Tot ce trebuie să știi despre testul Babeș-Papanicolau

Testul Babeș-Papanicolau este una dintre cele mai importante investicații pe care femeile trebuie să le facă. Află în ce constă acesta, ce depistează și de la ce vârstă trebuie să îl faci.

De ce este atât de important testul Babeș-Papanicolau?

Pe scurt, îți poate salva viața. Testul poate depista infecții sau celule anormale care se pot transforma în calule canceroase dacă nu sunt tratate. De asemenea, poate identifica cele mai timpurii semne ale cancerului de col uterin; dacă acesta este diagnosticat devreme, șansele de a-l trata sunt mult mai mari. Testul Babeș-Papanicolau a dus la scăderea numărului de cazuri de cancer de col uterin și a deceselor survenite din cauza acestura. Este folosit și pentru depistarea HPV, despre care poți citi mai multe aici.Începând de la ce vârstă trebuie făcut testul și cât de des?

Testul Babeș-Papanicolau trebuie făcut prima dată:

  • Odată cu începerea vieții sexuale, dacă ai sub 21 de ani;
  • La 21 de ani, indiferent dacă ți-ai început sau nu viața sexuală;
  • Dacă ai între 21 și 30 de ani, este recoamandat să îți faci testul o dată la 2 ani;
  • Dacă ai între 30 și 64 de ani, este recomandat să îți faci testul anual;
  • Dacă ai peste 65 de ani, nu este necesar să îți faci testul regulat în cazul în care cel puțin 3 teste consecutive au avut rezultate normale sau dacă nu au fost rezultate anormale în ultimii 10 ani.

Citește și: Teste anuale pe care orice femeie trebuie să le facă

Ce presupune testul Babeș-Papanicolau?

Testul este foarte simplu și se realizează în timpul controlului ginecologic, printr-un procedeu nedureros. Medicul va colecta celule epiteliale de la nivelul colului uterin și le va examina cu atenție la microscop.

Timp de 48 de ore înaintea testului trebuie să eviți contactul sexual, utilizarea tampoanelor, spălăturile vaginale și medicația intravaginală. Testul se realizează în afara perioadei menstruației.

Cât costă testul Babeș-Papanicolau?

Depinde de clinică și de tipul testului (există test clasic cu o lamă, cu două lame, în mediu lichid etc). Prețul mediu al unui test este de 100 lei, deci e mai mult decât decent, mai ales când iei în considerare importanța sa.

Citește și: Ce trebuie să știi despre cele mai comune BTS 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.