Tot ce trebuie să știi despre endometrioză

Endometrioza este o boală ce afectează femeile, poate duce la infertilitate și ale cărei cauze sunt necunoscute. Citește mai departe toate informațiile pe care trebuie să le cunoști despre această afecțiune.

Endometrioza reprezintă o creștere anormală a celulelor endometriale, cele care se desprind de pereții uterului în fiecare lună, în timpul menstruației. După ce s-au desprins, acestea se implantează pe ovare, uter, trompele uterine sau intestine. Mai mult, pot fi găsite și în vagin, col uterin, vezica urinară, chiar și pe ficat.Pe cine afectează?

Deși cele mai multe cazuri sunt diagnosticate la femei între 25 și 35 de ani, orice femeie care se află între pubertate și menopauză poate fi afectată. S-au întâlnit totuși cazuri și la fete de 11 ani sau la femei deja ajunse la menopauză.

Ce simptome are entometrioza?

Printre cele mai comune simptome se numără:

  • dureri abdomonale;
  • sângerări menstruale neregulate;
  • prezența sângelui în urină;
  • dureri de spate;
  • diaree sau constipație;
  • crampe în timpul actului sexual, al tranzitului intestinal sau la urinare;
  • infertilitate

Cum se face diagnosticul?

Se poate suspecta apariția bolii dacă pacienta simte durere pelviană sau dacă medicul simte noduli în timpul unui exagem rectovaginal. Pentru ca boala să fie diagnosticată exact se face o intervenție chirurgicală, pri prin laproscopie (incizie mică în abdomen) sau laporomtomie (incizie mare).

Există tratament?

Se pot prescrie contraceptive orale pentru întreruperea producției normale de hormoni sau medicamente antiinflamatoare pentru a alunga durerea.

Tratament chirurgical

Acesta este recomandat atunci când tratamentul medicamenton nu a avut efect sau când efectele bolii sunt puternice. Se poate face o laparoscopie, caz în care uterul și țesutul ovarian sunt păstrate, sau histerectomie, cu sau fără îndepărtarea ovarelor.

Din păcate, în urma tratamentului chirurgical rata de recurență a entometriozei este de 40%.

 

Citește și: Celebrități care suferă de boli „invizibile”

Citește și: Cele mai importante întrebări despre fertilitate 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.