul uterin

Multe femei ajung să sufere de fibrom uterin, mai ales după vârsta de 30 ani. De cele mai multe ori dezechilibrele hormonale sunt cele care duc la apariția unui fibrom. Din fericire, afecțiunea nu este foarte gravă și se poate trata simplu și eficient, cu ajutorul tehnologiei moderne. Iată ce trebuie să știi despre fibromul uterin și modul în care poți scăpa de această problemă.

Fibromul uterin este un tumoare benignă, adică non-canceroasă, care se formează pe peretele uterului. Pot să apară mai multe fibroame de câțiva milimetri în diametru, sau un singur fibrom, însoțit de noduli foarte mici, care nu pot fi văzuți la ecograf.Diagnosticul de fibrom uterin este pus de către medicul ginecolog, în urma unei consultații și a unei ecografii transvaginale. În anumite cazuri, dacă a descoperit un fibrom, mediul îți poate recomanda și alte investigații: o histeroscopie, pentru examinarea pereților uterului, sau un RMN, care va localiza precis nodulii și fibroamele și va arăta dimensiunile lor exacte.

Simptome ale fibromului uterin

În funcție de numărul, dimensiunea și amplasarea fibroamelor, simptomele vor fi diferite. Iată însă care sunt cele mai frecvente manifestări, care trebuie să fie un semnal de alarmă pentru tine și să te trimită de urgență la medic pentru un consult:

  • Sângerări abundente în timpul menstruației și formarea unor cheaguri de sânge
  • Durere de spate sau durere în zona pelvisului
  • Urinare frecventă
  • Durere în timpul contactului sexual
  • Umflarea abdomenului
  • Menstruație dureroasă și care durează mai multe zile.

 

Deși fibromul uterin nu este o afecțiune periculoasă, simptomele pe care le dă sunt foarte neplăcute, iar în timp poate duce și la complicații. Acestea includ anemie, din cauza sângerărilor abundente, infertilitate și risc de avort.

 

Cum se tratează fibromul uterin

Există mai multe metode de tratament, iar decizia îi aparține mediului ginecolog. Dacă fibromul nu este mare, poate fi ținut sub control prin medicamente care vor regla secreția hormonală, inclusiv prin contraceptive, dacă medicul va considera că sunt utile.

Însă, dacă sunt mai multe tumori sau simptomele sunt foarte greu de suportat, trebuie intervenit chirurgical. În prezent sunt mai multe proceduri posibile: operația clasică, numită miomectomie, care presupune o incizie în abdomen pentru îndepărtarea fibromului. Uneori, dacă uterul este foarte afectat sau există riscul dezvoltării unui cancer, medicul poate recomanda inclusiv îndepărtarea uterului, adică histerectomie.

O altă procedură posibilă este operația laparoscopică. Acestea presupune doar câteva incizii mici în abdomen, prin care se introduce o cameră video și instrumentele care vor îndepărta fibromul. Recuperarea este rapidă, de obicei nu există complicații și este nevoie de o singură zi de spitalizare.

Există însă și o altă soluție pentru eliminarea unui fibrom uterin. Este vorba de o tehnologie modernă, numită embolizare uterină.

Ce riscuri presupune operația de îndepărtare a fibromului uterin prin embolizare

Embolizarea uterină este o procedură medicală modernă, eficientă și sigură, care necesită doar 24 de ore de spitalizare. Iată în ce constă: după ce se face o anestezie locală, medicul introduce într-o arteră, la nivelul cotului, un cateter (tub subțire din plastic), pe care îl ghidează apoi, sub control ecografic, până la nivelul arterei uterine. Aici, cateterul va bloca, prin injectarea unei substanțe speciale, vasele de sânge care alimentează fibromul uterin. În timp, fibromul, care nu va mai fi vascularizat, își va reduce dimensiunile și nu te va mai deranja.

Procedura în sine nu este dureroasă, dar e posibil să apară unele dureri după intervenție, care dispar la administrarea unor analgezice. Embolizarea durează 30 de minute, timp în care va trebui să stai nemișcată, întinsă pe masă.

Singurele complicații care pot să apară după această procedură sunt durerile la nivelul abdomenului sau o vânătaie la locul prin care a fost introdus cateterul. Dacă apare febra, medicul îți va recomanda antibiotice. Este normal să existe o ușoară durere după embolizare, dar și mici sângerări vaginale. Acestea sunt provocate de eliminarea unor fragmente de fibrom uterin și sunt o dovadă că procedura a avut succes.

Prin urmare, un diagnostic de fibrom uterin nu trebuie să te îngrijoreze. Urmează tratamentul recomandat de medicul tău și nu uita că există și această nouă metodă de eliminare a fibromului, fără operație și complicații.

 

 

 

Sursă: digital workforce

Sursă foto: Pixabay

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.