Toate informaţiile de care ai nevoie despre bicicleta eliptică

Antrenamentele cu variaţii de mişcări, poziţii şi prize pe bicicleta eliptică sunt foarte apreciate pentru efectele pe care le au asupra corpului. Acestea sunt antrenamente ce-ţi tonifiază diferite grupe musculare ale braţelor, gambelor, coapselor, fundului şi spatelui şi te ajută să arzi calorii într-un ritm foarte rapid, pierzând kilogramele în exces.

Cum poţi profita la maximum de acest aparat fitness? Descoperă în rândurile de mai jos cum să te antrenezi eficient şi care este poziţia pe care trebuie să o ai pe bicicleta eliptica pentru a profita cât mai mult de timpul petrecut pe acest aparat, precum şi beneficiile pe care le oferă.  1. Poziţia corectă

– Concentrează-te asupra poziţiei spatelui! Ţine spatele drept şi priveşte înainte, nu în jos sau la picioare. Totodată, ar trebui să ţii umerii sus în timpul antrenamentelor pentru a evita durerile de gât.

– Pune ambele mâini pe mânere (în cazul în care bicicleta eliptică pe care o ai este dotată cu senzori de ritm cardiac, prinde mânerele în zona senzorilor) fără a strânge foarte tare. Nu-ţi poziţiona palmele prea jos pe mânere, altfel vei fi nevoit să-ţi curbezi spatele, ceea ce este de evitat.

– Când foloseşti mânerele mobile, îţi vei antrena şi musculatura braţelor şi a părţii superioare a corpului. Atunci când îţi poziţionezi mâinile pe mânerele fixe, muşchii picioarelor şi cei din zona fundului lucrează foarte puternic.

– Tălpile tale trebuie să aibă contact permanent cu pedalele. Împinge pedalele în jos cu călcâiul pentru a nu-ţi forţa gleznele, apoi ridică uşor călcâiul când pedalele au o mişcare ascendentă. Pare complicat, însă te vei convinge că este o mişcare naturală pe bicicleta eliptică.

– Mişcarea picioarelor trebuie să fie continuă, fără schimbări bruşte, precum sugerează şi denumirea aparatului: “eliptica” (un cerc uşor alungit). Astfel, unul dintre picioarele tale trebuie să împingă înainte şi să coboare în acelaşi timp în care celălalt împinge înapoi şi se ridică. Va trebui să te obişnuieşti puţin cu mişcarea, însă apoi îţi va rămâne în memoria musculară.

  1. Beneficii şi utilizări

Este recomandat să foloseşti bicicleta eliptică de minimum 2 ori pe săptămână în sesiuni de 30-45 de minute pentru ca efectele exerciţiilor să fie vizibile. Dacă ai anumite obiective în minte, atunci iată principalele rezultate pe care ţi le poate oferi un astfel de aparat fitness:

– Tonifierea musculaturii. Avantajul acestui aparat este că-ţi solicită tot corpul: în special gambele, coapsele şi fundul, dar şi braţele, abdomenul şi muşchii spatelui. Astfel, în cazul în care setezi rezistenţa aparatului pe valori ridicate, îţi vei dezvolta şi întări musculatura. În cazul în care ajustezi rezistenţa la valori mici, îţi vei îmbunătăţi numai condiţia fizică şi rezistenta la efort.

În timpul antrenamentelor pe bicicleta eliptică, musculatura părţii inferioare a corpului (fesierii, muşchii coapselor şi ai gambei) lucrează continuu. Musculatura părţii superioare a corpului lucrează atunci când foloseşti mânerele mobile, astfel încât bicepsul şi muşchii spatelui sunt solicitaţi când tragi mânerele spre tine, iar tricepsul şi pectoralii lucrează când împingi mânerele. Pentru a-ţi menţine echilibrul şi poziţia corectă, musculatura abdomenului trebuie să fie încordată permanent.

Dacă vrei să soliciţi foarte tare muşchii fundului şi ai picioarelor, atunci lasă-ţi mâinile pe mânerele fixe şi măreşte rezistenţa bicicletei. Chiar vei simţi cum muşchii tăi lucrează! Dacă vrei să te concentrezi asupra abdomenului, atunci pedalează înapoi, iar dacă tot nu simţi tensiune, încearcă să pedalezi înapoi fără să ţii mâinile pe mânere.

IMPORTANT: dacă vrei să îţi tonifiezi muşchii picioarelor şi ai fundului, nu-ţi face griji, volumul acestora nu va creşte foarte mult – bicicleta eliptică este un aparat pentru exerciţii de tip cardio, nu bodybuilding! Aceasta îţi va permite să pierzi grăsimea şi să întăreşti musculatura picioarelor şi a fundului, iar rezultatele vin treptat, nu imediat. Astfel, perseverenţa este foarte importantă.

– Pierderea greutăţii în exces. Numărul de calorii arse în timpul unui antrenament depinde foarte mult de intensitatea exerciţiilor şi de efortul pe care îl depui, deci factorii decisivi sunt viteza cu care pedalezi şi rezistenţa la care setezi aparatul. Pentru a avea câteva repere, iată câte calorii poţi consuma într-o oră de antrenament la diferite intensităţi:

– mers (5 km/h) – aprox 200 kcal

– program de intensitate medie – 450 kcal

– program de intensitate ridicată – 650 kcal

– program de intensitate foarte ridicată – 830 kcal.

Pentru a pierde un kilogram, vei avea nevoie de 3 antrenamente intense (a câte o oră) pe săptămână, adică 13 ore de exerciţii pe lună (650 x 13 = 8450 kcal). În general, cu cât antrenamentul este mai intens, cu atât arzi mai multe calorii, însă va trebui să ai grijă şi la faptul că nu vei putea susţine pe o perioadă foarte lungă de timp antrenamentele care te solicită la maximum. Recomandarea este  să  alternezi antrenamentele de intensitate medie (1-2 sesiuni pe saptamana a câte 45-60 min) cu cele  HIIT (1-2 sesiuni de 30 min cu intensitate variabilă).

– Recuperarea musculaturii. Bicicleta eliptică oferă oferă şansa solicitării musculare intense fără şocuri sau mişcări libere, necontrolate, astfel încât este aparatul perfect pentru recuperarea musculaturii după accidentări sau lungi perioade de convalescenţă . Cu toate acestea, in cazul in care ai avut o intervenţie chirurgicală recent, ar trebui să întrebi medicul înainte de a începe antrenamentele pe un astfel de aparat fitness.

O gamă largă de biciclete şi aparate fitness, printre care şi bicicleta eliptică, îţi stă la dispoziţie pe Sport-mag.ro, unde poţi găsi produse şi echipament sportiv la cele mai bune preţuri, precum şi servicii de livrare şi relaţii cu clienţii de cea mai bună calitate. Găseşte acum modelul potrivit stilului şi nevoilor tale!

 

 

Sursa: Advertising Iagency

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.