Tortul de ciocolată care te ajută să slăbești

Tortul de ciocolată nu îngrașă, dacă îl prepari după rețeta de mai jos.

 Atunci când vrei să slăbești, despărțirea de carbohidrați și zahăr este cea mai greu de îndurat. Dar recompensele sunt utile în timpul dietei, și ai nevoie de ceva care să nu te facă să te simți „pedepsită”.

Dulciurile din comerț – chiar și cele etichetate drept „dietetice” – sunt doldora de zahăr sau alte forme de îndulcitori care îți pot periclita dieta, și nici nu au un gust atât de bun. Tortul de ciocolată pe care ți-l propunem, însă, preparat fără niciun strop de făină și îndulcit exact cât trebuie – cu zahăr de mesteacăn – poate întruni toate condițiile pentru a fi „premiul” ideal pentru succesul înregistrat la un moment dat în dietă.

Preparatul este, în mod evident, potrivit pentru dietele LCHF (Low Carb-High Fat) precum dieta ketogenică (dar ai grijă să nu faci excese, deoarece îndulcitorii pot întrerupe cetoza), dar poate fi consumat și în decursul dietei mediteraneene sau orice alt regim în care sunt recomandate cantități moderate de grăsimi sănătoase.

Iată cum se prepară tortul de ciocolată fără făină sau zahăr:

INGREDIENTE PENTRU BLAT (ordonate conform etapelor de preparare a amestecului)

  • 90 g ciocolată neagră
  • 20 g smântână de gătit
  • 60 g unt
  • 5 gălbenușuri
  • 15 g xylitol (zahăr de mesteacăn)
  • 5 ml extract de vanilie
  • 15 g cacao
  • 1 praf sare
  • 5 albușuri bătute
  • 70 g xylitol

Ciocolata, smântâna de gătit și untul e topesc toate la Bain-Marie, apoi se lasă deoparte pentru a pregăti restul ingredientelor. Gălbenușurile se bat împreună cu zahărul și extractul de vanilie până își schimbă culoarea si se dizolvă zahărul, apoi se încorporează 12 g cacao și sarea. Se încorporează  amestecul de ciocolată topită. Albușurile rezultate în urma separării ouălor se bat spumă, adăugând restul de zahăr în trei reprize.

Spuma rezultată se încorporează treptat. folosind o spatulă. în aluatul inițial. Se pune într-o  tavă mare de cuptor (30x40cm) sau se coace în 3 reprize împărțind compoziția în trei părți egale, se nivelează și se coace pe raftul din mijloc în cuptorul preîncălzit la 175 grade C, timp de 11-13 minute. Timpul de coacere poate varia de la un cuptor la altul, ideea este ca blatul să nu ajungă să se ardă.

INGREDIENTE PENTRU CREMA DE CIOCOLATĂ

  • 80 g smântână de gătit fierbinte (încplzită la foc mic)
  • 165 g ciocolată neagră (sau îndulcită cu ștevie)
  • 10 g îndulcitor (opțional)
  • o linguriță unt nesărat
  • 300 g smântână pt. frișcă bătută și încorporată încet în cremă

Se amestecă toate ingredientele, cu excepția ultimului, la Bain Marie, și se lasă la răcit 10 minute, apoi se adaugă adaugă frișca bătută, încorporând-o cu o spatulă, astfel încât crema să rămână pufoasă și fermă.

Se împarte blatul răcit în 3-6 bucăți egale (în funcție de cât de înalt dorești să fie tortul), se însiropează (poți folosi cafea îndulcită și aromatizată) și se umple/ acoperă cu crema , apoi se lasă la frigider minim 2 ore înainte de consum.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.