Tot ce nu știai despre cafeaua decofeinizată

Deși are o reputație nefericită, cafeaua decofeinizată este de fapt la fel de savuroasă precum cea clasică. Percepțiile greșite despre gust nu sunt singurele probleme cu care s-a confruntat de-a lungul timpului cafeaua decofeinizată. Iată câteva lucruri pe care este posibil să nu le fi cunoscut până acum.

Ce înseamnă o cafea decofeinizată?

Cafeaua conține aproximativ 1.000 de substanțe chimice care alcătuiesc gustul și aroma delicioasă, astfel încât eliminarea cofeinei nu s-a dovedit a fi o sarcină simplă. De-a lungul anilor, procesul de decofeinizare s-a schimbat drastic – la început s-au utilizat substanțe chimice dovedite între timp a fi cancerigene, ajungându-se în final la un procedeu care implică folosirea exclusivă a apei. Iată o scurtă descriere a istoriei decofeinizării și a metodelor utilizate în acest proces.

În 1820, Friedlieb Ferdinand Runge a efectuat prima izolare a cofeinei pure din boabele de cafea, acum 197 de ani. Cafeaua fusese consumată pe scară largă începând cu anii 1700, astfel că, în linia cronologică a cafelei, ideea decofeinizării a apărut destul de devreme.

În 1903, Ludwig Roselius a inventat primul proces de decofeinizare cu succes comercial. Se spune că el ar fi considerat că moartea tatălui său fusese cauzată de consumul excesiv de cofeină, așa că a decis să dezvolte un proces care să îi ajute pe alții să trăiască o viață mai lungă. Procesul Roselius implica aburirea boabelor de cafea cu o soluție de saramură (apă și sare), apoi, utilizarea benzenului ca solvent pentru a extrage cofeina. Deși benzenul este un compus chimic organic, s-a descoperit în scurt timp că este cancerigen. Nu există statistici care să lege oficial decese de cafeaua decofeinizată prin procesul Roselius, dar acesta nu mai este utilizat.

De-a lungul timpului, au fost încercați mulți alți solvenți, ajungându-se în prezent la clorura de metilen și acetatul de etil. Deși utilizarea lor ca solvenți în procesul de decofeinizare este considerată sigură, se știe că aceste procese nu elimină doar cofeina din boabe, ci și unele arome.

Așa a apărut metoda elvețiană a apei. Acest proces implică fierberea boabelor de cafea verzi în apă fierbinte, până când cofeina (și, inevitabil, unele dintre arome) se leagă de apă. Apa este apoi filtrată prin filtre de cărbune care elimină numai cofeina. Apa este ulterior reintrodusă în boabe, astfel încât acestea să își recapete aroma completă.

Cafeaua decofeinizată este obținută din aceleași boabe ca și cafeaua obișnuită

Nu, nu există plantații de tufișuri de cafea modificate genetic care cultivă boabe decofeinizate speciale. Cafeaua decofeinizată este fabricată din boabe obișnuite, cărora li s-a eliminat conținutul de cofeină. Mai mult, ca și în cazul cafelei clasice, cu cât boabele sunt mai bune, cu atât este mai savuroasă aroma cafelei decofeinizate.

Cafeaua decofeinizată și cea fără cofeină nu sunt același lucru

Chiar și cel mai bun și mai eficient proces de decofeinizare nu poate elimina absolut toată cofeina dintr-o boabă de cafea. Standardul impune ca cel puțin nouăzeci și cinci la sută din toată cofeina să fie eliminată pentru ca produsul rezultat să fie comercializat sub numele de „decofeinizat”. Este posibilă îndepărtarea a până la nouăzeci și nouă la sută din cofeină, dar în detrimentul timpului extra și a lipsei aromelor.

Unele branduri de cafea decofeinizată conțin și alte ingrediente pe lângă boabele de cafea

Cicoarea este o rădăcină care, atunci când este uscată, măcinată și îmbibată în apă fierbinte, produce un lichid maro. Acest lichid nu este cafea, dar are un gust asemănător cu al cafelei și nu conține cofeină. Acest lucru i-a determinat pe mulți producători să amestece cafeaua decofeinizată cu cicoarea măcinată

Cafeaua decofeinizată nu este un produs modern

După cum spuneam mai sus, decofeinizarea cafelei datează ca proces la începutul secolului XX, când Ludwig Roselius a descoperit din întâmplare că transportul său de boabe de cafea verzi, înmuiat accidental în apă de mare la docuri, nu a fost distrus ci doar avea un conținut mai scăzut în cofeină.

Cafeaua decofeinizată este o alternativă sănătoasă și savuroasă pentru cafeaua clasică

Asigură-te că alegi cafea de calitate, decofeinizată folosind procesul elvețian cu apă și obținută din cele mai bune boabe. Cafeaua decofeinizată poate fi o băutură excelentă, ușoară, pentru momentele în care nu ai nevoie sau nu vrei o doză completă de cofeină.

Foto: Unsplash

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.