Totul despre sterilet: ce este, cum funcționează, ți se potrivește?

Poate ai mai auzit de sterilet, dar nu ești sigură cum funcționează sau dacă ți se potrivește. COSMO îți oferă toate informațiile necesare.

Steriletul este un dispozitiv intrauterin flexibil, pe care ginecologul îl inserează în uter. În general, acesta este eficient, împiedicând ca ovulul să fie fertilizat.

Există două tipuri, ambele cu o eficacitate de peste 99%. Unul este fabricat din cupru și poate fi lăsat în organism până la zece ani. Celalalt poate fi păstrat înauntru timp de cinci ani și contine o cantitate mică de progestin.

Fiecare dintre ele poate fi scos oricând dorești și dupa asta poți să rămâi însărcinată imediat.

Atenție! Dispozitivele intrauterine nu oferă însă protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală! Dacă nu ai o relație monogamă, nu uita de prezervativ.

sterilet

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre legarea trompelor uterine 

Ce avantaje are steriletul?

Nu trebuie să îi duci grija: din momentul când l-ai pus, nu mai trebuie să îi faci nimic. Nu există riscul să uiți, ca în cazul pastilelor anticonceptionale și nu trebuie să cumperi des altul, ca în cazul prezervativelor.

Poate reduce sângerarea din timpul menstruației și crampele. Acest lucru este valabil doar în cazul steriletului hormonal.

Ce dezavantaje are steriletul?

Există riscul (extrem de mic, nu te speria) ca steriletul să îți perforeze uterul atunci când e introdus.

Există riscul ca uterul să expulzeze steriletul în vagin în primele luni după introducere.

Așa cum am spus și mai sus, nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Citește și: Implantul contraceptiv – ce este și cum funcționează? 

Cât costă un sterilet?

Prețul este ridicat, însă merită dacă iei în considerare „durata de viață”. Un sterilet costă în jur de 400 lei, iar manopora în jur de 200 lei. Cu toate acestea, dacă facem un calcul, ar însemna 5 lei pe lună (în cazul celui care poate fi păstrat 10 ani) sau 10 lei pe lună (în cazul celui care poate fi păstrat 5 ani).

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.